Tunteita ja tuoksuja
Haluatteko nähdä jotain taikamaista?
Tiks auki.
Täällä, saatte kurkata salaisuuksieni lipaston ylimpään laatikkoon, josta löytyy melkoisia taikavoimia. Tai niin ainakin haluan ajatella. Kaikenlaisten keräilemieni nauhojen, nyörien ja muun askartelutilpehöörän lisäksi laatikossa majailee iso pieni pataljoona eteerisiä eli aromaterapeuttisia tuoksuja. Joukkio koostuu Frantsilalta saamistani ja itse hankkimistani tuoksuöljyistä, kuten ylang ylangista, ruususta, roomalaisesta kamomillasta, laventelista, katajasta, inkivääristä, bergamotista ja appelsiinista.
Syy miksi esittelen nämä pienet aarteeni teille on se, että ajattelin innostuttaa teitä tutustumaan eteerisiin tuoksuihin ja niiden huikean kiinnostavaan maailmaan. Nyt siis sieraimet ja silmät hörölle.
Pienenä pohjustuksena kerrottakoon, että olen itse muotoutunut tässä vuosien varrella melkoiseksi tuoksupuritistiksi ja nenäni on herkistynyt jo sellaisille leveleille, etten enää juurikaan perusta synteettisistä tuoksuista. Suoraan sanottuna suurin osa synteettisistä tuoksuista käy usein ihan fyysisesti kipeää nenääni, ja vaikka tuoksu olisi periaatteessa kaunis, niin jokin tällaisen tuoksun muovisuudessa ja kovuudessa ei vain istu omaan käsitykseeni viehättävyydestä. Keinotekoiset tuoksut ja hajuvedet tuntuvat lähes tuoksunaamioilta, jotka piilottavat jotain kiehtovan aitoa ja persoonallista käyttäjästään, eli ihmisen oman ominaistuoksun, sen mitä ei usein edes tietoisella tasolla huomaa, mutta joka on kuin ihmisen alitajuisella tasolla ojennettu käyntikortti. Sen kanssa ei voi eikä tarvitse feikata.
Eteeriset tuoksut sen sijaan eivät hyöki, eivätkä naamioi, vaan tulevat ikään kuin osaksi kantajaansa korostaen tiettyjä tunnelmia ihmisessä ja hänen tuoksureviirissään. Haittapuolena on tuoksujen nopea haihtuvuus, mutta toisaalta less is more, mitä tulee tuoksuihin. Kukaan ei halua olla se henkilö, joka jättää peräänsä tuoksuvanan ja nenäänsä nyrpistäviä tai hengitystä pidätteleviä ohikulkijoita, olkoonkin tuoksupilven takana miten hienö pärfyymi tahansa.
Aito eteerinen öljy on tosiaan siis täysin luonnon tuote, se on kerätty yhdestä kasvilajista, eikä siihen ole lisätty mitään kemiallista täyteainetta, eikä siitä ole poistettu mitään. Luonnollisuus ei tietenkään tarkoita, että eteeriset tuoksut olisivat täysin riskittömiä, sillä samoin kuin synteettiset tuoksut voivat aromaterapeuttiset tuoksut aiheuttaa esimerkiksi oireita hajusteyliherkille tai iho-oireita allergisille. Eli mikäli epäilet olevasi herkkis, testaa tuoksua maltillisesti, ennen kuin lähdet lotraamaan ja hankit itsellesi raivokkaan allergiakohtauksen. Myös esimerkiksi ollessasi raskaana selvitä erityisen hyvin mitkä öljyt ovat sopivia.
Käytän itse öljyjä pääasiassa antamaan tuoksua kotitekoisiin kosmetiikkatuotteisiini, joko yksittäin tai yhdistellen. Öljyjä voi lisätä haluamaansa öljyyn, kuten jojoba-, manteli- tai kookosöljyyn, jota voi käyttää sitten hieronnassa tai ihon hoidossa, öljyä voi tiputella muutaman tipan lämpimän kylpyveden sekaan, lisätä kankaaseen tai tuoksupussiin tai käyttää esimerkiksi tuoksulyhdyssä. Eteerisiä tuoksuja ei tule niiden voimakkuuden takia koskaan lisätä suoraan iholle ja perhetyminen siihen mitä ja miten kutakin öljyä käytetään on aina paikallaan. Kysy siis vinkkejä aromaterapeutilta tai pätevältä luontaistuotelauppiaalta.
Ja se ns. taikamainen osuus näissä eteerisissä tuoksuissa on siinä, että niiden sanotaan voivan vaikuttaa kehomme kuntoon ja mielialaamme. Vaikutus perustuu kunkin luonnonaineen eri ominaisuuksiin ja tehoaineisiin. Tuoksut vaikuttavat käyttäjäänsä hengityksen tai ihon kautta.
