Koivulan neiti

Kiitos hyvää

Ohhoi, olipas rentouttava pääsiäinen. Ja miten mahetsun aurinkoinen stratti kevääseen! Vietin viikonlopun pyjamissa sipsutellen, ulkoillen ja äiskän kanssa raakaruokaherkkuja kokkaillen. Kotivisiitin parasta antia olivat ehkä kuitenkin isän mökkikoivuista valuttama mahla ja oksista maljakossa kasvatetut hiirenkorvat. Jotenkin aivan tajuttoman hienoa kun voi tuolta villistä luonnosta ammentaa moisia terveysherkkuja! Muistan kyllä pappani keränneen puista mahlaa ja mummoni napsineen pihan puista koivunsilmuja suuhunsa, (mummolani talon nimi onkin Koivula runsaan koivukasvuston takia), mutta itse olen oikeastaan vasta tänä keväänä kunnolla havahtunut koivubuffetin erinomaisuuteen.

Mahlahan on tosiaan melko monipuolinen terveysjuoma, joka mm. puhdistaa elimistöä ja piristää kevätväsynyttä. Ravinteikas keväteliksiiri nousee koivun juurista kohti oksia lehtien synnyttämistä varten. Keruukausi kestää keväällä noin kuukauden, siihen asti kunnes koivun silmut puhkeavat, eli leveysasteista riippuen kutakuinkin vapun tietämille saakka.

Ajattelin jakaa isältäni saamani valutusohjeen täällä, mikäli sieltä lukijakunnasta löytyisi innokkaita mahlailijoita. Itselläni ei valitettavasti ole tässä Helsingin ydinkeskustassa sellaista ylellisyyttä kuin oma koivu, mutta mikäli pihastasi löytyy sopiva puu tähän hommaan, niin käy ihmeessä käsiksi (tai kysy hommaan maanomistajan lupa). Koivusi ei valuttamisesta kärsi. Vielä on noin viikko aikaa kulautella tätä jaloa kevätjuomaa tuoreena ja luonnonraikkaana!

Koivuniemen herran kevätjuoma eli mahlankeruuohjeet:
Hommaa noin 10 ml poranterä ja pora, pala letkua (halkaisijaltaan 10 ml), vähintään litranen lasipullo ja teippiä. Putsaa välineet huolellisesti. Poraa koivun runkoon reikä puun varjoisalle puolelle lievästi yläviistoon. Työnnä reikään valutusletku. Vie letkun toinen pää pulloon. Vahvista kiinnitys tarvittaessa teippaamalla letku pullonsuuhun ja toinen pää puun ympärille. Tyhjennä pullo pari kertaa päivässä. Kun lopetat valuttamisen, voit työntää reikään puutapin, jonka voit poistaa seuraavalla valutuskerralla. Kiikuta mahlaa sisältävä pullo mahdollisimman pian jääkaappiin tai pakasta mahla heti valuttamisen jälkeen. Mahla säilyy jääkaapissa noin vuorokauden. Juomakelpoinen mahla on kirkasta ja maultaan raikasta, miedosti makeaa.

Niin ja ne koivunsilmut! Niitäkin kannattaa alkaa pikkuhiljaa tähyillä puista. Kärsimättömimmät, kuten minä, keräävät oksia maljakkoon, jolloin silmut pulpahtavat esiin parissa päivässä. Maku on ihanan vihreä, nuori ja raikas, ja c-vitamiinia piisaa! Maukkaimmillaan ja ravitsevimmillaan koivun lehdet ovat näin keväällä. Silmuja ja nuoria lehtiä voi tosiaan nyhtää suoraan suuhun tai lisätä salaatteihin, leivän päälle, ruokiin ja teehen.

Vielä koivuihin liittymätön pikkuvinkki sisustajille: Äitini oli loihtinyt hauskoja koristemunia kiillottamalla avokadon kiviä oliiviöljyllä. (Tsekkaa yllä) Nättiä ja nerokasta kierrätystä!

♥ Virpi

Kommentit

Laura (Ei varmistettu)

Minä valutin myös mahlaa mökillä ja oli i-ha-naa, ai että. Luontoa ei voita mikään! Ja todella hienoja pääsiäismunia, äidille vaan terveisiä!

p (Ei varmistettu)

Tämä ei nyt liity yhtään tähän postaukseen, mutta osaatko sanoa minkä verran ähkinöitä saa syödä päivässä? Kun olen lueskellut erilaisia raakaruokareseptejä ja moniin esim. kasikkeisiin tulee paljon pähkinöitä.

Tasha (Ei varmistettu)

Löysin blogisi tänään ja jäin heti koukkuun. Taisinpa lukaistakin sen alusta loppuun.

Olen juuri aloittamassa elämäntaparemonttia ja tämä blogi tulee olemaan kyllä vakiolukemista tästä eteenpäin! :) Kirjoitat hauskasti ja hyvää asiaa. Ruokareseptejä vaan lisää niin tälläinen tampiokin oppii laittamaan terveellistä sapuskaa.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Laura, hienoa että kanssamahlailijoita löytyy! :) p, En kyllä suosittelisi pähkinöiden syöntiä jokapäiväiseksi tavaksi. Eräs kiinalainen akupunktiolääkäri sanoi kerran, että pari pähkinää päivässä on tarpeeksi. Mutta mielestäni se nyt on lähinnä vitsi alkaa lainkaan pähkinänsyöntiin, jos vain pari pupeltaa. :) En uskalla tarkkaa desimäärää sulle antaa, mutta varmaan pari kourallista viikossa on tarpeeksi. Monissa raakaruokaresepteissä tosiaan käytetään pähkinää aika mielettömiä määriä. Itse korvailen niitä usein esim. manteleilla ja pidän pähkinäpommit harvinaisina herkkuina, en jokapäiväisinä eväinä.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Tasha, tervetuloa lukemaan! Hienoa että löysit perille. :) ja reseptejä tulee, lupaan. Iloa elämäntaparemppaan!

Miia Johanna (Ei varmistettu)

Rakastan sun blogia, sun tapaa kirjoittaa ja aihe-alueita. Kuvat on myös hyviä. Kyselisin hassuja; Mistä toi sun valkea neule on? Ja miten saat noihin videoihin musat taustalle soimaan? Itsehän en osaa! :) Kiitos etukäteen!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Miia Johanna, Voi kiitos paljon rakkaudentunnustuksesta. :) Ihanaa että tykkäät. Sain tuon valkean Marc O´Polon palmikkoneuleen äidiltäni kyseisellä Oulu-visiitilläni. Ja nuo videot tosiaan duunailee mun poikakaverini, joka on niissä ekspertti, eli en vaitettavasti osaa sanoa miten musat liitetään.

Kommentoi