Ei ihan perus kauraa

Kiitos hyvää

Puurot eivät ehkä ole se seksikkäin ruoka päällä maan, mutta tylsimyksenkin leiman uhalla julistaudun suureksi puuronaiseksi.

Etenkin Suomen pääsääntöisesti melko koleahkoissa oloissa ravitseva ja lämpöinen puuro on mielestäni erittäin kelpo tapa aloittaa päivä. Ravintoarvoiltaan mahtavat ja gluteenittomat tattari ja hirssi sekä kaura ovat meillä useina aamuina aamupalapöydän päätähtiä. Sekaan tuoreita tai pakkasmarjoja, marjajauheita tai hedelmää, esimerkiksi omenaa ja päärynää, sekä lusikallinen kirnuvoita tai vaikka luomu pähkinäöljyä, sillä ravinteet imeytyvät rasvojen kanssa mukavammin.

Tutun turvallisessa puuroilussakin on silti hyvä pitää mielessä vaihtelun tärkeys. Keho kaipaa monipuolisesti erilaisia ravintoaineita, ja yksi hyvä tapa laajan ravintoainespektrin takaamiseksi on välttää jämähtämistä. Nauti esimerkiksi yhtenä viikkona tattaria, toisena hirssiä ja kolmantena kauraa, vaihtelevilla lisukkeilla höystettynä. Valmistustapojakin on monia, keittäminen, hauduttaminen ja tuorepuurojen turvotus.

Itse olen huomannut siirtyväni viileämpiin tuorepuuroihin lämpiminä vuodenaikoina tai jos kroppa on syystä tai toisesta hieman kuumentumisvaarassa ja käynyt ylikierroksilla. Tai sitten ihan vain vaihtelun vuoksi, kuten viime aikoina.

Tässä yksi kiva tapa valmistaa itselleen herkullinen tuorepuuro, amerikkalaisissa terveysruokapiireissäkin trendiksi muodostunut overnight oats. Yliyönkaura ei kuulosta yhtä soljuvalta, jääkaappikaura taas antaa jokseenkin kalsean jääkaapinmakuisen fiiliksen, joten nimesin tämän aamuherkun purnukkapuuroksi, sen valmistustavan mukaan. Kyseistä puuroa voi varioida käyttämällä hiutaleiden seassa erilaisia siemeniä ja pähkinöitä ja lisäämällä päälle hedelmiä tai marjoja.

Purnukkapuuro (banaani-kaneli-kaura)

2 dl kaurahiutaleita

1 rkl chia-siemeniä (ei pakollinen)

3-4 dl mantelimaitoa tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi kauramaitoa tai riisimaitoa (kuvan puurossa nestettä vajaa 4 dl. tällöin puurosta tulee hyvin löysää)

1 rkl makeuttamatonta manteli- tai maapähkinävoita

1 rkl kotimaista luomu hunajaa

½ tl aitovaniljajauhetta

½ tl ceylon-kanelia

Päälle: banaania

Annostele kaikki muut ainekset paitsi banaani kannelliseen purkkiin ja sekoita lusikalla. Sulje kansi ja jätä seos tekeytymään jääkaappiin yön yli. Aamulla herättyäsi lisää päälle banaanisiivuja ja nautiskele aamiaiseksi.

♥ Virpi

Kommentit

Sara K

Noni, huominen aamiainen olikin sitten tässä. Kiitos ihanainen!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

tuliko hyvvää? :)

Katri Manninen (Ei varmistettu) http://www.kutri.net

Hahaa -- siis yksi versio perinteisestä sveitsiläisestä aamiaisruoasta, Bircher-Benner-myslistä: http://en.wikipedia.org/wiki/Muesli

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Näinpä, ei mitään uutta auringon alla. Paitsi että nuo amerikanmaalaiset handlaa niin hyvin tuon brändäyksen, kuten overnight oats, että hätäisempi saattaa mennä ja luulla, että nyt on joku huikea uusi keksintö kyseessä. :)

Riina (Ei varmistettu) http://tyhjantoimittaja.blogspot.com

Wau mikä idea! Oon kyllä raakapuuroista jotakin kuullu, mutta aina ajatellu että... no, kylmä puuro, hyhhyh... Normi kaurapuuro kuitenkin tulee jo korvista ulos eikä se kovin hyvää lämpimänäkään oo. Joten ens yönä testaukseen tämä. Kiitos :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Puurojen makoisuudessa on pitkälti kyse vaan oikeasta maustamisesta. Tässäkin nuo mausteet - kaneli, pähkinävoi jne, tekee siitä makoisaa, vaikka äkkiseltään ajatus kylmästä puurosta voi olla aika äklö. 

isadora (Ei varmistettu)

Kiitos kivasta reseptista! Onkomuuten tuore kaurapuuro terveellisempaa kuin keitetty kaurapuuro? Kivaa syksya sulle!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kaurahiutaleet taitavat olla pääasiassa aina lämpökäsiteltyjä, että sikäli en usko tuon valmistustavan kotona enää vaikuttavan ravintoarvoihin kovin suuresti. Sanoisin että se on tässä terveellisintä, mikä kulloinkin maistuu suussa parhaimmalle ja antaa mukavimman olon. :)

Aino (Ei varmistettu)

Meillä on syöty "puolukkasörsseliä" pienestä pitäen. :) Eli samantapainen tuorepuuro, mutta puolukoilla. Vieläkin suurinta herkkua.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Puolukkasörsseliä, nam, testiin menee!

