Muu maito

Kiitos hyvää

“En oo koskaan juonu maitoa. Enkä juo.”

Kyseinen lause on tuttu eräästä vanhasta maitomainoksesta, jossa kyseisen repliikin möläyttää suhteellisen kurjan näköinen hampaaton ja harvahiuksinen mieshenkilö. Pitkälti sama lause kuului usein myös omasta suustani joskus 2000-luvun alkupuolella, jolloin kaveriporukoissamme oli usein tapana pelata “En ole koskaan” -seurapeliä. “En oo koskaan juonu maitoa” -lause toi yleensä pisteet kotiin ollessani lähes aina seurueen ainoa, joka ei ollut ikinä kulautellut alas edes yhtä kokonaista lasillista maitoa.

Ja totta se on. En ole koko ikäni aikana kaatanut sisuksiini lehmänmaitoa - paitsi kerran muskarissa muutaman hörpyn tarhatädin pakottamana. (Huh, punaiset muovimukit aiheuttaa edelleen vilunväreitä.) Äitini mukaan olin lapsena kertonut, että mielestäni maidon tekee vastenmieliseksi tieto siitä, että kyseinen lillinki tulee lehmän tisseistä. Omien muistikuvieni mukaan maito vain yksinkertaisesti maistui niin pahalta, ettei sitä kyennyt saattamaan suuhunsa saati nielaisemaan. Ja samalla maidottomalla tiellä mennään edelleen.

Mutta toisin kuin se vanha maitomainos antoi olettaa, kaikki hampaat ovat edelleen suussa, tukka päässä ja terveys muutenkin kohdillaan.

Itse asiassa terveyteni on mennyt sitä enemmän kohdilleen, mitä enemmän olen karsinut ruokavaliostani pois myös muita lehmänmaitoa sisältäviä tuotteita. Enkä ole tässä(kään) suhteessa lainkaan poikkeuksellinen yksilö. Maito saa yllättävän monen kropan viiraamaan.

Ongelman ydin ei kuitenkaan ole laktoosi, eikä ratkaisu laktoosittoman maitotuotteet, kuten usein luullaan. Ongelman ydin on maidon prosessointi, joka tekee maidosta kaikkea muuta kuin terveellistä. Pastöroinnin myötä maidosta häviävät mm. lukuiset kallisarvoiset entsyymit, joita ilman maito tulee hankalaksi sulattaa. Luontaisen rasvan poistaminen maidosta puolestaan estää maidossa olevien vitamiinien ja mineraalien imeytymisen. Hormoneita ja lääkkeitä täyteen ladatut lehmät tuovat myös oman eksoottisen ja kyseenalaisen kemikaalilisänsä maitoon.

Mielenkiintoista on myös se, että toisin kuin voisi luulla, osteoporoosia ilmenee eniten maissa, joissa maidonkulutus on runsasta, kuten esimerkiksi Suomessa. Maidonkulutus lisää myös limaisuutta ja tulehdustiloja, mikä kannattaa huomioida etenkin flunssa-aikoina ja lapsiperheissä, joissa kärsitään toistuvista räkätaudeista ja korvatulehduksista. Vatsa ja iho-ongelmien kanssa kärvisteleviä kehottaisin myös kokeilemaan maidotonta elämää.

Oma vinkkini lehmänmaitoa rakastaville on siirtyä käyttämään raakamaitoa, jota voi kutsua terveysjuomaksi, toisin kuin prosessoituja maitoja. Kotimainen maidon käsittelyketju on nykyisin niin hygieenistä, ettei pastörointi ole tarpeen. Toinen vaihtoehto on suosia hapanmaitotuotteita, jotka sisältävät maitohappobakteereja, kuten luomupiimää ja maustamatonta luomujukurttia. Tosin nekin aiheuttavat vatsanväänteitä monelle. Tällöin testaamisen arvoinen vaihtoehto on vuohenjuustovalmisteet, jotka sopivat useille lehmänmaitoa hyljeksivälle. 

Maitomaisista nautinnoista pääsee onneksi osalliseksi myös täysin kasvikunnan tuotteista ammentaen. Ja ihan aidosti terveellistä näistä juomista tulee silloin, kun ne on itse valmistettuja. Kalsiumvajeita pelkäävän kannattaa suosia ruokavaliossaan esimerkiksi seesammaitoa, tahinia, nokkosta, basilikaa, persiljaa, tummanvihreitä lehtivihanneksia ja parsakaalta ja tsekata lisää aiheesta esimerkiksi täältä + osteoporoosista mielenkiintoista asiaa täällä.

Mikäli satut elämään sellaisen luulon vallassa, että näiden maitojuomien valmistus olisi vaikeaa, niin saanen tässä suhteessa kirkastaa mieltäsi tiedon valolla ja jakaa kolmen lempimaitoni reseptit. Sen lisäksi, että juomat tekaisee hetkessä, ovat ne todella toimivia raaka-aineita puuroissa, smoothien pohjalla ja leivonnassa, plus niistä saa mukavasti ravintoaineita, eikä lainkaan vatsanpuruja.

Maitojen makumaailmaa voi viilata muun muassa taateleiden, hunajan, aitovaniljajauheen, vaniljauutteen, kanelin ja merisuolan avulla.

Alla olevissa ohjeissani suosittelen liottamaan raaka-aineita muutaman tunnin tai yön yli, mutta maidot onnistuvat myös ihan suoriltaan surauttamalla, mikäli haluat saada valmista heti. Siivilöintiin sopii tiheäverkkoinen siivilä siivilöintipussi tai harsokangas. 

