Luksusta on… Mylläys ja mustikkaremmit

Lähes yhtä säännönmukaisesti kuin työssä käyvät ihmiset suuntaavat kello 12 lounaalle, alkaa meidän perheessä tuohon aikaan lapsen päiväunien jälkeinen Suuri Sänkymylläys. Pään upottaminen pehmeisiin peittokasoihin, kaatuilu tyynyvuoreen ja kutittelu ovat tällä hetkellä parasta meditaatiota mitä tiedän, kaikki muut ajatukset kaikkoavat kikattelun tieltä, eikä maailmassa ole sillä hetkellä mitään muuta kuin tuo upottavan pehmeä maailma ja minä ja tyttäreni. Sekä toisinaan eräs hurmaava pupuneiti.

sankypelmu2.jpgsankypelmu3.jpgsankypelmu.jpgpupu-pehmolelu.jpg

Ja yhtä varmasti kuin peuhaamme päivittäin sängyssä, syömme myös joka päivä mustikoita. Pääasiassa nautimme mustikat puuron tai smoothien seassa, mutta parina viime päivänä olen paketoinut mustikat aivan uuteen muotoon.

Amerikkalaiset ovat antaneen näille kääröille nimen fruit leather, joka on sangen kuvaava nimitys. Jälleen kerran suora suomennos ei kuitenkaan toimi, joten nämä ihanat terveyskarkkiremelit saavat nyt kulkea nimellä mustikkaremmit.

blueberry-fruit-leather.jpgfruit-leather-fruitleather.jpgfruit-leather.jpg

Mustikkaremmit (pellillinen)

Noin 200 g tuoreita mustikoita tai kotimaisia pakastemustikoita

1 Banaani

2 taatelia

Laita uuni lämpiämään noin 75 asteeseen. Soseuta kaikki ainekset blenderissä. Mikäli käytät pakastemustikoita, annan niiden sulaa ennen soseuttamista. Mikäli sose on liian paksua, lisää pieni määrä vettä. Varo kuitenkin, ettei soseesta tule liian vetistä. Laita uuninpellille kestoleivinpaperi tai silikonialusta ja kaada sose sen päälle. Voit myös käyttää tavallista leivinpaperia, jos voitelet pinnan esimerkiksi kaakaovoilla, mutta tuolloin remmeistä voi tulla ryppyisiä, sillä tavallinen leivinpaperi rypistyy massan alla helposti. Kun olet kaatanut soseen pellille, levittele se tasaiseksi, noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi lastalla. Levyn tulee olla ohut ja tasainen, jotta se kypsyy kunnolla. Laita pelti uuniin ja kypsyttele noin 8 tuntia, esimerkiksi yön yli. Fruit leather on valmis kun sen pinta ei ole enää tahmea, mutta tuntuu pehmeältä ja levy on taipuisa ja rullautuu helposti irti alustasta. Mikäli reunat ovat kuivahtaneet, voit sivellä niihin hieman vettä. Ota pelti uunista ja anna jäähtyä. Leikkaa levystä muutaman sentin levyisiä remmejä. Halutessasi leikkaa myös leivinpaperista suikaleita ja kääri remmit niiden väliin. Remmit säilyvät suljetussa astiassa jääkaapissa viikkoja.

♥ Virpi

Hyvinvointi Hyvä olo

Luksusta on…Paahto ja hehku

paahdetut-viinirypaleet.jpgangorapaita.jpg

Tänään luksustittelin annan hetkeäkään empimättä näille pienille kuumille ja mehukkaille hedelmätertuille, joita valmistin eilen koleaa alkutalven iltaa sulostuttamaan. Jos viinirypäleet ovat jo sellaisinaan mukavia naposteltavia, niin paahdettuina ne nousevat jollekin aivan uudelle taivaalliselle tasolleen.

Popsimme miehen kanssa kilpaa mehuisia rypäleitä suihimme suoraan pelliltä, kunnes oli pakko napata tertut turvaan kuvausta ja juustojen kanssa hienostuneesti vadilta nautiskelua varten, kuten olin suunnitellut. Silti, on sanottava, että päiväni luksushetki oli juuri se uuninpellin äärellä keittiönjakkaralla kököttäen tapahtunut ahnas tuokio, kun kolean syysillan turvaksi puettu angoraneule, vieressä vielä lämpimänä hohkaava uuni ja ihastus, niin noita upeita viinirypäleitä kuin kanssaruokailijaani kohtaan saivat posket punaisiksi ja silmät hehkumaan.

”Onnen ja rauhan hetkille on tyypillistä, että niitä ei ole tavoiteltu eikä niihin ole pyritty. Ne syntyvät yhtäkkiä kuin tyhjästä, kun ihminen on sisäisesti levollinen ja vapautunut, kun hän ei odota, eikä toivo mitään.”

roasted-grapes.jpg

Paahdetut viinirypäleet

Luomu viinirypäleitä

Kylmäpuristettua luomu oliiviöljyä

(Hanki yksi tai kaksi rasiallista luomu viinirypäleitä. Viinirypäleet ovat niitä ruokia, joissa kannattaa erityisesti suosia luomua, sillä tavan rypäleissä käytetään hurjasti kemikaaleja ja rypäleen kuori on hyvin ohut ja läpäisevä, joten kemikaalit eivät lähde hedelmästä huuhtelulla.) Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese viinirypäleet ja kuivaa ne huolellisesti. Levittele viinirypäleet leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Lisää rypäleiden päälle hivenen oliiviöljyä, esimerkiksi pullasudilla. Paahda rypäleitä uunissa vajaa 30 minuuttia, kunnes niiden kuori on ryppyinen ja rypälemehu on alkanut vuotaa leivinpaperille. Nauti paahdetut viinirypäleet esimerkiksi maukkaan vuohenjuuston, kuten luolakypsytetyn Gruyèren kanssa.

♥ Virpi

Hyvinvointi Hyvä olo