Kepeää ja väkevää vappua!

Hejsan allihopa! Hulmautan teille raikkaat vapputerveiset jo näin hieman etukäteen, sillä huomenna aion vapauttaa itseni tietotekniikan ikeestä ja liihotella tuolla vapun tuulahdusten pyörteissä. Toinen syy ennakointiin on se, että ajattelin tarjota teille muutamia reseptejä, joita joku voi halutessaan hyödyntää vappueväitä valmistellessaan. Kaikki näistä ohjeista ovat helppoja toteuttaa, mutta koska juoma ja hillo vaativat yön yli muhittelua, niin ne on hyvä laittaa tekeytymään tänään, mikäli haluaa huomenna nautiskella leppoisin ottein vailla kiirettä.

ginger-ale-punch-recipe.jpg

Kuten kaikki kunnon bailaajat tietävät, niin ensin hoidetaan juhliin väkevät. Nehän muodostavat kemujen sykkivän sydämen. No nämä meidän bailujen drinkit koostuvat ehkä hieman toisenlaisista väkevistä, nimittäin keväisen raikkaasta ja todella hyvää tekevästä, omatekoisesta sokerittomasta ginger ale -tiivisteestä. Kaikki inkiväärin ystävät: teroittakaa nyt katseenne ja reseptivihkojenne kynät, tämä on nimittäin todella kiva, helppo ja monipuolisesti hyödynnettävä konsentraatti!

Kyseinen inkivääristä valmistettu juoma on ehkä parhainta pohja-ainesta erilaisille drinkeille ja booliin. Niiden lisäksi ginger ale -tiivistettä kannattaa testata smoothieissa. Erityisen puhdistavan smoothien sen avulla valmistaa lisäämällä inkivääritiivisteen sekaan esimerkiksi selleriä, salaatinlehtiä ja porkkanaa.

Juomissa inkivääritiiviste sopii mahtavasti yksiin esimerkiksi limen, sitruunan ja tuoreen mintun kanssa. Appelsiiniakin kannattaa kokeilla. Jokainen toki lantraa vappujuomansa miten mielii, mutta tässä ohjeen boolissa ei ole käytetty vichyä väkevämpää. Ja eipä se välttämättä muuta kaipaakaan. Tästä leviää hyvä hymy kasvoille ja lämpö kroppaan ihan ilman alkoholiakin.

Mies tosin tuumasi maistaessaan: ”Tähän sopisi kossu.”

lime-ginger-ale-punch.jpg

Ja jos ei yllä tullut vielä tarpeeksi hyviä syitä kokeilla tätä juomaa, niin voin kertoa, että kaiken muun hyvän kukkuraksi inkiväärijuoma edistää todella tehokkaasti terveyttä. Se auttaa ruuansulatusongelmissa, vatsan turvotuksessa ja pahoinvoinnissa (vaikka en halua kannustaa alkoholin suurkäyttöön, niin vinkkaanpa silti tätä mahdollista dagen efteriä poteville) sekä auttaa vahvistamaan vastustuskykyä ja jeesii kehoa taistelussa erilaisia tulehduksia vastaan. Tuoretta inkiääriä ja siitä valmistettuja inkiväärijuomia on käytetty pitkään esimerkiksi kiinalaisessa lääketieteessä. Tätä juomaa skoolatessa voi siis hyvällä syyllä hihkaista: Terveydeksi!

lemon-ginger-ale-recipe.jpg

Ginger Ale -tiiviste (sokeriton)
Paksu, noin 15 cm pala inkivääriä
6 dl vettä
4 rkl kotimaista hunajaa

Kuori inkivääri, paloittele se ja laita palat blenderiin. Lisää vesi ja hunaja. Sekoita täydellä teholla noin 30 sekuntia. Kaada seos suljettavaan lasipurkkiin ja anna tekeytyä vuorokauden jääkaapissa. Kaada seos sen jälkeen blenderiin ja sekoita uudelleen. Siivilöi kuitumassa pois harson tai suodatinkankaan avulla kaatamalla neste kankaaseen kulhon yllä ja puristamalla kangasta niin, että saat mahdollisimman paljon nestettä talteen. Säilytä inkiväärijuomatiiviste suljetussa lasipurkissa tai -pullossa jääkaapissa ja käytä mausteena erilaisten juomien pohjalla. Ravista aina ennen käyttöä. Käytä parin viikon sisällä tai kaada jääpalamuotteihin, pakasta ja napsi tarvittaessa juomien sekaan.