Vaikka eteerisiä öljyjä on käytetty vuosituhansien ajan ihmisten hoitamisessa, niin silti – yllätys yllätys – nykytiede ei ole täysin vakuuttunut eteeristen öljyjen parantavista vaikutuksista. Vaikkakin eteeristen öljyjen terapeuttisisesta potentiaalista on kuitenkin jo olemassa aivan tieteellistäkin näyttöä, eli mistään täysin huuhaasta tässä ei ole kyse.
Itse en lähde ottamaan sen suuremmin kantaa siihen, voiko tuoksuöljyllä vaikuttaa kuinka vahvasti fyysisiin ja henkisiin tiloihin, koske en ole alan asiantuntija, vain pieni vaativanenäinen harrastelija. Kukin kokeilkoon itse ja tehköön omat havaintonsa tuoksujen vaikutuksista.
On kuitenkin ihana ajatella, että esimerkiksi nuuhkaisemalla appelsiiniöljyä voin helpottaa stressiä, levittämällä laventeliöljyä saan paremmin unen ja tupsuttelemalla hieman ruusua korvan taakse täytyn säkenöivästä naisenergiasta. Ne ovat juuri sellaisia pieniä poppaskonsteja, joissa on jotain kovasti kiehtovaa ja joista saa samalla pehmeitä tuoksuja elämää kaunistuttamaan.
Tässä vielä pikkuopas eteerisiin tuoksuihin:
Appelsiini:
Kohottaa mielialaa, edistää ruuansulatusta, laukaisee jännityksiä, auttaa vatsa- ja kuukautiskivuissa, helpottaa stressioireita ja vähentää hermostuneisuutta.
Basilika:
Alakuloon, pääkipuun, migreeniin ja lihasjännityksiin. Terävöittää aisteja, kirkastaa ajatuksia ja lisää keskittymiskykyä. Lämmittää ja karkottaa hyönteisiä.
Bergamotti:
Virkistää hermoja, lievittää kipuja, auttaa virtsatietulehduksissa ja palovammoissa, kohottaa mielialaa, laukaisee stressiä ja auttaa akneihon hoidossa. Bergamottia ei tule käyttää iholla ennen auringonpaisteeseen menoa.
Eukalyptus:
Piristää, puuduttaa, alentaa kuumetta. Astmaan, yskään, flunssaan ja poskiontelotulehduksiin. Raikastaa ja puhdistaa huoneilmaa. Auttaa poistamaan lihasjännitystä.
Frankinsensi:
Poistaa nestettä, jäntevöittää, edistää luovaa työtä. Hoitaa ryppyjä. Syventää hengitystä, rauhoittaa hermostoa ja tunnekuohuja. Edistää meditatiivisuutta. Egyptissä jo viisituhatta vuotta sitten tunnettu ns. Pyhä öljy.
Inkivääri:
Poski-, otsa- ja nenäontelotulehduksiin, vilustumisiin, yskään, lhas- ja nivelkipuihin, reumatismiin, pahoinvointiin, matkapahoinvointiin, huonoon ruuansulatukseen. Elvyttää heikkoa verenkiertoa ja auttaa väsymystiloissa.
Jasmiini:
Stimuloi aisteja ja sukuviettiä, auttaa alakuloisuuteen, rentouttaa ja kohottaa mielialaa. Auttaa syventämään tunteita ja siksi sitä käytetään myös parisuhteen hoitoon. Elastisoi ja pehmentää ihoa.
Kataja:
Vahvistaa oloa, poistaa nestettä, virkistää ja puhdistaa. Reumatismiin ja eturauhasvaivoihin. Lämmittää kolottavia lihaksia ja niveliä. On paljon käytetty iskiaksen, reuman ja kihdin hoidossa. Jatkuvaa käyttöä tulisi välttää. Ei sovi henkilöille, joilla on munuaisongelmia
Laventeli:
Lihasjännityksiin, kuukautiskipuihin, palovammoihin, ihottumiin. Tasapainottaa ailahtelevan mielialan ja rauhoittaa unettoman nukkumaan. Ei jatkuvaan pitkäaikaiseen käyttöön henkilölle, jolla on matala verenpaine.
Limetti:
Energisoi, kirkastaa ajatuksia, kohottaa vastustuskykyä. Vilustumisoireiden, kurkkukivun ja kuumeilun hoitoon. Auttaa ruoansulatusongelmissa. Käytetään myös rasvaisen ihon hoidossa.
Mustakuusi:
Nyrjähdyksiin, venähdyksiin, kipuihin. Hiivasyndroomaan. Hengitystiehyeitä avaava ja huoneilmaa desinfioiva öljy. Voimakkaasti virkistävä ja vahvistavan vaikutuksensa ansiosta auttaa väsymystiloissa. Kääreinä sitä voidaan käyttää nyrjähdyksissä ja venähdyksissä.
Mänty:
Yskään, lihaskipuihin.Hengitysteitä avaava ja vahvistava. Huoneilmaa desinfioiva. Miehistä voimaa antava ja virkistävä.
Neroli:
Alakuloon, masennukseen, unettomuuteen. pelkotiloihin, ahdistukseen, hermoston ylirasitukseen, unettomuuteen. Ihonhoidossa ihon uudistukseen ja ikääntyvälle iholle.
