Päästä irti

Kiitos hyvää

Lopetin muutama viikko sitten siivoamisen. Lopetin myös puhelimeen vastaamisen silloin kun ei huvita. Samaan hulluuden hengenvetoon käppäilin iltakävelyni päätteeksi lähikauppaan ja ostin ison purkin Ben&Jerry´s Coconutterly Fair -jäätelöä (e-koodeja – iiks, prosessoitua, teollista ja happamoittavaa maitoa – jaiks), ja mikä kreiseintä – ihan oikeasti söin sen ja nautin joka suullisesta. Työpaikkaruokalassa poimin lautaselleni kanavartaan ja kietaisin sen muitta mutkitta kiduksiini – eikä sattunut lainkaan, ei fyysisesti eikä henkisesti. Tai no henkisesti ehkä ihan inasen, kun ajattelin vartaan henkilökohtaista historiaa, mutta en takertunut tuohon ajatukseen, sillä tein kaiken suuremman edun nimissä, kokeilun nimeltä Kontrollista vapautuminen.

 

Joku teistä ehkä arvaa mitä tämän kaiken johdosta tapahtui. Aivan oikein, EI YHTIKÄS MITÄÄN. Maapallo jatkoi hiljaista pyörimistään, eikä aurinkokaan tipahtanut niskaani. Järjestämäni juhlat onnistuivat mainiosti, vaikka en ollut siivonnut, ystäväni puhuvat minulle edelleen, vaikka soitin takaisin vasta muutaman päivän kuluttua heidän soitostaan, eikä terveyteni romahtanut ravintoköyhän roskaruuan syömisen jälkeen. Vau!

 

Kirvoitus kontrollin heivaamiseen lähti seuraavista ajatuksista: ”Mitkä teoistani määrittävät sen kuka olen ja mihin tapoihin olen sitonut identiteettini? Mitä osaa itsessäni en pysty kohtaamaan tai hyväksymään kontrollikäyttäytymiselläni? Mitkä käsitykset ja pelot itsestäni ja muista johtavat toimintani omaehtoiseen rajoittamiseen ja itselleni rakentamiini sääntöihin?”

 

Eräs ihminen kuvaili kerran minulle erästä toista tyyppiä sanoilla: ”Sen pitäisi kyllä joskus juosta pari kertaa korttelin ympäri ilman paitaa.” Se oli äärimmäisen osuvasti ja hauskasti sanottu kyseisestä ylikontrolloidusta naisihmisestä. Enkä sano tätä pahalla, itseeni voisi soveltaa useissa tilanteissa samaa sanontaa, esim: ”Sen pitäis kyllä vetäistä joskus pari Mac Mealia.” tai ”Sen pitäis kyllä dokata joku viikonloppu oikein kunnolla.”. Meillä jokaisella on omat yltiökontrolloidut tapamme, ja se on ihan okei. Kontrollointi kuuluu ihmisyyteen. Mutta jossain vaiheessa kontrolli voi estää sinua kohtaamasta Sinua Itseäsi ja oman epätäydellisyytesi hyväksymistä.

 

Mieti siis hetki, mitkä teot tai asiat aiheuttavat sinulle voimakkaimman vastarinnan ja ”siis mää en ikinä pystyis” -tunteen? Kontrollista vapautuminen ei tietenkään oikeuta mitä tahansa hirmutekoja tai oman etiikan vastaista toimintaa. Jokainen suhteellisuudentajun omistava varmasti ymmärtää, missä rajoissa mennään. Etkö esimerkiksi voisi kuvitella nukkuvasi pitkään kauniina päivänä tai ottavasi päiväunia? Etkö pysyisi lähtemään ulos ilman meikkiä? Ajatteletko kroppasi leviävän käsiin jos nautit kahvilassa palan suklaakakkua? Etkö haluan koskaan juoda tippaakaan alkoholia, koska pelkäät käyttäytyväsi tyhmästi ja koska humalaiset ovat niin ärsyttävän noloja ja holtittomia? Pitääkö kotisi tai vaatteittesi olla aina tiptop, sillä et halua ihmisten ajattelevan että olet huolimaton homssantuu?

