Kakkajuttu

Niin kliseistä kuin se onkin, alkaa sitä ihminen näin pienen lapsen myötä jutustella kakkajutuista yhtä luontevasti kuin säästä, ja vauvan pepun törähtäminen on todellakin joka kerta yhtä riemukas asia. Mielestäni on ihan hyvä juttu, etteivät aikuiset enää ilakoi yhtä äänekkäästi omista ruumiintoiminnoistaan, ainakaan julkisesti, mutta jonkinlaista hiljaista itsensä onnittelua kannattaa ihmisen harjoittaa, mikäli oma vatsa toimii säännöllisesti.

 

Koska kuitenkin yksi nykyajan yleisimmistä vatsavitsauksista on ummetus, ja koska vauvan myötä nämä tietyt toiminnot ovat itselleni nyt niin kovin ajankohtaisia, ajattelin kertoilla teille hieman aiheesta kakka, tarkemmin sanottuna siitä, mitä tehdä, jos sitä ei tule.

 

Yksi ehdoton hyvän terveyden edellytyshän on säännöllinen suolen toiminta. Se vaikuttaa niin yleiseen terveyteen, oman ideaalipainon ylläpitämiseen, silmien kirkkauteen kuin ihon heleyteenkin. Liikehdintää kellarikerroksessa olisi hyvä tapahtua ainakin kerran päivässä, kaksi tai kolme kertaa olisi vieläkin suotavampaa. Mikäli isot hädät tulevat kuitenkin luoksesi harvakseltaan, kokeile seuraavia kikkoja:

 

-Jos kärsit ummetuksesta, jokin ruokavaliossasi on todennäköisesti pielessä. Tuoreet hedelmät ja kasvikset ovat hyvä ottaa vakioeväiksi, sillä niistä saat sisuksiisi hyviä kuituja, joilla vauhdittaa suolen toimintaa. Osittainen raakaruokiin siirtyminen voi auttaa. Kokeile myös päivittäisiksi eväiksi seuraavia: päärynä, viikuna, salaatti ja varsiselleri.

-Juo tarpeeksi vettä. Toiset suosittelevat juomaan vain silloin kuin on jano, toiset väkipakolla ainakin 2 litraa joka päivä. Jos et tiedä mikä on riittävä vesimäärä, kokeile juoda lasillinen aina ennen jokaista ruokailua tai välipalaa ja aloita päivä isolla lasillisella vettä.

-Nopeaa apua vatsan vauhdittamiseen voit hakea esimerkiksi liotetuista luumuista ja kaali- luumu- tai porkkanamehuista tai kotimaisen luomuhunajan nauttimisesta ruokalusikallisen verran kolme kertaa päivässä. Kookosöljyn lisääminen ruokavalioon on auttanut joitain, jotkut taas vannovat liotettujen chia-siementen tai psylliumkuidun nimeen.

-Lähde liikkeelle. Liikkumattomuus, sisällä kököttäminen ja tietokoneella nakottaminen saavat ruuan jämähtämään helposti sisuksiimme. Liikkuminen ikään kuin hieroo suolia ja auttaa näin jätteiden eliminoimisessa. Syvät venyttelyliikkeet, kävely ja jooga ovat hyviä vaihtoehtoja.

-Nauti laadukkaita probiootteja päivittäin, jatka usean kuukauden ajan. Hyvät maitohappobakteerit auttavat sekä liian nopeasta että hitaasta vatsasta kärsiviä. Itse suosittelen aina ja ikuisesti Dr. Ohhiran probiootteja, joita saa tilattua kätevästi iherbistä.

-Anna ruuansulatussysteemillesi taukoja. Toiset vannovat päiviä tai jopa viikkoja kestävien paastojen nimeen, mutta jo pelkkä ilta- ja yösyöntien lopettaminen antaa keholle aikaa levätä ja kerätä voimia. Kokeile ajoittaa päivän syömiset ennen kello seitsemää illalla.

-Testaa magnesiumlisän nauttimista päivittäin.

-Mieti myös mentaalista puolta. Ummetuksella on todettu olevan yhteys masennukseen tai ahdistuneisuuteen. Pidätteletkö sisälläsi jotain, tunteita tai sanoja tai oletko juuttunut jollain tavalla menneeseen? Kokeile seuraavaa mantraa: ”Päästän irti, annan elämän virrata lävitseni, olen turvassa.”

♥ Virpi

(kuva:unknown)

Kommentit

pinni (Ei varmistettu)

Mä vannon myös Dr. Ohhiran nimeen. Ne on ihmeellisiä probiootteja ne. Vatsa on ihan erilainen parin kuurin jälkeen. Kakka on iloinen asia :-D

Kikka Re (Ei varmistettu)

Kyllä, kakka on iloinen asia! Lisäisin listaan meille ujokakkijoille tärkeän seikan: RENTOUDU! Kärsin ummetuksesta pitkään asuessani poikaystäväni kanssa. Parisuhteen päätyttyä ja yksin muutettuani ummetus vähitellen katosi kun en miettinyt milloin uskaltaa käydä kakkosella. Jos joku siellä pyörittelee päätään niin joo, myönnetään, on mullakin ollu ongelmat. Mutta en usko että olen ainoa ujokakkija.