Mantelimaito: 2 dl manteleita, 0,5 l vettä, 3 taatelia, 1 tl aitovaniljaa, ripaus merisuolaa. Liota manteleita  5 tuntia tai yön yli. Liota myös taatelit. Huuhtele mantelit. Lisää blenderiin mantelit, taatelit ja vesi ja aja tasaiseksi noin 30 sekuntia. Siivilöi. Ota ylijäänyt mantelimassa talteen mahdollista myöhempää  leivontaa varten. Lisää mausteet ja sekoita. Kaada juoma tiiviisti suljettavaan pulloon ja säilytä jääkaapissa. Käytä 4-5 päivän sisällä. Ravista ennen käyttöä. 

*Sisältää muun muassa kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, fosforia, tryptofaania, foolihappoa, E-vitamiinia, hyviä rasvoja sekä proteiinia. 

Seesammaito: 2 dl seesaminsiemeniä, 0,5 l vettä, 3 taatelia, 0,5 tl aitovaniljaa, ripaus merisuolaa. Liota kuorellisia seesaminsiemeniä noin 6 tuntia tai yön yli. Liota myös taatelit omassa astiassaan. Huuhtele siemenet. Lisää vesi, siemenet ja taatelit blenderiin. Sekoita täydellä teholla noin 30 sekuntia. Siivilöi. Lisää mausteet ja sekoita. Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä pullossa tai purkissa ja nauti 4-5 päivän sisällä. Ravista juomaa ennen käyttöä.

*Sisältää muun muassa kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, seleeniä, rautaa, natriumia, tryptofaania, folaattia, K-vitamiinia ja hyviä rasvoja.

Huom! Kuorelliset seesaminsiemenet sisältävät runsaasti kalsiumia, mutta sen imeytyvyys on heikko mikäli siemenet nautitaan käsittelemättöminä. Ennen käyttöä paahda, murskaa tai jauha siemenet morttelilla tai hurauta sieläksi blenderillä, mikä tapahtuu toki luonnostaan seesammaitoa valmistettaessa.

Kauramaito: 2 dl kaurahiutaleita, 0,5 l vettä, 2 rkl hunajaa, 1 tl vaniljauutetta, ripaus kanelia, ripaus suolaa. Huuhtele kaurahiutaleet ja liota niitä puolituntia tai yön yli. Huuhtele hiutaleet uudelleen. Laita kaura blenderiin veden kanssa. Voit lisätä vettä, jos haluat maidosta ohuempaa. Blendaa seosta täydellä teholla noin 15 sekuntia. Siivilöi maito ja ota jäljelle jäävä massa talteen mahdollisia kokkailuita varten. Huuhtele blenderi ja kaada maito uudelleen sisään. Blendaa jälleen ja siivilöi. Lisää haluamasi mausteet. Kauramaito säilyy jääkaapissa 4-5 päivää. Sekoita juoma ennen käyttöä.

*Sisältää muun muassa kaliumia, magnesiumia, fosforia, jodia, tryptofaania, folaattia, karotenoideja. 

Testaa myös näitä maitojuomia:

Cashew-maito

2 dl cashew-pähkinöitä tai muita haluamiasi pähkinöitä, 0,5 l vettä. Liota pähkinöitä yön yli tai käytä sellaisenaan. Huuhtele, blendaa veden kanssa, mausta haluamallasi tavalla, siivilöi ja nauti.

Hamppumaito

2 dl hampunsiemeniä tai muita haluamiasi siemeniä, 0,5 l vettä, 2 taatelia. Liota siemeniä halutessasi yön yli tai käytä sellaisenaan. Huuhtele, blendaa veden kanssa, mausta haluamallasi tavalla, siivilöi, nauti

Riisimaito

1 dl riisiä, 0,8 l vettä, vaniljatanko. Keitä riisiä ja vaniljatankoa vedessä, kunnes riisi on kypsää. Poista vaniljatanko ja blendaa seos. Anna jäähtyä, makeuta tarvittaessa ja siivilöi juoma.

Kvinoamaito

1 dl kvinoaa, 0,8 l vettä. Huuhtele kvinoa. Liota halutessasi yön yli ja huuhtele aamulla uudelleen. Keitä kvinoa vedessä kypsäksi. Kaada blenderiin ja lisää pari desiä vettä. Blendaa ja lisää tarvittaessa vettä. Mausta haluamallasi tavalla ja siivilöi juoma.

Toivottavasti innostut kokeilemaan siementen, manteleiden ynnä muiden lypsämistä ja treenaamaa maitojuomiem valmistusta. Saattaa olla, että juuri sen täydellisen raaka-ainesuhteen ja sopivien mausteiden löytäminen vaatii ensin hieman testailua, mutta kun palaset loksahtavat kohdilleen on lopputulos  - mmm, maitomagiaa. 

♥ Virpi

pst, täällä myös mainio tuore kirjoitus nykymaidon tilasta: murheita maidosta.
 

Kommentit

Annika (Ei varmistettu)

Hei Virpi!