 

Ja kokeilepa sitten, vaikka viikon tai parin ajan, päästää irti kyseisestä kontrollista. En uskalla luvata että elämästäsi tulee auvoisempaa, mutta mielenkiintoisia tuntemuksia ja havaintoja on varmasti luvassa. Suurimmalla osalla meistä on varaa höllentää jostain, ja tuo jokin paikka saattaa hyvinkin olla se, jota kontrolloimalla luulit tulevasi paremmaksi ihmiseksi, mutta josta irti päästämällä voikin itseasiassa käydä juurikin niin – vapaudut, todistat omat ennakkoluulosi vääriksi ja kehityt.

 

Koska mielestäni jokaisessa blogipostauksessa täytyy tottakaiehdottomasti olla joku nätti kuva silmäkarkkina, niin enpä laita tähän postaukseen ainuttakaan. Hah, luit silti loppuun saakka! Siinä sen taas näki. :)

Kontrollivapaata alkanutta viikkoa!

♥ Virpi

Kommentit

Neomartta (Ei varmistettu)

Ihana Virpi!! <3

Jenni (Ei varmistettu)

Niin totta!

Maiju (Ei varmistettu)

Mää taidanki jo tietää, mitä mun pittää tehä! :D

Suvi (Ei varmistettu)

Paras kirjoitus aikoihin!
Liian usein itsestä huolehtiminen kääntyy syyllistämiseksi, ja tuntuu että siihen jopa kannustetaan (esim. terveysaiheiset artikkelit on harmillisen usein kyllä-sinun-pitää-tehdä-näin-ollaksesi-kunnon-ihminen -sävyisiä).
Jokainen kuitenkin a) tietää itse parhaiten mikä itselle sopii ja on hyväksi ja b) on vain itselleen vastuussa siitä tekeekö niin. Esim. minä voin takuulla paljon paremmin jos herkuttelen muurikkaletuilla kuin jos stressaan sokerista ja karsinogeeneistä.
Uskon että useimmat ihmiset voisivat paremmin jos käyttäisivät kontrollointiin kuten kalorien vahtaamiseen kuluvan energian oikeasti mukaviin asioihin - mutta tietysti tämänkin voi tietää vain jokainen itse.

Mimosa (Ei varmistettu)

Mahtava kirjoitus. Sää oot ihana. Pusut.

Laurita (Ei varmistettu)

Virpi hei - kiitos mahtavasta blogistasi! I like it!
Iän myötä sitä vaan tulee armollisemmaksi itseä sekä muita kohtaan, ja se on terveellistä!
Ps. mitä "nystyräpuhdistussandaalien" käytöllesi kuuluu? Onko ne oikeesti hyvät ja toimivat? Nautinnollista kesää Sinulle!

Pirkko (Ei varmistettu)

Aivan ihana juttu, kuten sinulta odottaa saattoikin :) Pyrin itse elämään juuri näin, nauttien elämästä - ja se on ihanaa! :))) Tuntuu, että vain pieni osa ihmisistä osaa pohtia elämäänsä ja oikeasti elää sitä omalla tavallaan, niin kuin haluaisi, niin kuin unelmoi, niin kuin voisi. Hyvä pistää ajatusta kiertämään :) ihania ajatuksia sinullekin Virpi, jälleen kerran! Nautitaan <3

hoppadohup (Ei varmistettu)

Jos voisin painaa like-nappia niin painaisin monesti :) Mietin samaa asiaa juuri treeneistä kotiin palatessa tänään kun väsytti niin pirusti ja reisi on venähtänyt. Päätin, että tällä viikolla nukun huoletta päikkäreitä niin paljon kuin sielu sietää ja jätän kaikki treenit väliin. Näillä ajatuksilla kävelin kauppaan ostamaan sipsipussin, tiedäthän ne Kartanon ihanat Tilli&Kermaviili-lastut, nams. Sitten luin tämän ja olen hyvin tyytyväinen :) Aurinkoa päivääsi!

Laura (Ei varmistettu)

Jes, go Virpi! Hehee, eiks elämä olekin ihanaa?

Anna (Ei varmistettu)

Uskomatonta, miten tää postaus on kuin suoraan mun ajatukset tältä viikolta. Kaksi kuukautta raaka/paleokokeiluja ja olen pohtinut tuota, että mitä sitten jos "hairahdunkin" syömään jotain lisäainepumpattua tai rasvassa käristettyä asiaa.

