Muu maito

“En oo koskaan juonu maitoa. Enkä juo.”

Kyseinen lause on tuttu eräästä vanhasta maitomainoksesta, jossa kyseisen repliikin möläyttää suhteellisen kurjan näköinen hampaaton ja harvahiuksinen mieshenkilö. Pitkälti sama lause kuului usein myös omasta suustani joskus 2000-luvun alkupuolella, jolloin kaveriporukoissamme oli usein tapana pelata “En ole koskaan” -seurapeliä. “En oo koskaan juonu maitoa” -lause toi yleensä pisteet kotiin ollessani lähes aina seurueen ainoa, joka ei ollut ikinä kulautellut alas edes yhtä kokonaista lasillista maitoa.

Ja totta se on. En ole koko ikäni aikana kaatanut sisuksiini lehmänmaitoa – paitsi kerran muskarissa muutaman hörpyn tarhatädin pakottamana. (Huh, punaiset muovimukit aiheuttaa edelleen vilunväreitä.) Äitini mukaan olin lapsena kertonut, että mielestäni maidon tekee vastenmieliseksi tieto siitä, että kyseinen lillinki tulee lehmän tisseistä. Omien muistikuvieni mukaan maito vain yksinkertaisesti maistui niin pahalta, ettei sitä kyennyt saattamaan suuhunsa saati nielaisemaan. Ja samalla maidottomalla tiellä mennään edelleen.

Mutta toisin kuin se vanha maitomainos antoi olettaa, kaikki hampaat ovat edelleen suussa, tukka päässä ja terveys muutenkin kohdillaan.

Itse asiassa terveyteni on mennyt sitä enemmän kohdilleen, mitä enemmän olen karsinut ruokavaliostani pois myös muita lehmänmaitoa sisältäviä tuotteita. Enkä ole tässä(kään) suhteessa lainkaan poikkeuksellinen yksilö. Maito saa yllättävän monen kropan viiraamaan.

maitoroiske.jpgmaitolasit.jpg

Ongelman ydin ei kuitenkaan ole laktoosi, eikä ratkaisu laktoosittoman maitotuotteet, kuten usein luullaan. Ongelman ydin on maidon prosessointi, joka tekee maidosta kaikkea muuta kuin terveellistä. Pastöroinnin myötä maidosta häviävät mm. lukuiset kallisarvoiset entsyymit, joita ilman maito tulee hankalaksi sulattaa. Luontaisen rasvan poistaminen maidosta puolestaan estää maidossa olevien vitamiinien ja mineraalien imeytymisen. Hormoneita ja lääkkeitä täyteen ladatut lehmät tuovat myös oman eksoottisen ja kyseenalaisen kemikaalilisänsä maitoon.

Mielenkiintoista on myös se, että toisin kuin voisi luulla, osteoporoosia ilmenee eniten maissa, joissa maidonkulutus on runsasta, kuten esimerkiksi Suomessa. Maidonkulutus lisää myös limaisuutta ja tulehdustiloja, mikä kannattaa huomioida etenkin flunssa-aikoina ja lapsiperheissä, joissa kärsitään toistuvista räkätaudeista ja korvatulehduksista. Vatsa ja iho-ongelmien kanssa kärvisteleviä kehottaisin myös kokeilemaan maidotonta elämää.

Oma vinkkini lehmänmaitoa rakastaville on siirtyä käyttämään raakamaitoa, jota voi kutsua terveysjuomaksi, toisin kuin prosessoituja maitoja. Kotimainen maidon käsittelyketju on nykyisin niin hygieenistä, ettei pastörointi ole tarpeen. Toinen vaihtoehto on suosia hapanmaitotuotteita, jotka sisältävät maitohappobakteereja, kuten luomupiimää ja maustamatonta luomujukurttia. Tosin nekin aiheuttavat vatsanväänteitä monelle. Tällöin testaamisen arvoinen vaihtoehto on vuohenjuustovalmisteet, jotka sopivat useille lehmänmaitoa hyljeksivälle. 

mantelimaito.jpg

Maitomaisista nautinnoista pääsee onneksi osalliseksi myös täysin kasvikunnan tuotteista ammentaen. Ja ihan aidosti terveellistä näistä juomista tulee silloin, kun ne on itse valmistettuja. Kalsiumvajeita pelkäävän kannattaa suosia ruokavaliossaan esimerkiksi seesammaitoa, tahinia, nokkosta, basilikaa, persiljaa, tummanvihreitä lehtivihanneksia ja parsakaalta ja tsekata lisää aiheesta esimerkiksi täältä + osteoporoosista mielenkiintoista asiaa täällä.