Miten ratkaisit nämä ruoka-asiat raskauden aikana? Eieiei-listoja tulee joka puolelta ja vaikka yritän käyttää maalaisjärkeä ja syödä kehoani kuunnellen, en voi välttyä hetkittäin huonolta omaltatunnolta ja kysymyksiltä... "Oliko tämä juusto pastoroidusta maidosta?" "Uskallanko Tokion matkalla syödä yhtään nigiriä, kun se on Suomessa odottajilta kielletty?" "Oliko tässä salaatissa nyt liikaa rucolaa?"
Ottaisin kaikki vinkit iloisena vastaan!

anna (Ei varmistettu)

Juon erittäin harvoin maitoa, mutten välttelekään sitä, enkä saa ainakaan mitään merkittäviä oireitakaan maitotuotteista. Kuitenkin esim. Keson raejuusto, rasvattomat maitorahkat ja satunnaisesti jäätelö voisivat olla vaikeasti korvattavia! Tai jäätelön nyt vielä kestää, mutta raejuustoa ja maitorahkaa syön päivittäin! Voisi sanoa, että ne ovat ruokavalioni kulmakiviä. Ovatko ne yhtä pahasta?

Maija (Ei varmistettu)

Sanoisin, että jos et saa maitotuotteista mitään oireita, ei sinun ole mitään syytä jättää niitä pois ruokavaliostasi. Nämä villitykset, joissa milloin mikäkin ruoka-aineryhmä julistetaan pannaan, ovat aivan turhia ja aiheuttavat huonoa omatuntoa niitä syöville. Jos vaikka joku pähkinäallergikko alkaisi vaahdota pähkinöiden vaarallisuudesta koska _hän_ saa niistä vakavia oireita, niin jättäisitkö siksi ne pois ruokavaliostasi? Maitokaan (tai moni muu ruoka-aine) ei sovi kaikille, ihmisten elimistö ja suolistoflora ovat yksilöllisiä eikä kenenkään pitäisi muokata radikaalisti syömisiään vain, koska joku netissä sanoo niin. Järki käteen siis näissä hommissa...

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kuten Maija tuossa totesi, niin jos olo on mainio, niin miksi muuttaa syömisiään. Mikäli kroppasi sulattaa rahkat ja raejuustot mukisematta, niin ole vain tyytyväinen. :)

Sen verran kyllä korjaan tuota Maijan kommenttia, että tässä ei ollut lainkaan kyse ruokavillityksestä, jossa jokin ruoka-aine julistetaan pannaan, vaan totesin vain sen yksinkertaisen tosiseikan, että prosessoitu maito ei ole terveysjuoma, kun taas raakamaidon voi sen sijaan jo sellaiseksi luokitella + että maidolle löytyy hyviä korvikkeita, jos maidosta oireilee - ja monet oireilevat, en vain minä. Tämä ei ole mikään uutinen tai omaa asenteellisuuttani, vaan asia, jonka on varmasti kohdannut jokainen ravinto-/hyvinvointiasioihin valtion virallisia ravintosuosituksia syvällisemmin perehtynyt. Mutta se on totta, että yhden ihmisen sanomisiin ei kannata omia päätöksiään nojata. Esim. netti on pullollaan hyviä lähteitä näistä asioista kiinnostuneille, ja lopulta se oma kroppa kuitenkin kertoo mikä sopii ja mikä ei. 

Tässä vielä juuri silmiini osunut tuore artikkeli prosessoidun nykymaidon kehnosta tilasta: murheita maidosta.

anna (Ei varmistettu)

Niin, ei siis välittömiä oireita, mutta esim. iho on ollut koko aikuisikäni muuta kuin hyvässä kunnossa, eli sinänsä haluaisin kokeilla miten maito (ja gluteeni) vaikuttavat siihen.

janicedda (Ei varmistettu)

Joo,tohon haluisin kanssa sanoa,ettà tottakai niin kauan kun kaikki on kunnossa,ei ketààn huoleta noi syòmiset niin paljon,mutta jos tulee joku sairaus tai sitten muuten vain alkaa joku paikka "renkata",usein iànkin myòtà,niin sità alkaa ajatella ihan toisella tavalla.

Itsellàni se oli tuo iho ja ruusufinni.Tààltà lòytàmillàni neuvoilla ja jo aluksi pienen valaistuksen saaneena ymmàrsin,ettà se olisi hoidettavissa ihan ruokavaliolla.Ja uskon,ettà noiden maitotuotteiden jàttàminen yhdessà viljatuotteiden kanssa oli se juttu.Lisàksi kekkasin jostain paikasta ruokasoodalla huuhtelun,joka auttoi kanssa.Ja sanovat,ettà auttaa muutenkin aknessa.Nyt olen maailman onnellisin ihminen,kun alan saada entisen ihoni takaisin!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hei ihan mahtavaa, että ruusufinni alkaa helpottaa! Osaan niin samaistua tunteeseesi. Onnea onnea onnea!

Ja tuosta ruokasoodahuuhtelusta en ollut kuullutkaan, kiitos siis vinkistä. Ja kiitos muutenkin kommentistasi. 

Hyvyyksiä kevääseesi!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Ratkaisin itse asian niin, etten syönyt lainkaan maitotuotteita raskausaikana. Paitsi vuohenjuustoja. Itselle se ei ollut hankalaa, kun en juuri muutenkaan ole käyttänyt maitotuotteita. Luotan kyllä kotimaisten maitotilojen hygieenisyyteen, mutta raskausaikana sitä on helposti jopa hieman hysteerisen ylivarovainen, hormonit ja kasvava suojeluvaisto sen tekevät. Itse en syönyt mitään raakakaloja, tuorejuustolevitteitä tms, jossa voisi olla listeriavaara. Eli hieman normikäyttäytymisestäni poiketen menin melko pitkälti ns. kieltolistojen mukaan. Tiedän monia, jotka ovat ottaneet paljon rennommin, mutta jokainen tekee päätöksen itse ja menee sen mukaan mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei aiheuta pelkoa ja kalvavaa epäilyä. Valitettavasti en osaa/uskalla tämän ihmeempiä vinkkejä tähän antaa kuin "kuuntele omaa sisäistä viisauttasi", tuo raskausaika kun on niin monella tapaa herkkää aikaa. 