Toinen seikka: asennolla on myös väliä: Ameriikan maassa tästä on tehty jo ihan bisnes ( http://squattypotty.com/ ), mutta saman helpottavan asennon saa aikaan laittamalla koroketta (kuten lehtipinkkoja, pesuvati väärinpäin, lasten wc-koroke..) jalkojen alle pöntöllä tikistäessään. Ja kas, kyllä lentää!

<3 ihana kuva <3

Nora12 (Ei varmistettu)

Jos on kysymyksessä esim. Sydänvika, silloin keho kerää vettä, niin että tässä tapauksessa ainakaan liiallinen veden juonti tuskin vaikuttaa pelkästään Positiivisesti.

S (Ei varmistettu)

Ärtyvän suolen oireyhtymä ja ummetus ovat olleet mulle liiankin tuttuja juttuja. Syön terveellisesti ja liikun paljon, mutta silti kakka ei tullut jossain vaiheessa kuin pahimmillaan neljän päivän välein! Olen koittanut viime vuosien aikana kaiken maailman keinoja, lääkärin suosittelemia apteekkituotteita, kuitulisiä, viljan pois jättämistä, luumuja, jne jne mutta, vasta nyt viimeisen vuoden aikana olen löytänyt oikeat lääkkeet vaivaan! Ärsyttää kun usein sanotaan, että kuituja vaan lisää, mutta itselläni ne vaan laittoi putket enemmäm tukkoon...
Tässä ne jutut, jotka on pelastanut minut:
-laadukas magnesium aamulla ja illalla
-chia-siemen hyytelöpuuro kerran päivässä, jossa myös kookosöljyä reilusti
-tee
-oikea asento pöntöllä -> kuulostaa hassulta mutta saan suolen toimimaan kun istun pöntön päällä "kyykyssä", eli nostan jalat pöntön reunalle samalla kun istuskelen siinnä.. :D

- (Ei varmistettu)

Entä jos mikään mainituista asioista ei tuo apua? Tuntuu että kaikki on jo kokeiltu eikä mikään ns. Luonnollinen keino auta..

xox (Ei varmistettu)

Itse totesin juuri, että hätä iskee tietenkin silloin kun vessapaperi on loppu...

Pia (Ei varmistettu)

Miten munuaisten toimintaa voisi parantaa, samoin aineenvaihdunnan? Olen hieman huolissani munuaisistani, joiden vuoksi myös sormiveissä pahaa ihottumaa. Vettä juon 2-3 litraa päivässä, mutta se ei taida yksin riittää...

v (Ei varmistettu)

Siis mitä! Eikö Activia ookkaan ainoa vaihtoehto ummetukselle? ; )

Dr. Ohhira (Ei varmistettu)

Kuinka pitkiä kuureja probiootteja kannattais syödä? Olen syönyt kohta puoli vuotta ja aina kun koitan lopettaa vatsa menee huonoon jamaan ja joudun aloittamaan uudestaan.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Juu, tuo jakkaran tuominen wc-istuimen eteen on kans hyvä vinkki ja ehdottomasti yleinen rentoutuminen myös. Pia, kokeilepa esim akupunktiota tai vyöhyketerapiaa. Ja ihan yleisesti, sen tarkemmin tilannettasi tuntematta, sanoisin että puhdas/puhdistava ruokavalio (kasviksia, hedelmiä, marjoja, paljon vihreää) ja lisäaineiden ja erilaisten kehoa kuormittavien myrkkyjen välttäminen on tietenkin suotavaa, ja aineenvaihdunnan kannalta liikunta ja venyttely. Nokkosta kannattaa myös kokeilla. . Dr.Ohhira, suosittelisin syömään ainakin vuoden verran, hieman lähtötilanteesta riippuen. Esim. antibioottikuurit vetää paikat sen verran huonoon jamaan, että pitkällinen korjaustyö on todella tarpeen. Itse olen syönyt ohhiroita päivittäin jo puolitoista vuotta ja jatkan edelleen. :) Kannattaa nauttia myös hapatettuja ruokia, kuten hapankaalta, josta saa myös aivan voittamattomia maitohappobakteereita sisuksiinsa.

auringonkukka (Ei varmistettu)

..mutta itselleni aivan outo alue, mulla ei ole koskaan ollut ummetusta, mutta päinvastaisesta ongelmasta tulee kärsittyä senkin edestä. Vatsa on siis löysä vähänkin stressatessa, samoin maitotuotteet pistävät juoksemaan vessassa vähän liiankin usein. Olisi kiinnostavaa lukea siis postaus myös löysävatsaisten ongelmista ja niiden helpottamisesta. Itselläni helpotusta tuo ainakin se, että syön mahdollisimman paljon raakaruokaa, siitä vatsani tykkää :)

Kommentoi