Ja kaikkein paras - juuri eilen kuulin tuosta Coconutterly fair-jäätelöstä ja lupasin itselleni maistaa sitä parin viikon päästä, kun on juhlahetki tiedossa. Mikälie tuota kookosjätskin salaisuus, kun niin houkuttelee ;)

Mariann (Ei varmistettu)

Hyvä Virpi :) Tää oli ehdottomasti sun paras teksti aikoihin! Maailman parasta kesää.

Peeta (Ei varmistettu)

Vain tykkäilynappula uupuu!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Neomartta, hahaa, Sinä! Sydämiä takas! . Maiju, ja mitähän se lienee? :) . Suvi, ai että, muurikkalettuja, alkopa tekemään mieli! :D mutta totta turiset, tasapaino tässäkin. Tosin joskus elämäntilanne/terveydentila voi olla sellainen, että tiukempi kontrolli ruokatavoissa on täysin tarpeen. Mutta siinäkin jälleen ei pidä lähestyä asioita kiellon kautta, vaan korvaamisen. . Mimosa, Kiitos kaunis! :) . Laurita, kiitos, nystyräsandaalit ovat olleet nyt tovin vaatehuoneen hyllyllä, hyvä kun muistutit, vois taas ottaa käyttöön. En nyt enää edes muista oliko niistä jotain konkreettista hyötyä, kun siitä on niin kauan kun testaiin. Jalkapohjien verenkierto ainakin parani.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Pirkko, kiitos! Iloisuutta sinnekin, vaikka elämäniloa tunnut sädettävän runsaasti muutenkin. :) .hoppadohup, heh, aurinkoa myös sinne! . Laura, no eipä! ;D . Anna, uskon että kun on vauhtiin päässyt terveellisemmän ruokavalion kanssa, niin ei kannata pelätä "repsahduksia", sillä kropan balanssi ei niistä mihinkään horjahda, ja kun paikat alkaa olla puhtaana, niin ei niitä roskajuttuja enää edes pystyisi syömään paljoa, ei vaan enää uppoa. Hyvähän niitäkin on testata jos tekee paljon mieli, että millaisia vaikutuksia on kehoon ja mieleen. Mariann, voi kiitos. kauneinta kesää myös sulle. :) . Peeta, tykkäys otettu vastaan, vaikkei nappulaa olekaan, danks. :)

Virpi (Ei varmistettu)

Ihanaa, että joku terveellisesti elävä osaa joskus löysätäkin otetta! Se on harvinaista, koska tuntuu että usein terveelliset elämäntavat kääntyvät tavallaan itseään vastaan. Lisäksi niitä tosiaan tuputetaan toisille vailla minkäänlaista ymmärrystä siitä, että mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Sinulla Virpi on hyvä asenne ja ote näihin asioihin. Kiitos raikkaasta ja hyväntuulisesta blogista. :) T: kaima

Jenni (Ei varmistettu)

Olipas kiva kirjoitus! =) On hienoa, että ihmiset kokeilevat tosi terveellisiä elämäntapoja, mutta aika sitten näyttää mitkä niistä jutuista jäävät mukaan elämään. Itse olin muutama vuosi sitten superankara itselleni (karkkipäivää seurasi muutaman päivän rankka liikunta + olematon syöminen kidutuskamppailu). Opin sinä aikana paljon ihan tosia, hyviä juttuja terveydestä, mutta vasta kun löysäsin niin se terveellinen elämäntapa alkoi tulemaan ihan itsestään. Nykyään harrastan vain liikuntaa mikä on kivaa ja syön vain hyvää ruokaa. Ja olen säteilevämpi kuin koskaan! =)

oneGear (Ei varmistettu)

Jenni, samanlainen status täällä. Harrastan paljon liikuntaa, mutta vain silloin kun innostaa (melkein joka päivä :) ja syön vain hyvää ruokaa - ja säteilyä enemmän kuin koskaan!! Sydämestään hymyilevät ihmiset ovat onnellisia!

loma (Ei varmistettu)

Huh, itse yritän jollain käsittämättömällä tavalla kontrolloida omaa tulevaisuuttani. Joten päätinkin sitten lopettaa sen hetkeksi, ja ostin lennot kauas pois reiluksi kuukaudeksi. Tekee hyvää. Kiitti inspiroivista sanoista :)