Jatta (Ei varmistettu)

Kiitos tästä postauksesta sekä runsaista ohjeista joista maitoa voi tehdä! Kokeiluun menee :) Mikä edellämainituista olisi parasta kahvin sekaan?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

En osaa itse sanoa, kun en juo kahvia, mutta olen kuullut, että kauramaito ja mantelimaito toimivat kivasti kahvin seassa. 

Nannil (Ei varmistettu)

Vanhaan tekstiin palaten, juotko mitään kahvin "korviketta" siis teetä tai muuta (lämmintä/kofeiinipitoista, kun mennään ystävän kanssa kahville?)? Mitä mieltä noin muuten kahvin juonesta?

Pipari68 (Ei varmistettu)

Nii-in. Kunpa saisi jukurttia ja raejuustoa tehtynä vuohenmaidosta tai muusta vastaavasta.....Itse maidosta pystyn olemaan erossa, mutta kaikki noi muut tuotteet tekevät tiukkaa.
Olen tosiaan huomannut tuon "limaisuuden", kun käytän maitotuotteita, vaikka siis en vedäkään oikeastaan kun maustamatonta luomujukurttia ja raejuustoa. Mantelimaitoon tehty smoothie on kyllä nannaa...

Tuikku (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/palsta/uusia-tuulia

Ihania maitoja, kiitos vinkeistä! Mantelimaito ja hamppumaito ovat keittiöni vakkareita, mutta seesaminmaidon voisin lisätä tähän komboon vaihtelun vuoksi. Itse olen huomannut maitotuotteiden poisjättämisen auttaneen juurikin vatsa- ja iho-ongelmiin, eikä mieleni tee niitä juuri koskaan. Vuohenmaitotuotteita kehoni puolestaan kaipaa aina silloin tällöin. Olisi kyllä ihan mahtavaa jos vuohenmaitojugurtteja saisi jo normikaupoistakin, nyt niitä täytyy aina metsästellä muutamasta liikkeestä. Maitoisan maukasta viikkoa sinne!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Ole hyvä, ja kiva jos tuli tarpeeseen! Ja tuosta seesammaidosta vielä muuten, että kannattaa tosiaan lisätä useampi taateli joukkoon, sillä muuten juoma saattaa jäädä kitkeräksi. Mmmukavaa viikkoa myös sinne!

Maria (Ei varmistettu)

Kannattaa pyytää kauppiaalta tilaamaan vuohenmaito jogurttia, usein kauppiaat ottavat valikoimiin tuotteita joita asiakkaat ehdottavat, varsinkin pienissä kaupoissa. Ainakin suomalainen Kiuru valmistaa maustamatonta vuohenjogurttia sekä -rahkaa. Ja ranskalainen Sainte-Maure myös.

Mia (Ei varmistettu) http://miakuusisto.nettisivu.org

Ulkomailla ollessani (monet muutkin huomanneet saman) en saa mistään maidoista mitään oireita. No, en saa periaatteessa enää nyt mistään, mutta aikoinaan maidosta tuli järkky turvotus ja aina ulkomailla maitoa (tav. lehmän maitoa) käyttäessäni se oire "jäi" pois. Joten, sitten esmes. kun täällä käyttää vuohenmaitoa/jogurttia, rahkaa, miksei siitä tule vastaavia oireita ? Onhan sekin eläin ja sen kileille tarkoitettua ravintoa ? Onko niin, että se on rasvaisempaa ja siten paremmin sulavaa :) Ja, juodaanhan kamelinkin maitoa ja jopa Aasien ... joten, jotain vikaa on oltava meidän tuotannossa enemmän kuin lehmissä :) no, tää nyt oli vain tällainen mitä olen miettinyt-juttu :D

Kipakka (Ei varmistettu)

Kiitos hyvästä jutusta!

Olenkin joskus miettinyt voisiko maitoja tehdä itse siemenistä jos ei halua ostella valmistuotteita.

Olisiko kuitenkin jatkossa mahdollista välttää sellaista ulkoasua, jossa on vaaleaa tekstiä vaalealla taustalla? Näyttää muuten kyllä raikkaalta ja ilmavalta, mutta tekstistä on tosi vaikea saada selvää, vaikka näytön asetuksia koitin säätää. Ei tarvitsisi sitten tekstiä tihrustaa :)

Blogi muuten on tosi hyvä ja jutuista tulee aina hyvä mieli!

A (Ei varmistettu)

Tässä postauksessa tiivistyy taas se minä-maailma, mikä nykyään luomuruokakulttuurissa ärsyttää. Keskitytään siihen, miksi MINULLE ei tee hyvää juoda maitoa, mitä MINÄ siitä saan. Unohtuu luomun alkuperäinen pointti: eläinten ja ekosysteemin hyvinvointi. Eläinteollisuuden kyseenalaisuus mainitaan vain, kun ollaan huolissaan siitä, päätyvätkö hormonit ja lääkkeet MINUUN. Se on surullista.