Jatta (Ei varmistettu)

Kiitos kivasta aamiaisreseptistä joka menee heti kokeiluun, sillä gluteenittomuus on ehdoton juttu, joten lisää samankaltaisia reseptejä kaivataan :)

Aurinkoista syksyä sinne :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Gluteenittomia reseptejä on luvassa. Sellaisia taitavat olla itse asiassa kaikki reseptit, joita tänne blogiini olen postannut, ja uskon jatkavani samalla linjalla. Aurinkoisia syyspäiviä myös sinne!

Virpi.L (Ei varmistettu)

Itse olen tehnyt ko.puuroa maustamattomaan rasvattomaan jogurttiin. Toimii.

Pepparmynta (Ei varmistettu)

Kiitos, kiitos kaunis loistavasta blogistasi!Paljon hyviä vinkkejä ja mielenkiintoista lukemista!Jo pelkkä lukeminen saa mielen ja kehon voimaan paremmin:-)Onnea valitsemalla tielläsi!

wry (Ei varmistettu)

Mihin muotoon aidon vaniljan kohdalla kannattaisi panostaa? Uutteeseen, tankoihin vai jauhettuun? Olisiko jauhettu vanilja moni- ja helppokäyttöisintä? Intuition perusteella väittäisin näin, mutta en ole perehtynyt aiheeseen.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Riippuu käyttötarkoituksesta, mutta noin yleisesti aina se kaikkein vähiten prosessoitu on paras. Eli periaatteessa noista vaihtoehdoista tuo kokonainen vaniljatanko. Mutta eiköhän tuo purkitettu luomu aitovaniljajauhe ole myös hyvin puhdasta ja "raakaa" kamaa. Itse käytän pääasiassa juuri tuota jauhetta, koska sen kanssa on mielestäni kätevin kokkailla.

Anna (Ei varmistettu)

Ihanaa! Kiitos ohjeistasi! Aina ilahduttavat!

Lulu (Ei varmistettu)

Juuri söin tätä tässä aamun sarastaessa, ja voi nam millaista herkkua! Kiitos reseptistä!

Anni (Ei varmistettu)

Laitoin eilen illalla jaakaappiin muhimaan aamua odottaen, mutta empas malttanut koko purnukallista aamuun asti saastella, iltasella ja hiukan maistelin ja oli niiin hyvaa etta meinasi tulla aamiaisesta iltapala. Mutta maltoin mieleni ja sain siita palkkioksi mahtavan hymyn ja hyva aamun! Kiitos taas mainiosta reseptista!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kiitos kaikille kommenteista! Ihanaa että löytyy innostunutta puurokansaa. :D Ja mahetsua että Annin ja Lulun purnukkapuurot onnistuivat. Nammnamm, pitääpä taas laittaa itsekin ensi yöksi satsi tulemaan. Ehkä tällä kertaa heitän sekaan hunajaa, mansikoita ja raakasuklaata...mmm.

k (Ei varmistettu)

Käyvätkö puuroiluu tattari rouheena /suurimoina? Voiko ne laittaa mantelimaitoon turpoamaan ilman liotusta on siis kysymykseni :D kiitos ja halaus, blogisi on avannut silmäni monesti ja innostus elämän laadun parannukseen,niin ruokakuvioissa kuin muissakin, sai alkunsa juuri Sinun ansiostasi:)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Oi, ihana kuulla, tai siis lukea! superihana. Noista kokonaisista tattarisuurimoista, niin ne täytyy kyllä huuhtoa ihan kunnolla ennen käyttöä. Itse käytän tattarihiutaleita puurossa, ne voi laittaa sellaisenaan turpoamaan nesteen sekaan. 

a (Ei varmistettu)

Kuulostaapa ihanalta! Kaapista ei tosin kaurahiutaleita löydy, niin mahtaisiko spelthiutaleet ajaa saman asian?:)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kyllä spelttihiutaleista voi myös tehdä tuorepuuroa. Itse en ole kokeillut, mutta testaa ihmeessä! 

Noora (Ei varmistettu)

Poikaystäväni, joka suhtautuu aina hyvin epäilevästi kaikkiin ruokakokeiluihini, maisteli lusikallisen ja pyysi, että ensi kerralla teen hänellekin oman purnukallisen. :)

Riikka (Ei varmistettu)

Hei! Tämä puuro on pelastanut aamuni tässä jo koko alkuvuoden. Kiitos siis! Osaatko sanoa, voiko samalla reseptillä tehdä hirssihiutaleista? Riittääkö niille siis turvotus maidossa?

Kommentoi