Mikäli satut elämään sellaisen luulon vallassa, että näiden maitojuomien valmistus olisi vaikeaa, niin saanen tässä suhteessa kirkastaa mieltäsi tiedon valolla ja jakaa kolmen lempimaitoni reseptit. Sen lisäksi, että juomat tekaisee hetkessä, ovat ne todella toimivia raaka-aineita puuroissa, smoothien pohjalla ja leivonnassa, plus niistä saa mukavasti ravintoaineita, eikä lainkaan vatsanpuruja.

milk-substitutes.jpg

Maitojen makumaailmaa voi viilata muun muassa taateleiden, hunajan, aitovaniljajauheen, vaniljauutteen, kanelin ja merisuolan avulla.

Alla olevissa ohjeissani suosittelen liottamaan raaka-aineita muutaman tunnin tai yön yli, mutta maidot onnistuvat myös ihan suoriltaan surauttamalla, mikäli haluat saada valmista heti. Siivilöintiin sopii tiheäverkkoinen siivilä siivilöintipussi tai harsokangas. 
almond-milk-mantelimaito-ohje.jpg

Mantelimaito: 2 dl manteleita, 0,5 l vettä, 3 taatelia, 1 tl aitovaniljaa, ripaus merisuolaa. Liota manteleita  5 tuntia tai yön yli. Liota myös taatelit. Huuhtele mantelit. Lisää blenderiin mantelit, taatelit ja vesi ja aja tasaiseksi noin 30 sekuntia. Siivilöi. Ota ylijäänyt mantelimassa talteen mahdollista myöhempää  leivontaa varten. Lisää mausteet ja sekoita. Kaada juoma tiiviisti suljettavaan pulloon ja säilytä jääkaapissa. Käytä 4-5 päivän sisällä. Ravista ennen käyttöä. 

*Sisältää muun muassa kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, fosforia, tryptofaania, foolihappoa, E-vitamiinia, hyviä rasvoja sekä proteiinia. 

sesame-milk-seesammaito-ohje.jpg

Seesammaito: 2 dl seesaminsiemeniä, 0,5 l vettä, 3 taatelia, 0,5 tl aitovaniljaa, ripaus merisuolaa. Liota kuorellisia seesaminsiemeniä noin 6 tuntia tai yön yli. Liota myös taatelit omassa astiassaan. Huuhtele siemenet. Lisää vesi, siemenet ja taatelit blenderiin. Sekoita täydellä teholla noin 30 sekuntia. Siivilöi. Lisää mausteet ja sekoita. Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä pullossa tai purkissa ja nauti 4-5 päivän sisällä. Ravista juomaa ennen käyttöä.

*Sisältää muun muassa kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, seleeniä, rautaa, natriumia, tryptofaania, folaattia, K-vitamiinia ja hyviä rasvoja.

Huom! Kuorelliset seesaminsiemenet sisältävät runsaasti kalsiumia, mutta sen imeytyvyys on heikko mikäli siemenet nautitaan käsittelemättöminä. Ennen käyttöä paahda, murskaa tai jauha siemenet morttelilla tai hurauta sieläksi blenderillä, mikä tapahtuu toki luonnostaan seesammaitoa valmistettaessa.

oatmeal-milk-kauramaito-ohje.jpg

Kauramaito: 2 dl kaurahiutaleita, 0,5 l vettä, 2 rkl hunajaa, 1 tl vaniljauutetta, ripaus kanelia, ripaus suolaa. Huuhtele kaurahiutaleet ja liota niitä puolituntia tai yön yli. Huuhtele hiutaleet uudelleen. Laita kaura blenderiin veden kanssa. Voit lisätä vettä, jos haluat maidosta ohuempaa. Blendaa seosta täydellä teholla noin 15 sekuntia. Siivilöi maito ja ota jäljelle jäävä massa talteen mahdollisia kokkailuita varten. Huuhtele blenderi ja kaada maito uudelleen sisään. Blendaa jälleen ja siivilöi. Lisää haluamasi mausteet. Kauramaito säilyy jääkaapissa 4-5 päivää. Sekoita juoma ennen käyttöä.