En kohdista tätä kritiikkiä juuri sinuun, Virpi, vaan nykymeininkiin yleensäkin. Kaiken kaikkiaan tää postaus ja blogi on hyvällä asialla :)

- A

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

No voi harmi, jos koit, että tämä postaus tiivisti minä-maailman. En tule usein edes erikseen korostaneeksi noita eläinten ja ekosysteemin hyvinvointiaspekteja, koska ne ovat itselleni niin itsestäänselvyyksiä. Siis se, että blogissani jakamat reseptit ja ohjeet lähtevät kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, johon ei pelkästään kuulu henkilön oma hyvinvointi, vaan myös häntä ympäröivän maailman hyvinvointi. Kaikki kun ovat lopulta tiiviisti yhteydessä. En usko, että mikään asia, mikä on aiheuttanut kärsimystä jossain tuotantoketjun vaiheessa tuo loppukäyttäjälle hyvää energiaa. (tokihan se on toisinaan hankala varmistaa ja saada taustoista selvyyttä, eikä tässäkään asiassa kukaan varmaan onnistu olemaan täysin puristi) Puhutaanko sitten karmasta, puhtaasta energioiden siirtymisestä vai sitten ihan konkretian tasolla myrkkyjen, lääkeaineiden ym. siirtymisestä. Tietoinen syöminen on kaikkea muuta kuin ovan navan tuijottelua, ja sellaisen viestin haluan blogissani välittää. On toki minusta kirjoittajasta kiinni kuinka hyvin onnistun kulloinkin viestini sisäänkoodaamaan ja sitten lukijasta kiinni se, kuinka hän haluaa tekstit tulkita. Mutta että hyvä pointti kuitenkin, kiitos että kommentoit!

Mia (Ei varmistettu) http://miakuusisto.nettisivu.org

Pakko yhtyä edelliseen :) siis juurikin nykymeinigissä nähtynä. Kuitenkin on ilmassa leijumassa niin paljon näitä "näkymättömiä" ei-listoja/kyllä-listoja, ja kuitenkin olemme kaikki erilaisia, yksilöitä täällä. Esim. juurikin antibiootit jotka löytyvät teuraselämiltä/ kasvuhormoonit kalkkunoilta/ lääke-aineet lihoista tms. tms. näitä on lukemattomia määriä ja jopa siemenissä, kasviksissa, hedelmissä, pähkinöissä tms. Taatelithan kiellettiin aikoinaan Suomesta kun niiden joukkoon oli pesiytynyt myrkyllinen homesieni. Ei mikään periaatteessa tässä maailmassa ole TÄYSIN turvallista ja poissuljettua. Ei sellaista löydykkään !? Jokaisessa on jotain joka käy toiselle, ja toiselle ei. Tänä päivänä on Oikeasti hyvin ellei mahdottoman vaikea yrittää miettiä ja löytää tästä ruokaviidakosta syötävää jos menee muiden mukana. Totuus on kuitenkin se, että jokainen vain kuuntelemalla itseään löytää sen mikä on hänelle hyväksi. Ja; kokeilemallahan se selviää :) Itse syön kaikkea :) Kuhan se on mahollisimman puhdasta ja alkuperäistä. Ja pyrin suomalaiseen lähiruokaan, yksinkertaiseen: liha, kala, raaka-maito, leipä, voi, kerma, peruna, kasvikset :) Se että mitä teollisempi ja jalostetumpi ruoka/tuote, takuulla aiheuttaa vatsanväänteitä. Esim. rasvattomissa maidoissa se neste ei kunnolla edes imeydy ja osalla se tulee ohutsuolesta läpi ? Rasvaa ja öljyjä ihminen tarvitsee melkeinpä kaikessa. Siksi esim. pähkinät /siemenet ovat nannaa jo niissä olevien rasvojen vuoksi <3 Itse haaveilen omista kanoista ja omista munista ja oman pellon potuista :) nams.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

"Itse syön kaikkea :) Kuhan se on mahollisimman puhdasta ja alkuperäistä." 

Juu, ja tämä on hyvä sääntö myös tuohon maitoon. Prosessoitu ja tehotuotettu maito on melkolailla eri kamaa kuin se aito ja alkuperäinen luomuraakamaito, joka tulee sieltä terveen lehmän tisseistä. 

 

 

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Heippa, säädän noita kuvia hieman jahka ehdin! Nyt heitin tuohon kuvien alle tekstimuodossa samat ohjeet hätävaraksi. :)

Pia (Ei varmistettu)

Kiitos aivan huipusta postauksesta! Minua kiinnostaa, mitä lehmänmaitotuotteiden käyttäminen raskausaikana aiheuttaa vauvalle? Koliikkia? Onko joitain muita tuotteita, joita välttämällä raskausaikana säästää itseään vauvan synnyttyä (terve vauva?)?Lisäksi pohdin, voiko näitä siemenmaitoja käyttää normaaliin tapaan ruoanlaitossa? En ole juurikaan kokeillut, muuta kuin mantelimaitoa.Paljon kysymyksiä :)

May (Ei varmistettu)

