Suklaata pursuava syntymäpäivä

Rakkaat lukijani, nyt on kuulkaas juhlan aika. Pieni palleroinen Kiitos hyvää -blogini on nimittäin tasan kaksivuotias! Aika upea ikä. Mukavasti jo kokemusta, mutta paljon on vielä raikasta nuoruuden intoa ja uljas maailma seikkailuineen edessä. Ja kuten huomaatte, on sankaritar saanut juhlan kunniaksi ylleen myös uudet vaatteet, päivitetyn ulkoasun.

Suunnittelin ensin kasaavani juhlapäivän kunniaksi hienon retrospektiivin blogini historiasta, ynnääväni kahden vuoden aikana oppimaani, analysoivani sitä mistä lähdin, mihin on tultu ja mikä on muuttunut suhteessani hyvinvointiin. Sillä vaikka kaksi vuotta on ihmisen elämässä kovin lyhyt aika, olen ehtinyt käydä läpi todella paljon ja tuntuu kuin olisin tehnyt lähes maailmanympärysmatkan hyvinvoinnin monikirjoisessa maailmassa.

Kyllä, kirjoitettavaa olisi riittänyt. Mutta sitten ajattelin, että mitä sitä turhia. Mitä sitä menneitä kaivelemaan ja elämän mäiskettä liikoja äimistelemään. Leipasenpa sen sijaan kakun. Se kuvastanee eniten tämän hetkistä elämänasennettani ja suhtautumistani hyvinvointiin. Rakkaus, rentous ja nautinto, niistä on kakkuni leivottu.

Törmäsin tähän suklaata boheemisti tursuilevaan kakkuun aikanaan My new roots -blogissa, ja jostain syystä se muistui heti mieleeni miettiessäni blogini synttärikakkua. Tummaa ja vaalea, valoa ja varjoja, suolaista ja makeaa, kaikki epätäydellisen täydellisesti pursuillen ja tursuillen, kontrolloimattomana ja mahtavana, aivan kuin elämä itse.

Erityisesti haluan korostaa, että leivoin tämän kakun teille lukijoilleni, uusille ja vanhoille, teille, jotka olette kulkeneet alusta alkaen mukanani, teille, jotka vierailette satunnaisesti ja teille uusille tuttavuuksille. Vaikka en vielä nykyteknologialla pysty kakunpalaa luoksesi teleporttaamaan, niin tässä olisi nyt tällainen virtuaalinen kakkutarjoilu reseptin ja kuvien kera. Ole hyvä ja ennen kaikkea kiitos, kiitos että kävit ja kiitos että olet.suklaa-banaani-kakku.jpgkakkupala.jpg

Suklaabanaanikakku hunajapaahdetuilla saksanpähkinöillä (gluteeniton, sokeriton, maidoton)

*Banaanikakku:

0,5 dl manteli-, riisi- tai kauramaitoa, tms.

6 rkl sulatettua kookosöljyä

6 rkl hunajaa

1 tl vaniljauutetta

5 kypsää banaania

4,5 dl gluteenitonta jauhoa (hirssi, tattari, tm.)

1 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

½ tl laadukasta suolaa, esim. puhdistamatonta merisuolaa

2,5 dl saksanpähkinöitä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele kakkuvuoka (halkaisijaltaan noin 17 cm) ja leivitä se jauhoilla, varista pois ylimääräiset jauhot. Soseuta maito, kookosöljy, hunaja, vaniljauute ja banaanit blenderillä soseeksi. Sekoita kuivat ainkset erillisessä kulhossa. Lisää sekaan banaanisekoitus ja sekoita. Kaada sekaan saksanpähkinät. Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Paista kakkua uunissa noin 50-60 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä hammastikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku kypsä.

*Suklaakakku:

4,5 dl gluteenitonta jauhoa (hirssi, tattari, tm.)

1 dl raakakaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

½ tl suolaa

1 dl hunajaa +halutessasi muuta makeuttajaa, kuten steviaa

2,5 dl manteli- riisi tai kauramaitoa, tms.

1 rkl sulatettua kookosöljyä

2 tl vaniljauutetta

1 tl omenaviinietikkaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Öljyä ja leivitä kakkuvuoka (halkaisijaltaan noin 17 cm), karista pois ylimääräiset jauhot. Sekoita isossa kulhossa jauhot, kaakaojauho, leivinjauho, ruokasooda ja suola. Sekoita toisessa kulhossa hunaja, maito, öljy, vaniljauute ja omenaviinietikka. Kaada kosteat raaka-aineet kuivien raaka-aineiden sekaan ja sekoita, kunnes taikinassa ei ole kökkäreitä. Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Paista kakkua uunissa noin 50-60 minuuttia, kunnes kypsä. Kokeile kakun kypsyyttä hammastikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku kypsä.

*Hunajapaahdetut saksanpähkinät:

2,5 dl saksanpähkinöitä

5 rkl hunajaa

Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla keskilämmöllä, kunnes niistä nousee kevyt paahteinen tuoksu. Lisää sekaan hunaja ja sekoita. Kaada pähkinät eroteltuina lautaselle ja anna jäähtyä. Älä kaada pähkinöitä kasaksi, sillä silloin ne jähmettyvät yhteen.

*Suklaakuorrute:

2,5 / 250 ml valitsemaasi maitoa, esim. kauramaitoa

200 gramma sokeritonta tummaa suklaata (85% →) TAI raakakaakaomassaa ja hunajaa

½ tl aitovaniljajauhetta

Ripaus merisuolaa

Lisää maito pannulle ja lämmitä hitaasti keskilämmöllä. Kun maito on lämmennyt, poista liedeltä ja lisää sekaan paloiteltu/raastettu suklaa (+mahdollisesti hunaja), aitovaniljajauhe ja ripaus suolaa. Sekoita ja kuorruta kakku välittömästi. Jos suklaa jähmettyy, notkista se uudelleen lämmittämällä sitä liedellä.

*Kakun kasaaminen:

Paista kakut mieluusti yhtä aikaa. Anna kakkujen jäähtyä kunnolla, ennen kun poistat ne vuoista. Kun kakut ovat uunissa, paahda pähkinät. Halkaise jäähtyneet kakut horisontaalisesti kahtia. Jos kakun yläosa on epätasainen, leikkaa se tasaiseksi veitsellä. Valmista suklaakuorrute. Aseta ensin suklaakakun alaosa lautaselle/vadille ja sivele sen päälle ¼ osa suklaakuorrutteesta, niin että suurin osa suklaasta tulee reunoille ja suklaata valuu yli. Lisää kuorruttamasi suklaakakun päälle banaanikakun alaosa ja lisää taas suklaakuorrutetta, kuten viimeksi. Lisää suklaakakun yläosa, kuorruta suklaalla, lisää banaanikakun yläosa ja kaada loput suklaakuorrutteesta pinnalle. Ripottele päälle saksanpähkinät. Tarjoile ja nauti.

kakkuviirit.jpg

♥ Virpi

Hyvinvointi Hyvä olo
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.