*Sisältää muun muassa kaliumia, magnesiumia, fosforia, jodia, tryptofaania, folaattia, karotenoideja. 

pour-some-almond-milk.jpg

Testaa myös näitä maitojuomia:

Cashew-maito

2 dl cashew-pähkinöitä tai muita haluamiasi pähkinöitä, 0,5 l vettä. Liota pähkinöitä yön yli tai käytä sellaisenaan. Huuhtele, blendaa veden kanssa, mausta haluamallasi tavalla, siivilöi ja nauti.

Hamppumaito

2 dl hampunsiemeniä tai muita haluamiasi siemeniä, 0,5 l vettä, 2 taatelia. Liota siemeniä halutessasi yön yli tai käytä sellaisenaan. Huuhtele, blendaa veden kanssa, mausta haluamallasi tavalla, siivilöi, nauti

Riisimaito

1 dl riisiä, 0,8 l vettä, vaniljatanko. Keitä riisiä ja vaniljatankoa vedessä, kunnes riisi on kypsää. Poista vaniljatanko ja blendaa seos. Anna jäähtyä, makeuta tarvittaessa ja siivilöi juoma.

Kvinoamaito

1 dl kvinoaa, 0,8 l vettä. Huuhtele kvinoa. Liota halutessasi yön yli ja huuhtele aamulla uudelleen. Keitä kvinoa vedessä kypsäksi. Kaada blenderiin ja lisää pari desiä vettä. Blendaa ja lisää tarvittaessa vettä. Mausta haluamallasi tavalla ja siivilöi juoma.

maitoroiske2.jpg

Toivottavasti innostut kokeilemaan siementen, manteleiden ynnä muiden lypsämistä ja treenaamaa maitojuomiem valmistusta. Saattaa olla, että juuri sen täydellisen raaka-ainesuhteen ja sopivien mausteiden löytäminen vaatii ensin hieman testailua, mutta kun palaset loksahtavat kohdilleen on lopputulos  – mmm, maitomagiaa. 

♥ Virpi

pst, täällä myös mainio tuore kirjoitus nykymaidon tilasta: murheita maidosta.
 

hyvinvointi hyva-olo

Energiatankkauksen ABC

Kevät, tuo elinvoiman ja ilon aikakausi, kasvun kliimaksi ja energian paluumuutto. Kevät saa ihmisen kukoistamaan ja lataa kehon täyteen säkenöivää eloa.

Tai sitten ei.

Saattaa nimittäin olla, että kevät saakin ihmisen tuntemaan itsensä apeaksi mustaksi möröksi, sameaksi harmaavarpuseksi ja kukkeaksi kuin risukimppu. Ympäristön lisääntyvän vitaliteetin keskellä voi kontrasti omaan olemukseen kasvaa niin paljon, että olo sen kun kurjistuu. Valoisuuden lisääntyminen aikaansaa muutoksia ihmisen hormonitoiminnassa ja unirytmissä, mikä saattaa aiheuttaa toisille väsymystä ja alakuloa. Itse asiassa joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet suomalaisista kärsii jonkinasteisesta kevätväsymyksestä.

Kevätlamaannus toki helpottaa ajan kanssa, mutta miksi venyä ja vanua virttyneessä olossa, jos lisää energiaa voi ruiskuttaa itseensä heti? Päätinkin siis laatia simppelin päiväohjelman, joka tuo lisää virtaa ja joka auttaa pysymään energisenä aamusta iltaan. Ja ei, ohjelmaan ei sisälly se tv:stä tuttu keltainen porejuoma, vaikka myyntilupaukseni on lähes identtinen.