Hei Pia! En ole Virpi, mutta kolmen pienen lapsen äiti ja hoikka, perusterve sekasyöjä :) Syön aivan kaikkea, mutta Virpin tavoin olen raskausaikoina välttänyt raakakalaa ja tuore- ja homejuustoja. Käytän runsaasti maito- sekä viljatuotteita, vaikkakin haaveilen pääseväni niistä joskus "irti". Siksi tykkään tästä blogista. MUTTA asiaan. Omasta varsin tavallisesta ruokavaliostani huolimatta (joka siis sisältää myös ed.mainittujen lisäksi eineksiä ja hese-ruokaa silloin tällöin) olen synnyttänyt kolme perustervettä, pienirakenteista lasta, joilla ei ole ollut koliikkia, allergioita ja vain muutama normaali perusflunssa vuodessa. Perittyjen geenien on siis pakko vaikuttaa näihin asioihin tavattoman paljon. Sitten on hyvä ystäväni, joka on kovin allerginen itse ja myös kahden pienen allergisen lapsen äiti. Heillä noudatetaan luonnostaan maidotonta ja gluteiinitonta ruokavaliota. Heillä perimä on tuonut korvatulehduskierteitä ja koliikkia riesaksi asti. En oikeastaan edes usko, että äiti omalla ruokavaliollaan voi kovasti vaikuttaa kysymiisi asioihin. Mielestäni äidin hyvinvointi ja onnellisuus, henkinen ja fyysinen, on paljon tärkeämpää odotusaikana kuin hyvin kireä ja tarkka ruokavalio.

Nanna (Ei varmistettu)

Kiiitos! :) Tämä juttu tuli kuin tilauksesta, sillä olin juuri ajatellut ensi viikolla aloittaa kahden viikon maidottoman kokeilun. Imetän ja lapseni (10 kk) kärsii jatkuvasti kovasta vatsasta ja ajattelin kokeilla, auttaisiko minun maidoton dieetti asiaan. Lisäksi hänellä on ollut kaksi korvatulehdusta hampaiden puhkeamisen yhteydessä. Olen alusta asti syöttänyt hänelle terveellistä ruokaa ja syön itse terveellisesti. Voisin lukea itseni jonnin sortin terveyshihhuliksi ja siksi olenkin erittäin huolissaan, kun joudun nyt jatkuvasti syöttämään lapselleni antibioottia. Homeopaattiset lääkkeet ovat myös käytössä. Onko tietoa, voiko maito tai viljatuotteet (siis rintaidosta tulevat) aiheuttaa juuri limaisuutta tai kovaa vatsaa? Neuvolassa olemme myös painostuksen alla, koska painoa ei tahdo tarttua lapselle.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moi! Voi että, minulla on ollut melkein tehtynä yksi postaus korvatulehduksista, mutta en ole saanut finalisoitua sitä ja postattua. Mutta että suurinosa korvatulehduksistahan menee itsestään ohi, eikä antibiootteja tarvita. Antibiootit voivat nimenomaan aiheuttaa toistuvia tulehduksia.

Kokeiles ihmeessä näitä öljytippoja korviin: http://www.iherb.com/Herbs-for-Kids-Willow-Garlic-Ear-Oil-1-fl-oz-30-ml/6425

Korvatipoja voi myös itse valmistaa näin:

Valkosipuliöjy: Murskaa kaksi valkosipulin kynttä ja lisää sekaan noin 5 ruokalusikallista oliiviöljyä. Kuumenna seosta liedellä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, mutta varo ettei seos kärähdä. Anna hautua tunnin. Siivilöi öljy. Säilytä öljyä suljettavassa hygieenisessä lasipurkissa jääkaapissa ja käytä noin viiden päivän sisällä. Käyttäessäsi öljyä, lämmitä sitä hieman vesihauteessa, jotta saat siitä miedosti lämmintä, kokeile öljyä kämmenselällesi. Tiputa lämpöistä öljyä kolme tippaa kumpaankin korvaan ja anna vaikuttaa noin 10 minuuttia. Pyyhi korva lopuksi kevyesti vanulapulla. Toista käsittely noin 4 tunnin välein. Älä kuitenkaan käytä tippoja mikäli epäilet että tärykalvossa on reikä tai korva erittää kovasti. 

Oletko kokeillut muita luontaiskikkoja korvatulehduksiin?

Meillä oli tytöllä viime viikolla ensimmäinen korvatulehdus, joka onneksi meni nopeasti ohi itsekseen. En tiedä kuinka paljon oli vaikutusta hänen omalla vastustuskyvyllä ja minun antamillani dropeilla, mutta tällaiset niksit olivat meillä käytössä:

-Frantsilan Karvakorva-tipat. Muutama tippa lisättynä pieneen määrään vettä ja nautittuna 3-5 kertaa päivässä.

-Herbs for Kids, Willow/Garlic Ear Oil -korvaöljytipat. Kaverilta saadut iHerbistä tilatut öljytipat, joita lisätään muutama tippa korvaan viisi kertaa päivässä. Ovat auttaneet meillä ja kaverilla. (Käyttämällä Kiitos hyvää -iHerb-koodia PIM161 saa ensitilaaja 10 dollaria alennusta tilauksestaan)

-Äidin taikaseos. 1 tl manuka-hunajaa, 1/4 valkosipulinkynttä murskattuna, 1 tl oliiviöljyä, 1 tl sitruunasta puristettua mehua. Ainekset sekoitetaan ja annetaan lapselle lusikalla suuhun muutaman kerran päivässä. (Tämän seoksen kehitin inspiroituneena lukijani Mian kommentista, jossa hän kertoi hoitaneensa poikansa yskää limaa irroittavalla hunaja-oliiviöljy-sitruuna-seoksella.)

+ Ruoka mahdollisimman tuoretta ja ravinteikasta, helposti sulavaa, eikä juurikaan eläinkunnantuotteita. Etenkin maitotuotteet kannattaa jättää pois, mikäli sellaiset ovat käytössä. Viimeistään jos korvatulehdukset ovat uusiutuva riesa, kannattaa maito unohtaa tyystin. Ja sokeroidut ruuat ehdottomasti pannaan tulehdustiloissa.