Huvittunut (Ei varmistettu)

Tämähän kuulostaa tulevan aivan sellaisen ihmisen suusta (tai näppiksestä), joka on täyttänyt 30 v ja tajunnut, että perse on alkanut leviämään entistä enemmän, erilaiset dieetit pystyyn nyt heti ja elämäntavat samantien vaihtoon... ja sitten päättää ainakin hetkeksi kyllästyä omaan nipotukseensa, kun ei ne miehet enää kuitenkaan perään vislaile. :(

Psyllium? (Ei varmistettu)

Kysymykseni ei nyt liity tekstiisi, vaikka ihan huippu juttu onkin! Ihanaa välillä lukea jotain tuollaista, pääsee vähän kaikista paineista irti. :)
Mutta itse asiaan, oletko koskaan kuullut psylliumista tai kokeillut sitä? Luin jostain että se poistaisi raskasmetalleja suolistosta ja parantaisi suoliston toimintaa, mutta en löydä mistään mitään ohjeita sen käyttöön! että kuinka paljon pitäisi ottaa päivässä jne.. Itse alan olemaan aika epätoivoinen vatsan turvotukseni kanssa, enkä pääse siitä millään eroon. Olen ollut raakaravinnolla ties kuinka kauan, käyttänyt hyviä probiootteja ja yleensäkin välttänyt kaikkia vatsan vihollisia.. Nyt ajattelin kokeilla psylliumia vaikka se vähän epäilyttääkin vielä.
Kiitos jo etukäteen!

pävelbe (Ei varmistettu)

Moi! Kiitos mielettömästä blogista :) Aiheeseen liittymätön kysymys: Mihin perustat soijalesitiinin käytön? Joissain resepteissäsi on sitä ollut. Olemme törmänneet lähinnä kritiikkiin kyseisestä aineesta, niin toisetkin näkökulmat kiinnostavat.

Virpi (Ei varmistettu)

Jenni & oneGear, se on niin totta, että sitten kun päästää irti, niin eipä sitä paljon pelättyä repsahdusta ja romahdusta usein tapahdukaan, vaan kroppa ja mieli osaavat kuitenkin haluta, ehkä jopa enemmän, niitä hyvä tekeviä juttuja ja lisäksi se ilo ja rentous antavat hommalle vielä enemmän lisätehoja. Pakote toimii aina pyrkimystä vastaan. Mutta nämäkin jutut täytyy vaan usein hiffata oman kokemuksen kautta. mutta niinhän ne parhaat opit aina sisäistetään.

Virpi (Ei varmistettu)

loma, kiitos kommentista ja nautinnollista lomaa! :) . Psyllium?, vaikka olet ollut kauan raakaravinnolla niin mietin että voisiko silti olla että vatsasi tarvitsisi hieman apuja. Oletko kokeilut entsyymikapseleita? Tai ruuan ”esisulattelua” esim. soseuttamalla ja höyryttämällä? Itse huomasin että vatsa kiukutteli joskus aikoinaan liiasta raakaravinnosta, siemenistä ym. Mutta tosiaan tuosta psylliumkuidusta, muistan akupunktiolääkärini joskus sanoneen, että vaikka sitä suositellaan vatsaongelmiin, niin se saattaa itseasiassa pahentaa ongelmia kovan ja terävän kuiturakenteensa takia. Kuulemma esim varsisellerin, kurkun ja salaatin kuiturakenne on pehmeän harjamainen, joka hoitaa paremmin ärtynyttä ruuansulatuselimistöä. Muuta kokemusta tai tietoa mulla ei valitettavasti psylliumista ole. Toivottavasti löydät helpotusta vatsavaivoihin!

Virpi (Ei varmistettu)

pävelbe, kiitos itsellesi kommentista! Geenimuuntelematonta soijalesitiiniä käytetään paljon esim raakajälkkäreissä lähinnä ruokien sakeuttamiseen/emulsoimiseen sillä se sitoo hyvin raaka-aineita toisiinsa. Itse olen käyttänyt HealthForcen soijalesitiiniä ja Valioravinnon Reform lesitiinirakeita. www.valioravinto.fi/Tuote.aspx?id=80 . Jotain terveysvaikutuksia myös löytyy, eli se mm. parantaa kropan rasva-aineenvaihduntaa ja sitä suositellaan erityisesti ”aivotyöläisille”, opiskelijoille ym, koska se tehostaa muistia.