Alla olevan energiapäivän ohjelman voi toteuttaa milloin vain ja vaikka joka päivä. Ohesta löytyy myös ohje pienille energiapatukoille, jotka ovat mitä kätevin tapa pitää verensokeri tasaisena ja meno lennokkaana tai ainakin stabiilina, ilman notkahduksia ja sokeri- ja hiilarihimoja.

energiapaiva.jpg
AAMU

Löydä luonnollinen rytmisi. Kokeile tätä esimerkiksi viikonlopun aikana unirytmisi ollessasi suunnilleen kohdallaan ja ilman että kärsit univelasta: Mene nukkumaan perjantaina ennen kello yhtätoista ja katso mihin aikaan heräät lauantaina luonnostasi. Toista sama seuraavana yönä. Saat näin hyvän käsityksen luonnollisesta heräämisajastasi ja unentarpeestasi. Pyri jatkossa noudattamaan samaa nukkumaanmeno- ja heräämisaikaa. 

Nesteytä. Juo aina herättyäsi iso lasi yön yli hapettunutta vettä, jotta korjaat yön aikana kertyneen nestevajeen. Yksi vaihtoehto on nauttia sitruunavettä. Myös pelkkä vesi käy, pääasia että juot. Nestehukka saa olon väsyneeksi. Tuorepuristettu mehu esimerkiksi appelsiineista ja porkkanasta antaa jo värinsäkin puolesta virtaa. Mikäli mehustaminen tuntuu työläältä, heitä ainekset blenderiin, lisää hieman vettä ja soseuta paksuksi nektariksi.

Herätä kylmällä vedellä. Kylmä tai viileä suihku aamulla saa veren kiertämään ja on äärettömän tehokas energiaruiske päivän alkuun ja laittaa aineenvaihdunnan liikkeelle. Suihkussa ollessasi viilennä veden lämpötilaa hiljalleen ja hengittele rauhallisesti. Jo minuutti kylmähoitoa saa veren virtaamaan todella tehokkaasti, kunnolla terapeuttinen vaikutus tulee 5-10 minuutissa.

Syö aina aamiaista. Ennaltaehkäiset verensokerin heilahtelut ja rikot yön paaston syömällä aamiaiseksi jotain tasaisesti energiaa antavaa. Aloita päivä esimerkiksi energisoivalla tuorepuurolla  tai smoothiella. Energisoivia ruokia ovat muun muassa pähkinät ja siemenet, tuoreet ja nestepitoiset kasvikset ja hedelmät ja klorofylliä sisältävät vihreät kasvikset ja lehtivihannekset, kuten pinaatti, parsakaali ja vesikrassi sekä leväjauheet chlorofylli ja spirulina. Raakakaakaorouhe puuron tai smoothien seassa antaa varmasti vauhtia.

Antaudu valolle. Avaa heti herättyäsi verhot ja syö aamiainen mieluusti ikkunan ääressä luonnon valossa. Kehosi herää valon vaikutuksesta tehokkaimmin ja ymmärtää, että uniaika on päättynyt.

Haukkaa happea. Raikas ulkoilma ja syvä hengittely herättää kehon. Avaa ikkunat ja päästä ilma kiertämään asunnossa.

energiapalat.jpg

PÄIVÄ

Valitse lounaasi oikein. Syö ruokia, jotka vapauttavat energiaa hitaasti ja auttavat pitämään verensokerisi optimaalisella tasolla, jolloin esimerkiksi himo makeisiin välipaloihin pienenee. Tee voimalounas esimerkiksi proteiineja ja vihreitä kasviksia sisältävistä salaatista. Lisää salattiin lisukkeita, kuten kvinoaa, linssejä tai vapaakananmunaa. Iso lautasellinen juureskeittoa tai kasvissosekeittoa on myös hyvä vaihtoehto. Vältä liian isoja ja raskaita aterioita, sillä kehollasi menee paljon energiaa niiden sulattamiseen, jolloin olosi tulee väsyneeksi ruokailun jälkeen. Käytä tuoreita kasviksia ja elinvoimaisia ituja ja versoja. Muista: ”The subtle energy of your food becomes your mind.” 

Juo vettä. Siemaile vettä usein päivän aikana. Kuten edellä aamu-osiossa mainittiin, nestehukka tekee väsyneeksi.