Ginger Ale -booli
3 dl tekemääsi Ginger Ale -tiivistettä
1 l vichy-vettä
3 limeä
1 iso sitruuna
Iso nippu tuoreita mintunlehtiä

Viipaloi sitruuna ja limet lohkoiksi tai siivuiksi. Kaada tekemäsi inkiväärijuomatiiviste boolimaljaan. Lisää päälle vichy ja sitruunan ja limen palat sekä mintunlehdet. Laita joukkoon reilusti jääpaloja ja tarjoile. ginger-ale-no-sugar-recipe.jpgmint-leaves-punch-1.jpg

Ja sitten pikkupurtavan pariin. Voileipä- tai vesikeksit ja hillo ovat ehkä yksi perinteisimmistä juhlatarjottavista, ja tätä klassikkosettiä kunnioittaen kehittelin oman gluteenittoman ja sokerittoman version appelsiinihillosta ja table water -kekseistä. 

gluten-free-coconut-crackers.jpg

Appelsiinihillossa käytin samaa ideaa kuin noin viikko sitten postaamassani vadelmahillossa. Eli jos se resepti tuli tutuksi, niin tiedät kuinka kätevä ja terveellinen kyseinen hillo on satoine terveyspommeineen eli chia-siemenineen.

Keksit tein puolestaan kookosjauhojen pohjalle, ja niistä tuli juuri niin mukavan mauttomia kuin vain tässä lajityypissä kuuluukin olla. En saanut keksien koostumuksesta aivan yhtä kuivan rapeaa kuin tavan vesikekseissä, minkä otin ensin epäonnistumisen merkkinä, mutta kun huomasin, että kaksi pellillistä keksejä oli kadonnut purkista vuorokauden sisällä, niin totesin reseptin olevan vallan kelvollinen levitettäväksi. Jotain addiktoivaa näissä värittömissä, hajuttomissa ja mauttomissa kekseissä vain on. 

kepeaa-vappua-kiitos-hyvaa.jpgmint-ginger-ale-punch.jpg

kookosvoileipäkeksit (gluteenittomia)

3 dl kookosjauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 tl psylliumkuitujauhetta
1/2 tl merisuolaa
5 rkl oliiviöljyä
3 dl vettä
+ 1 kananmuna voiteluun (valinnainen)

Annostele kookosjauho, tattarijauho, leivinjauhe, psylliumjauhe ja merisuola kulhoon ja sekoita. Tee jauhojen keskelle pieni kuoppa ja kaada sinne öljy. Sekoita. Lisää noin puolet vedestä ja työstä taikinaa käsilläsi. Taikina on vielä koostumukseltaan muruista. Kaada sekaan loppu vesi ja jatka taikinan puristelua. Kasaa taikina isoksi palloksi, laita liina kulhon päälle ja jätä taikina muhiutumaan noin 30 minuutiksi. Laita sillä välin uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kun taikina on tekeytynyt noin puolituntia, aseta se kahden leivinpaperin väliin ja kaulitse litteäksi. Käännä taikina muutaman kerran kaksin kerroin ja kaulitse taas litteäksi. Taikina voi olla hieman murenevaa, mutta möyhentäminen auttaa työstettävyyttä. Kaulitse lopuksi taikina ohueksi, noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi ja paina keksimuotilla tai lasilla siitä ympyränmuotoisia paloja. Aseta palat ohutta lastaa tai esimerkiksi kakkulapiota apuna käyttäen leivinpaperilla suojatulle uuninpellille. Voitele halutessasi kananmunalla ja painele pinnalle reikiä haarukalla. Voit myös ripotell apinnalle suolaa tai mustapippuria. Paista keksejä uunin keskiosassa noin 10-15 minuuttia, riippuen keksien paksuudesta. Mikäli reunat alkavat kipristymään, kääntele keksejä välillä ylösalaisin. Ota keksit uunista kun reunat alkavat olla hieman kullankeltaisia.

Appelsiini-chia-hillo
1 iso appelsiini
Puolikkaan appelsiinin kuoret
3 rkl chia-siemeniä
2 rkl hunajaa

Kuori appelsiini ja raasta kuoresta hentoja ohuita siivuja. Laita kuoriraaste sivuun. Paloittele appelsiini ja soseuta se blenderissä hunajan kanssa. Kaada sose suljettavan lasipurkkiin ja lusikoi sekaan chia-siemenet ja raastettua appelsiinin kuorta. Sekoita ja laita tekeytymään yön yli jääkaappiin. Aamulla hillo on käyttövalmista. Hillo säilyy jääkaapissa parisen viikkoa.orange-chia-seed-jam-raw.jpg

Näine eväineni toivotan teille aurinkoista vappua, paljon ulkoilmaa ja iloa ja valoa. Voikaa hyvin ja juhlikaa elämää ja sen aina yhtä kaunista kevättä!

♥ Virpi

Hyvinvointi Hyvä olo
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.