Happy with hapan
Jos minun pitäisi antaa vain yksi ruokavalio- tai hyvinvointivinkki, niin se voisi hyvinkin olla hapatettujen ruokien lisääminen ruokavalioon. (tsekkaa aihetta käsittelevä postaukseni täältä.)
Todella monet kärsivät erilaisista vatsa- ja suolistovaivoista, huonosta immuniteetista johtuvista terveysongelmista ja esimerkiksi hiivan aiheuttamista vitsauksista, ja kaikkiin näihin voi löytyä helpotusta hyviä bakteereita sisältävistä hapatetuista ruuista ja juomista.
Itse olen nautiskellut nyt reilun vuoden päivittäin jotain hapatettua ruokaa tai juomaa sekä Dr. Ohhiran probiootteja, ja täytyy sanoa että vastustuskykyni ja vatsani kunto on tätä nykyä aivan toista luokkaa kuin ennen. Kun vielä puolisentoista vuotta sitten kärvistelin lähes päivittäin erilaisten stressivatsaoireiden kanssa, on nykytilanne se, että en enää edes muista milloin vatsani olisi viimeksi ollut kipeä. Tuntuu kuin vatsani olisi ennen ollut ärhentelevä peto, joka olisi nyt kesyyntynyt pehmeäksi kiltiksi puudeliksi.
Maitohappobakteerit ovat itselleni jo ehkä liiankin itsestään selvä terveystekijä, ja välillä luulen kaikkien tietävän niiden loistavista vaikutuksista. Olen kuitenkin viime päivinä törmännyt useampaan vatsa- ja hiivaongelmien kanssa painivaan henkilöön, jotka ovat mielestäni kohtuullisen hyvin valistuneita hyvinvointiasioista, mutta joilla ei ollut tullut mieleenkään että heidän oireidensa syy tai osasyy voisi johtua heidän suoliston huonosta bakteerikannasta, eikä heillä tästä syystä ollut tullut mieleenkään käyttää maitohappobakteerivalmisteita tai hyvisbakteereita sisältäviä ruokia. Siispä päätin kirjoittaa tämän pienen muistutuspostauksen.
Mikäli siis vatsa tai iho kiukuttelee tai hiiva kiusaa, kannattaa ainakin testata maitohappotuotteiden vaikutusta esimerkiksi neljän viikon ajan ja katsoa mitä tapahtuu. Vaikeissa vaivoissa ja immuniteetin kunnollisessa vahvistamisessa tarvitaan mahdollisesti jopa puolen vuoden tai vuoden maitohappokuuri, mutta lyhyemmässäkin ajassa varmasti huomaa jo vaikutuksia.
Kuvissa hehkuva pinkki juoma on muuten Päijät-Hämeen kaaliporkkanajuomaa, uutta lemppariani, joka on valmistettu maitohappokäymisellä, eli se sisältää juurikin näitä terveytemme turvajoukkoja, maitohappobakteereja eli probiootteja. Itselläni on tapana nauttia aina aterian yhteydessä pari ruokalusikallista hapankaalta tai hapanporkkanaa tai kulauttaa kitusiini puoli lasia maitohappojuomaa ruokailun alussa. Tämä tapa auttaa ruuansulatuksessa ja normalisoi suolahapon eritystä vatsalaukussa. Te jotka kärsitte ruokailun jälkeisistä vatsanpuruista, kokeilkaa ihmeessä!
Ehkä varmin tapa parantaa suoliston bakteeriflooraa ovat pastöroimattomat jukurtit ja muut raa´at hapanmaitotuotteet, kefiiri ja hapatetut vihannekset ja pastöroimattomat maitohappojuomat, joiden bakteerit selviävät ruuansulatusysteemin läpi suolistoon, toisin kuin monien maitohappokapseleiden bakteerit, jotka tuhoutuvat kokonaan tai suureksi osaksi matkalla.
Toki on olemassa myös maitohappokapseleita, joiden sissibakteerit kestävät hyvin koko matkan suolistoon, mutta valmisteen valinnassa kannattaa olla tarkkana ja kysyä apua esimerkiksi pätevältä luontaistuotekaupan myyjältä. Ilmeisen tehokkaita ovat valmisteet, jotka sisältävä Lactobacillus acidophilus DDS-1 -kantaa.
Aivan ehdottomia ovat kuitenkin lukuisia palkintoja voittaneet Dr. Ohhiran probiootit, joista Original Formulan bakteereita on kasvatettu 3 vuotta ja Professional Formulan 5 vuotta. Pitkän fermentoimis- eli käymisajan on sanottu tekevän bakteereista todella kestäviä. Tuotetta ei saa Suomesta, joten itse tilaan valmisteen iHerbin kautta.
Tässä muuten lopuksi iherb-koodini, jota en juuri ole ennen mainostanut. Eli näppäilemällä tilausta tehdessäsi alennuskoodikohtaan Kiitos hyvää -iherbkoodin: PIM161 saat ensitilaajana kivan viiden dollarin alennuksen tilauksestasi.
Ystävystykäähän bakteerien kanssa ja voikaa hyvin!
♥ Virpi