Virpi (Ei varmistettu)

MUUTEN, jos joku ihmettelee, että miten täällä on niin hiljaista, niin syy löytyy siitä, että olen parhaillaan metsän keskellä mökkeilemässä ja tietotekniikkabreikillä (paitsi nyt kun piti tulla yhtä reseptiä tsekkaamaan netistä;). Uutta postausta taas luvassa kunhan on tovi erakoiduttu ja veri taas tuuppaa tänne virtuaalimaailmaan. Mukavia kesäpäiviä!

Burchard (Ei varmistettu)

Knwlodgee wants to be free, just like these articles!

Bobby (Ei varmistettu)

Home run! Great sgluging with that answer!

Anni (Ei varmistettu)

Kummallisesti eksyin selailemaan blogiasi kun tällaisesta pienestä hyvinvointi hifistelystä tulee hyvä mieli vaan yhtä asiaa ryhdyin miettimään ja selvyys on nyt saatava (myönnän etten ole perehtynyt jokaiseen kirjoitukseesi täällä joten sorry jos vastaus on jo annettu) eli se klassinen: kuinka rahat ja ajan saa riittämään tällaiseen elämäntapaan? Yleensä kaupat joista saa lisäaineetonta, myrkytöntä luomuruokaa on superkalliita, myytiin niissä sitten "peruselintarvikkeita" kuten peruna, maito ja liha monesti resepteissäsi esiintyvistä "eksoottisimmista" tuontikamoista, jauheista ja tahnoista puhumattakaan. Olisin kovasti utelias tietämään missä teet ruokaostoksesi? Ja jos vastaus ekaan kysymykseeni on että priorisoimalla hyvän ruoan muiden menoreikien edelle niin olisi kiva kuulla mistä olet sitten käytännössä säästänyt ja nipistänyt, jos siis on tarvinnut.

M (Ei varmistettu)

Itse olen miettinyt ihan sitä samaa kuin Anni. Tuntuu että ei missäkään koskaan pohdita sitä ettei kaikilla ole tälläiseen kalliiseen elämäntapaan varaa. Itse varsinkin olen köyhä opiskelija ja vaikka monesta asiasta olen nipistänyt niin silti tekee tiukkaa. Vaikka laatuun onkin hyvä panostaa ja omaan terveyteensä investoida luomu ruualla, olisi silti joskus kiva jos jossain joskus puhuttaisiin siitä kuinka kalliiksi tälläinen touhu tulee. En sitten tiedä onko kaikki raakaruolla olevat ja omaan terveyteensä panostavat hyvin rikkaita, eikä siksi välitä siitä mitä se maksaa tai kiinnitä hintoihin huomiota. Tai ainakaan yhdessäkään blogissa jota olen lukenut ei ole kertaakaan valitettu kuinka kalliiksi se kaikki tulee vaan rahaa tuntuu aina riittävän yllin kyllin.

Jutta (Ei varmistettu)

Kiitos tästä tekstistä. Hauskaa, sillä täälläkin on tehty sama havainto B&J-jäätelön äärellä - välillä voi olla superterveellistä hiukan höllätä otetta vaikka rentoutumisen myötä kehoon pääsisikin hyppyselinen e-koodia. Siihen ei todellakaan kuole. Ihanan vapauttavia ajatuksia! <3

Sara (Ei varmistettu)

Nyt näyttäisi olevan trendi, in ja pop, että ruokahifistelijät Vapautuvat ja syövät ihan Mitä Haluavat ja kertovat blogeissaan näistä suurista vapautumisen oivalluksista.

Kuten mökin mummo sanoi jo vuosikausia sitten: kohtuus kaikessa. Jos ruokavalio koostuu pelkästään viherpirtelöistä ja huomaa itsensä miettivän voiko banaania syödä, on odotettavissa vastaliike ennen pitkää.

Jodie (Ei varmistettu)

That's what we've all been waiting for! Great posintg!

ecoifruw (Ei varmistettu)

z4V1ZH nsiaorhtyokm

zqbbcci (Ei varmistettu)

eNTEwQ xegdcrgkmayu

Kommentoi