Keltakaipuu

Kiitos hyvää

En muista milloin olisin viimeksi elämäni aikana nauttinut syksystä näin paljon kuin tänä vuonna. Näistä rauhoittavista harmaan sävyistä, sateista ja puhdistavasta tuulesta. Tänään tunnelma oli kuitenkin herättyäni väärällä tavalla harmaa, henkisesti harmaa.

 

Seisoin keittiössä pyjamissani tumput suorina, enkä tiennyt mitä olisin syönyt. Poikaystävä kehui vieressä kovasti edellisenä iltana valmistamaani marjapuuroa, mutta sekin tuntui jotenkin väärältä. Ei tehnyt mieli marjoja. Ei tehnyt mieli puuroa. Ei tehnyt mieli mitään. Harmitti ja harmautti vain jostain täysin määrittelemättömästä syystä. Teki vain mieli jotain...keltaista.

Sen kummempia haaveilematta heitin suuhuni keitetyn luomukananmunan hapankaalihatulla, toivoin keltuaisen toimivan sisäisenä aurinkonani ja suuntasin askeleeni ulos kävelylle. Siellä ei ollut harmaata, itse asiassa kovin keltaista, kuin tilauksesta. Kaunis syksyinen, haalistuva mutta voimakastahtoinen aurinko ja puiden lehdet viluttelivat minulle kultaisia terveisiään.

 

Kotiin palattuani valmistin itselleni aurinkorantabaarien alkoholittoman klassikkojuoman, Virgin Piña Coladan. Juomaan meni puolikas ananas, banaani, loraus luomua kookosmaitoa ja tupsaus aitovaniljajauhetta. Olen viime aikoina preferoinut aamiaisillani marjoja enemmän kuin hedelmiä, mutta nyt tämä kermaisenkeltainen etelänlähettiläs tuli kyllä tarpeeseen. Juuri sopivan hölmöä vakavamieliseen tilaani.

Hetken työskenneltyäni kaivoin vielä keittiönkaappeja ja annoin loppulurauksen keltakaipuulleni höyrtetyistä, hehkuvista porkkanoista, kukkakaalista, persiljasta ja kultaisesta sipulista valmistamallani paksulla sosekeitolla, jonka höystin kirnuvoilla, Herbamarella ja curryllä.

 

Toisina päivinä eväät voivat olla myös tällaisia. Joskus voi vetää kummallisempienkin fiilisten mukaan ja syödä vaikka vain väriä.

 

Lopuksi haluan vielä linkittää teille luettavaksi Riku Korhosen kauniin kolumnin, Varpusia pimeässä. Sen myötä sanon tuduluu ja toivotan valoa päiviinne. Omissa energioissani tuntuu taas jo tutun lämpöistä hehkua...

♥ Virpi

Kommentit

Emma (Ei varmistettu)

Tosi kivoja reseptejä taas ja niin yksinkertaisia! Täytyy kokeilla heti tuota pina coladaa. Viime aikoina melko monissa resepteissä olet käyttänyt kookosmaitoa, mietin vain että mitkä on sen ravintoarvot ja vaikutukset, koska mulle on aina sanottu, että se olisi yksi huonommista rasvoista, tietysti parempaa kuin eläinrasva.

Pirkko (Ei varmistettu)

Oi, olipa ihana juttu! Tässä illan pimeydessä pieni muistutus aurinkoisen syksyisen päivän hehkusta. Kiitos kovasti. Olen itse huomannut, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän koen olevani syksyihminen. Ruska ja raikas ilma, jossa tuntuu kesäinen lämpö ja toisaalta talven lähestyminen - voiko sen parempaa ollakaan? Jokaisessa vuodenajassa on omat ihanuutensa. Syksyinen halaus sinulle.

Pirkko (Ei varmistettu)

- ja oli muuten ihana kirjoitus tuolla linkissä!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Emma, juu, nyt on ollut parissa reseptissä kookosmaitoa, hommasin sitä muutama päivä sitten vähän isomman satsin. Ei yleensä kuulu päivittäisiin tai edes viikottaisiin ruokiin, vaikka hyvää kamaa tuo Bionan luomu kookosmaito onkin. Noista rasva-asioista täytyy kyllä tehdä ihan oma postauksensa. Mutta näin lyhyesti sanottuna oma kantani on että tyydyttyneet rasvat eli ns. kovat rasvat, joita saadaan eläinkunnantuotteista ja trooppisista öljyistä, kuten kookosrasvasta/kookosöljystä ovat vallan mainioita rasvoja, kun niitä käytetään ravinnossa kohtuudella muiden rasvojen, tyydyttymättömien (pehmeiden) rasvojen, kuten oliiviöljyn, pähkinöiden, siementen ohella. Tyydyttyneiden rasvojen pelko on kaikuja vanhoista ravinto-opeista, jotka väittivät kovien rasvojen aiheuttavan sydän- ja verisuonisairauksia ja nostavan kolesterolia. Rasvoissa, kuten muussakin syömisessä monipuolisuus on valttia, tyydyttyneiden rasvojen leimaaminen pahoiksi ja tyydyttymättömien hyviksi on ihan hassua.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Jos jotain rasvoja haluaa pelätä kannattaa ottaa kohteeksi keinotekoiset transrasvat eli kovetetut kasviöljyt, joita löytyy edelleen useista eineksistä, leivoksista, ranuista ym. Mutta lupaan palata aiheeseen. :) Tässä vielä yksi linkki Dr Mercolan kirjoitukseen: http://www.lewrockwell.com/orig10/mercola44.1.html JA muutama postaus Suomen parhaaksi terveysblogiksi valitusta Christer Sundqvistin blogista: http://sundqvist.blogspot.com/2010/01/tyydyttyneet-rasvat-eivat-ole.html JA http://sundqvist.blogspot.com/2009/11/antakaa-lapselle-hanen-jokapaivain... . JA vielä jotain tyydyttyneistä rasvoista yhdeltä suosikiltani, Donna Gatesilta: https://www.facebook.com/topic.php?uid=4067639666&topic=15666

oneGear (Ei varmistettu)

Tänään kokeilen keltaisen juoman reseptiä, ehkä tulee hyvää, ehkä parasta. Jo pelkkä resepti tosin maistuu suussa mukavan raikkaalta.

Jmn (Ei varmistettu)

Olet tosi ihana! Kirjoituksesi saa mut aina hyvälle tuulelle =) Mukavaa ja värikästä syksyä sinne!

Gowri (Ei varmistettu)

I was so cnofuesd about what to buy, but this makes it understandable.

hzycfdorcrp (Ei varmistettu)

J10Mlq jnbgnormjjvc

dymcjjkyyfl (Ei varmistettu)

9rk2K3 vohjcdporyif

dymcjjkyyfl (Ei varmistettu)

9rk2K3 vohjcdporyif

Baljeet (Ei varmistettu)

Taking the oevrview, this post hits the spot

mhgxkzgxxc (Ei varmistettu)

ksJKNQ mlpxewzhizyb

biuujdboufj (Ei varmistettu)

QurvL1 cazyvejpmoma

Kommentoi