Ja mitä tulee tuohon omaan ruokavalioosi, niin kyllä, syömäsi maitotuotteet voivat vaikuttaa imetyksen kautta lapseen, ja toki vaikuttavatkin. Kannattaa siis ehdottomasti ainakin testata maidottomuutta omassa ruokavaliossa ja katsoa, josko se toisi helpotusta.

 

Nanna (Ei varmistettu)

Kiitos Virpi vastauksesta ja hyvistä vinkeistä! :) minkälaista tuolta iherbistä on tilata? Olen monasti miettinyt tilaamista, koska siellä tuotteita on laaja skaala ja ovat paljon halvempia, mutta en ole sitten viitsinyt. Mites tulli yms. Maksut?

Maito ei ole vaarallista (Ei varmistettu)

Maitoa kulutetaan paljon pohjoisessa, jossa ihmiset tarvitsevat paljon kalsiumia d-vitamiininsaannin vähyyden vuoksi. Maissa, joissa d-vitamiinia saadaan auringonvalosta helposti, vähempikin kalsiuminsaanti riittää. Pohjoisen ihmiset ovat kehittyneet myös sietämään hyvin laktoosia ja muita maidon ainesosia. Mainitsemasi korkeat osteoporoosiluvut voivat paremminkin johtua vähäisestä d-vitamiininsaannista kuin runsaasta maidonkulutuksesta.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hyvä pointti! Meidän lakeuksilla ihmiset tosiaan sietävät noin yleisesti paljon paremmin maitotuotteita kuin maissa, joissa näin vahvaa maitoperinnettä ei ole. Niin ne geenit ovat ihmeellinen juttu ja vaikuttavat paljon myös näihin ruoka-asioihin. Ja tosiaan, tuo D-vitamiini on oleellinen tekijä osteoporoosin ehkäisyssä. Siitä mainitaankin tuossa jutussa jakamassani linkissä. 

Sarita (Ei varmistettu) http://pikkutaivaanrannanmaalari.blogspot.com

Hei!
Kiitos ohjeista ja muutenkin ihanasta blogistasi! :) Riisimaito-ohje menee takuulla kokeiluun. Näin ohi aiheen, olisiko siulla vinkkejä hampaiden valkaisuun luonnollisesti? Hehku-ohjelmaa katsoessa huomasin että hampaasi on upean valkoiset. (muun habituksesi ohella :D)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Heh, kiitos kiitos. Nyt tekisi mieli sanoa, että valkoiset hampaat johtuu runsaasta mantelimaidon juomisesta, mutta totuus taitaa olla se, että hammasluuni on luonnostaan melko valkoinen, minkä lisäksi käytän säännöllisesti sähköhammasharjani ns. valkaisevaa toimintoa, joka poistaa hieman värjäymiä. Käyn myös noin puolentoista vuoden välein suuhygienistillä, joka tekee perustellisemman putsauksen, ns. peruspuhdistuksen. Mutta mitään sen ihmeempiä luonnollisia valkaisutaikoja minulla ei ole käytössä.

Heini (Ei varmistettu)

Kiitos tästä hyödyllisestä postauksesta! Laittoi oikeasti miettimään, kun yleensä tuota maitoa ajattelee terveellisenä ja "luonnollisena" juomana. Vaikka eihän aikuiselle nisäkkäälle ole luonnollista juoda maitoa.

Itsellä oli talvella pieni kausi, jolloin vatsa meni aina sekaisin juostessa, muuten toimi suht ok. Ja tämä tapahtui juurikin siihen aikaan, kun joka aterialta löytyi joko raejuustoa, maitorahkaa tai rasvatonta maitoa. Onneksi tajusin vähentää maidon juontia (juon enää vain kahvin seassa, aterioilla juon vettä, joten veden juonti on parantunut melkeinpä huomaamatta) ja muita maitotuotteita, sillä nykyään voin juosta ilman vatsaongelmia! Vaikka vieläkin raejuustoa löytyy aina puurosta ja maitorahka on helppo välipala, on jo tämä maitotuotteiden vähentäminen vaikuttanut positiivisesti :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hyvä että olet löytänyt helpostusta! :)

Sasse (Ei varmistettu)

Aika jännä. Oon pidempään miettiny miksi tuntuu jatkuvasti limaa erittyvän, muttei ns. "flunssataudin" oloisesti vaan silleen vähäsen. Pitänee kokeilla onko maito aiheuttaja.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hei testaa ihmeessä! Ja jos muistat, niin kommentoi, että onko maidottomuus auttanut. Olisi kiva kuulla. :)

maito on hyvää (Ei varmistettu)

Minusta maito on hyvää. Olen aina juonut sitä todella paljon, sekä nauttinut muitakin maitotuotteita ja aion jatkossakin. Ja ohoh olen täysin terve ja harvoin flunssassa

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Good for you! Maito selvästi siis sopii sinulle. :)

Leena (Ei varmistettu)

Haaaaalleluuja! Kiitos Virpi. Tuo kauramaito on pakko testata heti huomisaamuna kaffen kanssa.

Silvia (Ei varmistettu)

Kiitos resepteistä, kauniit kuvat inspiroivat! Nyt vielä sitten jatkoksi ja vinkiksi reseptejä, joissa voi käyttää ylijäävän massan...Kiitos!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

:D Haaalleluuja, amen. Testaahan ja anna Maillekin hörö.  

