Ei ihan perus kauraa
Puurot eivät ehkä ole se seksikkäin ruoka päällä maan, mutta tylsimyksenkin leiman uhalla julistaudun suureksi puuronaiseksi.
Etenkin Suomen pääsääntöisesti melko koleahkoissa oloissa ravitseva ja lämpöinen puuro on mielestäni erittäin kelpo tapa aloittaa päivä. Ravintoarvoiltaan mahtavat ja gluteenittomat tattari ja hirssi sekä kaura ovat meillä useina aamuina aamupalapöydän päätähtiä. Sekaan tuoreita tai pakkasmarjoja, marjajauheita tai hedelmää, esimerkiksi omenaa ja päärynää, sekä lusikallinen kirnuvoita tai vaikka luomu pähkinäöljyä, sillä ravinteet imeytyvät rasvojen kanssa mukavammin.
Tutun turvallisessa puuroilussakin on silti hyvä pitää mielessä vaihtelun tärkeys. Keho kaipaa monipuolisesti erilaisia ravintoaineita, ja yksi hyvä tapa laajan ravintoainespektrin takaamiseksi on välttää jämähtämistä. Nauti esimerkiksi yhtenä viikkona tattaria, toisena hirssiä ja kolmantena kauraa, vaihtelevilla lisukkeilla höystettynä. Valmistustapojakin on monia, keittäminen, hauduttaminen ja tuorepuurojen turvotus.
Itse olen huomannut siirtyväni viileämpiin tuorepuuroihin lämpiminä vuodenaikoina tai jos kroppa on syystä tai toisesta hieman kuumentumisvaarassa ja käynyt ylikierroksilla. Tai sitten ihan vain vaihtelun vuoksi, kuten viime aikoina.
Tässä yksi kiva tapa valmistaa itselleen herkullinen tuorepuuro, amerikkalaisissa terveysruokapiireissäkin trendiksi muodostunut overnight oats. Yliyönkaura ei kuulosta yhtä soljuvalta, jääkaappikaura taas antaa jokseenkin kalsean jääkaapinmakuisen fiiliksen, joten nimesin tämän aamuherkun purnukkapuuroksi, sen valmistustavan mukaan. Kyseistä puuroa voi varioida käyttämällä hiutaleiden seassa erilaisia siemeniä ja pähkinöitä ja lisäämällä päälle hedelmiä tai marjoja.
Purnukkapuuro (banaani-kaneli-kaura)
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl chia-siemeniä (ei pakollinen)
3-4 dl mantelimaitoa tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi kauramaitoa tai riisimaitoa (kuvan puurossa nestettä vajaa 4 dl. tällöin puurosta tulee hyvin löysää)
1 rkl makeuttamatonta manteli- tai maapähkinävoita
1 rkl kotimaista luomu hunajaa
½ tl aitovaniljajauhetta
½ tl ceylon-kanelia
Päälle: banaania
Annostele kaikki muut ainekset paitsi banaani kannelliseen purkkiin ja sekoita lusikalla. Sulje kansi ja jätä seos tekeytymään jääkaappiin yön yli. Aamulla herättyäsi lisää päälle banaanisiivuja ja nautiskele aamiaiseksi.
♥ Virpi