Venyttele. Mikäli työskentelet tietokoneella, laita kännykkääsi muistutus nousta jaloittelemaan ja venyttelemään 60 minuutin välein. Kyhjöttäminen selkä kumarassa puuduttaa mielen ja kropan.

Riko kaava. Mikäli päiväsi koostuu yksipuolisista asioista, kuten lukemisesta tai tietokoneen näpyttelystä, tee jotain täysin muuta pari kertaa päivän aikana. Tarjoamalla itselleen vaihtuvia virkkeitä, pysyy energiataso koholla. Tilaisuuden tullen heitä pieni kävelylenkki korttelin ympäri tai sovi kävelypalaveri, mikäli tilanne sallii. 15 minuutin hetki auringonvalossa tekee ihmeitä.

Muista välipalat. Pidä verensokeri tasaisena syömällä jotain kolmen tunnin välein. Kokeile avokadoa, tuoreita hedelmiä, manteleita tai muutama siivu esimerkiksi vuohenjuustoa. Testaa myös itsetehtyjä energiapaloja, joiden ohje ohessa.

verigreippi.jpg

ILTA

Syö illallinen. Syö kunnon ateria mahdollisimman pian kotiin päästyäsi, jotta verensokerisi ei pääse romahtamaan ja et sorru naposteluun.

Ulkoile ja liiku. Mikäli et ehtinyt päivän aikana ulkoilla, tee se illalla. Liikkuminen ja ulkoilma tuovat takuuvarmasti energiaa ja piristävät sekä välittömästi että pitkällä aikavälillä.

Tee iltapalaksi smoothie. Tryptofaania ja magnesiumia sisältävät ruuat auttavat rentoutumisessa ja helpottavat unen saantia. Kokeile esimerkiksi banaania, manteleita, maapähkinävoita, kirsikoita ja kurpitsan- ja seesaminsiemeniä. Lämmin kamomillaa tai valeriaanaa sisältävä yrttitee rauhoittelee kehoa yötä kohden.

Vähennä valaistusta. Sammuttele valoja noin tunti ennen nukkumaanmenoa, jolloin kehosi tietää, että on aika siirtyä uniaikaan. Yksi tapa on sammuttaa lähes kaikki valot noin puolituntia ennen unta ja harjata hampaasi lähes pimeässä.

Tuuleta. Avaa makuuhuoneen ikkuna ennen nukkumaanmenoa. Huoneilman on hyvä olla hieman viileä, mikä parantaa unenlaatua ja auttaa nukahtamaan.

Pimennä huone. Sulje verhot ja pimennä makuuhuone. Näin takaat syvän unen ja hyvän energiatason seuraavalle päivälle.

energiapatukat-resepti.jpg

Energiapalat

1 dl makeuttamatonta pähkinä- tai mantelivoita, mieluiten raakaa
1 rkl hunajaa
1 rkl kookosöljyä
1,5 dl manteleita tai haluamiasi pähkinöitä
2 taatelia
2 rkl tattarihiutaleita
2 rkl hampunsiemeniä
1 rkl chia-siemeniä
(voit käyttää myös muita siemeniä ja esimerkiksi kaurahiutaleita)
+ 1/2 tl aitovaniljajauhetta

Sulata kookosöljy, hunaja ja pähkinä- tai mantelivoi vesihauteessa notkeaksi seokseksi. Murenna mantelit ja taatelit ja lisää seos kulhoon nestemäisten ainesten sekaan. Lisää siemenet, leseet ja vaniljajauhe ja sekoita. Seoksen tulee olla todella paksua ja jähmeää. Mikäli seos tuntuu liian löysältä, lisää jotain kuivista aineksista. Levitä seos esimerkiksi leivinpaperilla vuorattuun suorareunaiseen vuokaan tai annostele seosta jääpalamuotteihin tai muovaile siitä palloja. Laita jähmettymään pakkaseen noin tunniksi. Mikäli kaadoit seoksen vuokaan, leikkaa seoksen jähmetyttyä siitä paloja. Säilytä palat rasiassa jääkaapissa ja käytä parin viikon sisällä. 

verigreippi2.jpg

♥ Virpi

hyvinvointi hyva-olo