Luukku 21: Tyyneys
Mayojen povaaman maailmanlopun kunniaksi joulukalenterini tarjoilee tänään 21. 12.2012 juhlallisen chai-suklaaterriinin, joka on raakaruokaherkuttelua parhaimmillaan. Jouluisen mausteinen chai-tee yhdistettynä suklaaseen ja murupohjan manteleihin ja luumuihin tekee tästä kaakusta hyvinkin salonkikelposta kamaa juhlapöytään.
Kyseinen terriini toi jollain tapaa mieleeni Viennetta-jäätelökakut, joskin maku on mielestäni chai-mausteiden ja laadukkaiden raaka-aineiden ansiosta huomattavasti hienostuneempi, eikä tästä jää kelmua tai överimakean makua suuhun. Herkullinen tapa juhlistaa joulua, maailmanloppua tai sitten ihan vain normaalin ihanaa perus päivää.
Raaka Chai-suklaaterriini (maidoton, sokeriton, gluteeniton)
2 rkl chai-teetä tai yksi chai-teepussi
3,5 dl kuumaa vettä
3,5 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
0,5 dl hunajaa
0,5 dl raakakaakaojauhetta
2 dl kaakaovoita (sulana)
Ripaus puhdistamatonta merisuolaa
Pohja:
3 dl manteleita
5 kuivattua luumua
Ripaus puhdistamatonta merisuolaa
Laita cashew-pähkinät likoamaan veteen muutamaksi tunniksi tai yön yli. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pähkinät. Kiehauta vesi, kaada kulhoon ja lisää tee (pussissa tai teesiivilässä). Anna teen tekeytyä noin viisi minuuttia. Jäähdytä. Lisää liotetut pähkinät ja tee tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi massaksi. Lisää hunaja, raakakaakaojauhe ja suola. Sekoita huolellisesti. Rouhi ja sulata kaakaovoi lasisessa tai metallisessa astiassa lämpimässä vesihauteessa juoksevaksi. Kaada sula kaakaovoi muiden ainesten sekaan ja sekoita huolellisesti. Maistele ja lisää tarvittaessa jotain aineksista, esimerkiksi makeutusta hunajasta. Kaada seos pitkulaiseen vuokaan (mitoiltaan noin 20 x 8 x 5 cm, esimerkiksi silikonivuoka) ja laita jähmettymään pakkaseen noin puoleksi tunniksi. Valmista sillä välin murupohja.
Murskaa mantelit esimerkiksi blenderissä tasaiseksi muruksi. Lisää sekaan kuivatut kivettömät luumut ja ripaus suolaa. Sekoita taikinamaiseksi massaksi. Ota hieman jähmettynyt terriini pakkasesta ja ripottele manteliluumuseos pinnalle tasaiseksi kerrokseksi. Painele murua varovasti lusikalla, jotta saat sen kiinteämmin kiinni terriinin pintaan. Laita terriini takaisin pakastimeen pariksi tunniksi. Ota terriini pakkasesta ja kumoa se varovaisesti tarjoiluvadille. Saatat joutua lämmittämään muottia hieman kuumalla vedellä, mikäli terriini ei meinaa irrota vuoastaan. Anna terriinin sulaa hetken, koristele pinta raakakaakaojauheella tai murennetulla raakakaakaomassalla, tarjoile aavistuksen kohmeisena ja nauti.
♥ Virpi
pst, osallistu joulukalenterikilpailuun täällä!