Parempi mahla myöhään kuin ei milloinkaan
Hoksasin juuri, että hertsileijaa, nythän mennään jo pitkälle toukokuuta, enkä ole maininnut tälle vuodelle vielä sanallakaan eräästä iki-ihanasta eliksiiristä, josta olen yleensä muistutellut joka kevät. Kyseessä on koivunmahla, jota ehtii vielä juuri ja juuri tankkaamaan tuolta metsistämme.
Yleensä mahlan keruuaika kestää noin huhtikuun puolivälistä toukokuun alkuun, riippuen hieman leveysasteista. Tämä kevät on kuitenkin ollut sen verran kalvakka, että mahlaa varmaan ehtii vielä loristella monesta paikkaa. Mahla valuu nimittäin siihen asti, kunnes koivun silmut alkavat puhkeamaan. Varjoisilta paikoilta mahlaa voi kerätä pisimpään.
Mahla on monipuolinen terveysjuoma, joka mm. puhdistaa elimistöä ja piristää väsynyttä. Maultaan se on raikasta, kuin hieman makeahkoa vettä, ja parasta juoma on mahdollisimman kylmänä nautittuna.
Eli mikäli kotipihastasi löytyy koivu, niin eikun pora käteen ja valutushommiin. Jos omia koivuja ei löydy, mutta naapurin puut houkuttavat, niin muista että tarvitset mahlanvaluttamiseen aina maanomistajan luvan. Ja mikäli koivuja ei näy mailla eikä halmeilla, voit ostaa koivunmahlaa myös valmiiksi pullotettuna, jolloin tosin maksat mahlasta lähes saman verran kuin suhteellisen hyvästä viinistä. Mutta laadun hinta on laadun hinta. Itse testasin saamaani, tuolla alapuolen kuvassa näkyvää pullotettua mahlaa, ja maku oli lähes yhtä freesi kuin omien metsien koivuista ammennettu, tosin ei isäni keräämän tuoreen mahlan veroinen. Tietenkään.
Olen jakanut joskus aiemminkin isältäni saamani mahlanvalutusohjeen täällä blogissa, mutta heitetänpä se vielä uudestaan eetteriin muistin virkistykseksi.
Koivuniemen herran kevätjuoma eli mahlankeruuohjeet:
Hommaa noin 10 ml poranterä ja pora, pala letkua (halkaisijaltaan 10 ml), vähintään litranen lasipullo ja teippiä. Putsaa välineet huolellisesti. Poraa koivun runkoon noin 3-4 cm syvä reikä puun varjoisalle puolelle lievästi yläviistoon. Työnnä reikään valutusletku. Vie letkun toinen pää pulloon. Vahvista kiinnitys tarvittaessa teippaamalla letku pullonsuuhun ja toinen pää puun ympärille. Tyhjennä pullo pari kertaa päivässä. Kun lopetat valuttamisen, voit työntää reikään puutapin, jonka voit poistaa seuraavalla valutuskerralla. Kiikuta mahlaa sisältävä pullo mahdollisimman pian jääkaappiin tai pakasta mahla heti valuttamisen jälkeen. Mahla säilyy jääkaapissa vain reilun vuorokauden.
Ja jos pökäset koivupöpelikköön hieman liian myöhään ja huomaat koivunsilmut puissa, niin älä masennu. Silmutkin ovat todella lämpimästi suositeltavia nautintoaineita, etenkin varhain keväällä, jolloin maku on hennon vihreä ja raikas ja C-vitamiinimäärät ovat huipussaan. Silmuja ja nuoria koivunlehtiä voi napsia oksista suoraan suuhun tai kerätä vaikka salaatin sekaan. Ja jos silmuja ei vielä näy, niin oman silmuplantaasin saa keräämällä koivunoksia kotiin vesimaljakkoon, jolloin silmut putkahtavat pian lämmön vaikutuksesta esiin.
Kas näin. Koivunmakuisia kevätpäiviä!
♥ Virpi