Palmarosa:
Keventää oloa, tuhoaa mikrobeja. Kuivalle ja tulehtuneelle iholle. Vahvistaa ja elvyttää hermoston toimintoja, kohottaa ja keventää mielialaa. Ihonhoidossa tasapainottaa talin eritystä ja on desinfioiva; psoriasiksen, ihottuman ja aknen hoitoon. Parantaa vanhoja arpia ja katkenneita verisuonia.
Patsuli:
Tuo tasapainoa, kiihottaa sukuviettiä. Laihdutukseen ja ihon hoitoon. Rauhoittava ja vahvistava, kohottaa mielialaa.
Pelargonia:
Tasapainottaa hormonitoimintaa, tasapainottaa äärimmäisiä mielenvaihteluita luoden tyyneyttä ja levollisuutta. Lisäksi se edistää lymfakiertoa ja poistaa kehosta nestettä ja turvotusta
Piparminttu:
Viilentävä, hengitysteitä avaava, pahoinvointiin, vatsa- ja ilmavaivoihin. Päänsärkyä laukaiseva, hermoja tasaava, kohottaa verenpainetta – ei pitkäaikaiseen yhtäjaksoiseen käyttöön. Lisää työvireyttä.
Roomalainen kamomilla:
Vatsa-, kuukautis- ja lihaskipuihin, iskiakseen. Rauhoittamaan ihoa ja lievittää kipuja. Käytetään naisten vaivojen hoitoon, lihaskipuihin ja hoitamaan tulehduksia. Ihon hoidossa se on arvostettu ja tehokas öljy rauhoittavan vaikutuksensa ansiosta. Sitä on käytetty myös ihottumien hoitoon.
Rosmariini:
Lisää tarmoa, elvyttää muistia, verenkiertoa ja hiusten kasvua. Verenkiertoa ja ruoansulatusta stimuloiva. Käytetty virkistämään muistia ja poistamaan väsymystä, reumatismia ja kipuja. Hiusten hoitoon. Saattaa nostaa verenpainetta.
Ruusu:
Hormonaaliseen elvytykseen ja naisten vaivoihin. Couperosa-iholle. Vanhenevaa ihoa uudistava ja ryppyjä silottava.
Santelipuu:
Stressiin, ryppyihin, ihoallergioihin. Poistaa masennusta ja auttaa hermostuneisuudessa ja stressissä. Virtsarakon tulehduksiin, hengitystieinfektioihin ja kypsän ja herkän ihon hoitoon.
Seetri:
Vitalisoi, vahvistaa keskittymiskykyä ja itsevarmuutta. Hyvä hengitysteille, yskän ärsyttämään kurkkuun ja kipuihin. Antiseptinen, limakalvoärsytystä ja kutinaa lievittävä öljy. Tehoaa myös virtsatietulehduksia aiheuttaviin bakteereihin. Miesten partavesissä seetriä käytetään puhdistamaan ja rauhoittamaan ihoa parranajon jälkeen.
Sitronella:
Antiseptinen ja rauhoittava. Kohottaa mielialaa. Sillä on myös päänsärkyä ja migreeniä lievittävä vaikutus.
Sitruuna:
Virkistää, raikastaa, parantaa työtehoa. Ruoansulatukseen, päänsärkyihin, ihon kutinaan, selluliittiin. Kuten bergamotti, sitruuna aiheuttaa valoherkkyyttä iholla ja siksi sen käyttöä on vältettävä auringonvalossa.
Tea Tree:
Antiseptinen. Ihotulehduksiin, jalka- ja kynsisieneen, herpekseen, syyliin. Hyvin voimakas lääkkeenomainen tuoksu. Tea-Tree öljy on peräisin australialaisesta puusta. Alkuasukkaat ovat tienneet sen parantavista ominaisuuksista ja käyttäneet sitä kaikenlaisten infektioiden hoitoon.
Timjami:
Ihon desinfiointiin tulehduksissa ja mm. aknessa. Urheiluvammoihin, lihaskipuihin, reumatismiin. Yskään, hengitys- ja ruoansulatusvaivoihin. Sillä hoidetaan mm. ihon tulehduksia, epäpuhtauksia, rasvaista ihoa ja aknea.
Ylang Ylang:
Mielialaa kohottava, viettelevä. Impotenssiin ja vaihdevuosiin, rauhoittava ja mieltä kohottava. Ihoa hoitava.
Tiedot: Frantsilan Kehäkukka -nettisivuilta ja Päivi Vaalimaan kirjasta Elämää vahvistavat terapiaöljyt.
Vaikka edellinen lista voi antaa vihiä siihen, millaiseen tuoksuun tarttua, kannattaa kuitenkin ensisijaisesti luottaa omaan nenäänsä, ja valita tuoksu, joka miellyttää eniten itseään. Silloin piristävä ja rakkaudellinen vaikutus on varmasti taattu.
♥ Virpi