Pakkaspäivien porkkanaleipäset

Kiitos hyvää

Heissansaa, tuulahduttelen täältä sinne teille kanelisten porkkanaleipästen tuoksua! Mmmm, mitkä huumaavat huurut, toivottavasti pystyt saamaan hajun päästä kiinni.

Löysin tuoreporkkanaleipästen reseptin viikonloppuna Keittiökameleontti-blogista, mutta koska en pysty koskaan toteuttamaan reseptejä aivan pilkulleen, vaan aina pitää hieman varioida (äidiltäni peritty taipumus), tein tähänkin hieman muunnelmia. Toteuttamani resepti kulkee näin:

Tuoreporkkanaleipäset

3 dl Porkkana-inkivääri-sitruunamehun linkoamisesta yli jäänyttä massaa
1 dl mungpavun ituja

3 rkl auringonkukasiemeniä

3 rkl liotettuja pellavansiemeniä
(eli sitä siemenlimaa)
3 rkl manteleita
2 rkl omenaviinietikkaa

1 rkl hunajaa

1 tl kanelia

1 tl suolaa


Lisää ensin porkkanainkiväärimuussi (inkivääri on ihanan lämmittävä raaka-aine näin kylminä talvipäivinä), mungpapujen idut, siemenet ja mantelit blenderiin ja lorauta sekaan sen verran vettä, että kone lähtee jylläämään. Kaada massa harsopussiin ja puristele ylimääräinen neste pois, jotta taikinasta tulee kiinteää. Kaada massa kulhoon, lisää omenaviinietikka, hunaja ja mausteet, sekoita ja muotoile taikinasta vajaan kahden sentin paksuisia leipäsiä uunipellille. Lataa pelti noin 40 asteiseen uuniin, laita jokin stopperi (itse käytin pientä koristekiveä) uuniluukun väliin, jotta luukku jää viitisen senttiä raolleen. Jätä kuivumaan yön yli, noin 12 tunniksi.

Leipien kuivattamiseen sopii toki myös kuivuri, sikäli mikäli huushollista sattuu sellainen löytymään. Uunissa valmistettaessa homma onnistuu myös mainiosti. Kun luukun jättää auki, jotta ilma pääsee kiertämään ja lämmön pitää noin 40 asteessa, pysyvät ravintoaineetkin leivissä tallella, jolloin voidaan puhua ns. raakaleivistä. Raaka-sana vaan särähtää aina omaan korvaani jotenkin ikävästi, tuntuu jollain tapaa epävalmiilta ja epähoukuttelevalta. Esimerkiksi ”tuore” kuulostaa heti paremmalta.

Eli tällaisia tuoreleipäsiä tällä kertaa. Itse heitin valmiiden leipien päälle tahinia, avokadoa, ruususuolaa ja versoja, ja voi mummmsk että maistui mainiolle, vaikka itse sanonkin. Hahaa, omakehu haisee. Ei vaan ne on nuo porkkanaleipäset, jotka tuoksuu.

♥ Virpi

Kommentit

Noora / noorakatariina.blogspot.com (Ei varmistettu)

Hei! Pitääkö uuni siis jättää päälle koko 12 tunniksi? Tuntuu niin energiantuhlaukselta, vaikka leivät itse kuulostavat herkullisilta. :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Noora, kyllä, uunin tulee olla päällä koko ajan. I know, tuntuu vähän kurjalta energiatuhlailulta. Kunnon kuivuri on ehdottomasti seuraavana itsellä hankintalistalla, hieman sähkösäästeliäämpää touhua. En tosin tiedä tarkempia sähkönkulutuslukemia tuosta uunin kuumana pitämisestä. Sen tiedän, että kuumennus vie enemmän energiaa kuin päällä pitäminen. Eli kannattaa valmistaa aina mahd. paljon yhdellä lämmityskerralla.

Carla (Ei varmistettu)

Hei! Otappa selvää, paljonko on turvallista syödä kasvihuoneiden keinovaloissa kasvatettuja, kotimaisia salaatteja tai yrttejä. Käsittääkseni näin talvella niistä kertyy pelottavan paljon nitriittiä, joten käyttö ei sais olla holtitonta.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Carla, kiitti vinkistä, täytyypä ottaa selvää. oonki epäilly että tällä viherkäytöllä on pakko olla joku yläraja.

Suvi (Ei varmistettu)

Voisikohan ne paistaa nopeemmin kuumemmassa, niin ei tarttis lämmittää uunia niin pitkään? Toisaalta tietty näillä pakkasilla uuniin lämpö menee ihan hyödyks kämpän lämmityksessä.
Manteleiden sijaan voi varmaan käyttää pinjansiemeniä, jos on allerginen?
Mutta kuulostaa kyllä tosi hyvälle!

Liina (Ei varmistettu)

Muistui mieleen tällainen artikkeli nitraateista ja nitriitistä http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Talven+vihanneksista+voi+saada+liikaa... Mutta en tiedä onko tuo ja vanhentunnutta tietoa.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Suvi, leipäset voi toki valmistaa kuumemmassa ja nopeammin, mutta kun lämpötilan pitää korkeintaan 42 asteisena, säilyy suurin osa ravintoaineista mukana menossa. Ja korvailu ja kokeilu ovat aina sallittuja, varmasti tulee makoisaa pinjansiemenilläkin.
Liina, Juu, kiitos. Tutkailin itsekin tuota nitraattiasiaa. Ilmeisesti luomuvihreissä on huomattavasti vähemmän nitraatteja kuin normisalaateissa ja -yrteissä. Lisäksi uskoisin vihannesten hyötyjen menevät tässä kuitenkin nitraattien riskien ohi, etenkin kun tarttuu siihen luomuun. Voisin silti ehkä hieman hillitä omaa vihreiden kerskakulutusta. ehh. Tulee olemaan vaikeaa. Mutta hyvähän nämä jutut on tiedostaa + muistaa monipuolisuus kaikessa syömisessä. Eikä postauksen tarkoitus ei ollutkaan yllyttää pelkkien vihreiden puputtamiseen. ps. Kemikaalicocktailista löytyi myös hyvää nitraattiasiaa: http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2008/10/luomussa-on-vhemmn-nitraat...

Kommentoi