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hyvä idis! Ja itseasiassa yksi houkutteleva hyödyntämisidea oiski jo mielessä. Pitää laittaa testiin. 

Ilona (Ei varmistettu)

Mietin miksi juomat yleensä pitää siivilöidä? Onko siihen joku syy?

Laura (Ei varmistettu)

Minulle ei ole ikinä tullut mieleen tehdä quinoasta maitoa! Se resepti meneekin kokeiluun heti huomenna :)

Olen ehdottoman samaa mieltä kaikesta muusta, paitsi tuosta antibiootti- ja hormoniasiasta. Tiedän, että aiheesta on paljon puhetta, koska USA:ssa (ja varmasti monissa muissakin maissa) eläinten rehuun lisätään hormoneja ja antibiootteja. Suomessa tämä on kuitenkin kiellettyä. Eläimiä lääkitään vain tarpeen mukaan ja lääkekuurien jälkeiset varoajat ovat pitkiä. Tämä koskee siis sekä lihakarjaa (teurastusten varoajat) että maidontuotantoa. Näitä valvotaan tiukasti ja jos tuottaja ei varoaikoja noudata, sanktiot ovat kovat ja kyseisen tuottajan valvontaa kiristetään.

Ja tarkennan nyt vielä, etten kannata tehotuotantoa tai prosessoituja tuotteita, vaan suosin luomua etenkin eläinkunnan tuotteissa. Ei kuitenkaan ole mukavaa mustamaalata kenenkään elinkeinoa faktoilla, jotka eivät pidä paikkaansa.

Muuten oli jälleen kerran aivan loistava kirjoitus! :)

Mia (Ei varmistettu) http://miakuusisto.nettisivu.org

Hyvä että valvotaan. Mutta; olen itse ollut tilalla jossa lehmiin laitetaan esim. niskaan vahvaa madotusmyrkkyä joka imeytyy vereen heti ja siten myös maitoon ja ne lehmät on lypsetty kuitenkin normisti. Ja, siten se kulkeutuu myös meidän maitoon. En tiiä onko luomulehmillä sama madotuskäytäntö ?! Ja, mistä tämän edes saisi tietää ? Sama rokotteilla. Lehmät /karja on pakko rokottaa (vaikka ei pitäisi) ja ne rokotteen myrkyt kyllä kulkeutuvat ja niistä ei kukaan tiedota eteenpäin. Samahan ihmisillä on. Rokotteet aiheuttavat vaikka mitä, ja niistä ollaan hiljaa. Ja sitten jo nuo maahan laitettavat lannoitteet. Ei se että rehuihin lisätään mitä lisätään, vaan maassakin on jo myrkkyjä. Ja niitä menee maitoon vaikka kuinka valvottaisiin. Mutta, hyvä olisi JOS nämä saataisiin esille valtakunnallisesti, mutta tuskin meidän elinaikanamme. Markkinat puhuvat omaa kieltään !

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moikka Laura! Sivusin hieman myös tätä kommenttiasi vastatessani tuossa alempana Sandeille. 

Mutta kiitos hei kommentista ja mukava jos muuten tykkäsit! :)

Laura (Ei varmistettu)

Olen kyllä kaikkien muiden blogipostauksessa ja kommenteissa esiintulleiden asioiden suhteen (luonnonmukaisuus ym.) ehdottomasti samaa mieltä, eli toivottavasti kommentistani ei saanut väärää kuvaa :) On myös hyvä, että näistä asioista puhutaan. Halusin vain tuon antibiootti- ja hormoniasian tarkentaa, kun se ei tosiaan mene Suomessa tuolla tavalla. Rokotteet ovat sen sijaan tietysti oma lukunsa, ainakin kaikki porsaat rokotetaan muutaman viikon iässä...

Kiitos Virpi tästä jutusta! :) En käytä itse lainkaan maitotuotteita. Syitä on useampiakin, mutta päällimmäisinä syinä ovat eläineettiset syyt sekä ympäristösyyt. On ihan todella upeaa, että tieto muistakin vaihtoehdoista (kuin eläinperäisistä tuotteista) leviää!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Mukavaa että tykkäsit. :)

eelberi (Ei varmistettu)

Hyvä ja mielenkiintonen kirjotus! Olen iät ja ajat yrittäny tolkuttaa ihmisille, ettei laktoosi-intoleranssi ole minun mielestä mikään oikea ''sairaus'' tai ''allergia'', vaan elimistön normaali tapa reagoida.

Täydellinen paketti muuten, mutta olen lukenu maidosta paljon faktaa ja itse elän siinä uskossa, että lehmänmaito ei ole ihmiselle tarkoitettu, vaan nopeasti kasvavalle lehmävauvalle, jolle maidossa on sopivassa määrin kaikkea tarpeellista. Ihmiselle siinä on kuitenki liikaa sulateltavaa.

En itse maitotuotteita ihan täysin hyljeksi, mutten myöskään pidä niitä terveellisenä. Syön myös karkkia, eikä sekään ole terveellistä :D

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Näinhän sitä asiaa voisi myös katsoa. Että miksi kulutamme päivittäin toisen nisäkkään poikasen kasvuun tarkoitettua tuotetta. Mutta löytyypä tuota kaikenlaisia muitakin ihmeellisyyksiä toki ruokavalioistamme, että sikäli. Mutta hyvä pointti, kiitos kommentista!

Pages

Kommentoi