Ihan hyvä karpalo-omenapiirakka
Tämä piirakka ei ole ihana. Eikä se ole myöskään suloinen.
Mutta tämä piirakka on hyvä piirakka. Se on kelpo ja terhakka karpalo-omenapiirakka, joka maistuu hyvältä.Hyvä on hyvä sana, eikä lainkaan imelä. Toisin kuin ihana-sana, jota huomasin juuri viljeleväni niin runsaasti, että välillä tuntuu omaa blogia lukiessa kuin survoisi marenkia toisensa perään suuhun ja tursottaisi sekaan vielä kermavaahtoa. Pahoitteluni jos olet kokenut joutuneesi täällä joskus saman siirappipesun uhriksi. But I come with good intentions.
Nimittäin niin moni asia mistä haluan tänne kirjoittaa on mielestäni ihana. Jos esimerkiksi perus uutiset valikoivat maailman menosta ihmisille tarjoiltavaksi pääasiasta sen kaiken pelon ja kuran, niin itse haluan mieluummin välittää niitä mukavia, kauniita juttuja. Ympäriltämmehän löytyy ihan yhtä paljon, ja omasta mielestäni vielä enemmän sen hyvänsorttisia.
Mutta läheskään kaikki asiat maailmassani eivät ole ihania. Eikä niiden kuulukaan olla. Tänne ruudun taakse mahtuu myös joskus tavallisia, tylsiä, ookoita, ärsyttäviä, ihan peruksia ja ihan paskoja juttuja. Mutta en minä niitä halua tänne kumota. Blogini nimikin jo kertoo mistä täällä on kyse. Se mikä itseäni vaan alkoi yhtäkkiä häiritsemään, on että hyvällä ilakointi voi mennä joskus vähän yli. ihanan imeläksi. Koetan siis välttää jatkossa liikaa äitelyyttä. On jokseenkin huolestuttavaa, jos kirjoittajalla itselläänkin iskee makeaöveriällötys omista jutuistaan. hahaa.Mutta hei, tässäpä imelän vastapainoksi hieman hapan ja hyvä piirakkaohje, josta heti alussa mainitsin! Leipasin viikonlopuksi raikkaan ja raa´an syyspiirakan, joka saa päämakunsa omenoista, karpaloista ja inkivääristä. Karpaloiden poimintakausihan alkaa vasta tämän kuun lopulla, mutta jemmatkaa ohje tulevan varalle, ellette satu löytämään kaupasta pakastekarpaloita. Itse käytin pakkasesta löytyneitä viime vuoden marjoja. Kirpsakan komeuden kruunaa ravitseva seesam-pekaanikerma.
Karpalo-omenapiirakka
Pohja:
2 dl pekaanipähkinöitä
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl kookosöljyä
1 tl kanelia
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
suolaa
Aja pähkinät monitoimikoneella hienoksi. Lisää loput raaka-aineet ja sekoita taikinamaiseksi, kuivahkoksi seokseksi. Levitä pohjan massa piirakkavuokaan ja laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.
Täyte:
2 dl kuutioitua omenaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl kanelia
1 tl raastettua inkivääriä
2 dl karpaloita (pakastettuja tai tuoreita)
2 dl hienoksi viipaloituja pieniä omenapaloja
5 rkl chia-siemeniä
Hienonna kuutioidut omenat, hunaja, kaneli ja inkivääri monitoimikoneella tasaiseksi soseeksi. Lisää karpalot ja hurauta koneella hieman, sen verran että marjat hieman murskaantuvat, mutta eivät soseudu. Kaada ainekset kulhoon. Lisää sekaan pieniksi ohuiksi paloiksi leikkaamasi omenat ja chia-siemenet, jotka hyytelöittävät täytteen. Sekoita lusikalla. Kaada täyte piirakkavuokaan pohjataikinan päälle. Laita jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi.
Seesam-pekaanipähkinäkerma
1,5 dl seesaminsiemeniä
5 dl vettä
1 dl pekaanipähkinöitä
2 taatelia
vaniljajauhetta
suolaa
Liota seesaminsiemeniä lasillisessa vettä pari tuntia. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele siemenet ja lisää ne blenderiin puhtaan veden kanssa. Sekoita, kunnes seos näyttää maitomaiselta. Siivilöi massa pois nesteestä esimerkiksi harsokankaan avulla. Kaada seesamimaito kulhoon. Seesamimassaa voit käyttää myöhemmin esimerkiksi raakakekseihin. Lisää pähkinät ja taatelit mantelimaitoon ja anna liota reilu puoli tuntia. Kaada seos blenderiin. Lisää ensin pähkinät ja taateit ja vain osa mantelimaidosta, jotta seoksesta ei tule liian ohutta. Sekoita kermaiseksi. Oma kermani meni hieman liian juoksevaksi, joten lisäsin sakeutukseksi muutaman ruokalusikallisen tocotrienolsia.Siinäpä maukkaassa paketissa mm. hyviä rasvoja pähkinöistä ja siemenistä, kalsiumia ja magnesiumia seesammaidosta ja apua tulehduksiin karpaloista ja inkivääristä. Tehkää hyvin!
♥ Virpi