Paistamattomat piparit
Toissailtana Facebookia selaillessani bongasin ihmisten statuksista piparkakkubuumin. Lähes joka toinen tuntui askartelevan kotonaan pipareita ja piparkakkutaloja! Leivontahehkutukset ja sivuille postatut kuvat mestariteoksista olivat sen verran manipuloivia, että alkoi itsellänikin tehdä mieli.
Koska keittiöstäni ei löydy vehnäjauhoja eikä sokeria, ja uuniakin käytän pääasiassa astioiden säilytykseen, täytyi ottaa jälleen hieman vaihtoehtoisemmat menetelmät avuksi. Onneksi olin kesällä kaukoviisaana jemmannut kaappini perukoilleni raakapiparireseptin, joka pääsi nyt ensimmäistä kertaa kokeiluun.
Suosittelen raakapipareita etenkin keliaakikoille, sokerikammoisille, uunittomille ja kokeilunhaluisille, sekä teille, jotka tykkäätte piparkakkutaikinasta enemmän kuin valmiista pipareista – Tiedän että teitä on paljon!
Ohje on superhelppo ja pipareiden valmistamiseen menee korkeintaan vartti. Sopii täydellisesti kaltaiselleni kärsimättömälle kokkaajalle, joka ei jaksa muhitella ja vatkailla aineksia tuntitolkulla.
Tarvitset:
1dl Manteleita
1 rkl Manteli- tai pähkinäöljyä
2 Taatelia
1tl Kanelia
1 tl Jauhettua neilikkaa
Noin 1 cm pala inkivääriä
1-2 rkl Paksua hunajaa
Ripaus laatusuolaa
(Kaikki luomuna, jos mahdollista!)
Surauta mantelit hienoksi monitoimikoneella tai jollain muulla tarkoitukseen sopivalla hilavitkuttimella. Lisää taatelit ja öljy ja hienonna. Lisää vielä mausteet ja hurauta huolella sekaisin. Lisää lusikallinen hunajaa ja sekoita. Lisää hunajaa, kunnes taikina on tahmaista ja muovailtavaa. Kauli taikina paksuksi levyksi ja leikkaa söpöillä piparkakkumuoteilla siitä palasia. Mitä paksummat palat ja pienemmät muotit, sitä paremmin tavara pysyy kasassa. Voit myös pyöritellä raakapiparkakuista pieniä palleroita, jotka ovat ehkä helpommin käsiteltäviä.
Voilà! Piparkakkujen teko ei ole koskaan ollut helpompaa!
♥ Virpi