Posket kuin Buddhalla

Kiitos hyvää

Täällä elellään jo melkoisen huolettomia aikoja kuulkaatte naiset ja herrat. Neljän kuukauden työbreikkiini on enää alle viikko, ja kesä sen kun kaunistuu. Tässä hetkessä on helppo olla ja hymyillä.

Kaikesta kepeydestä huolimatta huomasin kuitenkin parin huolirypyn tekevän tulojaan kulmieni väliin. Kyseessä on jokakesäinen ilmiö, sillä kirkkaudessa siristely aiheuttaa minulle helposti ilmettä synkentävät vekit otsaan, aurinkolasit kun tuppaavat unohtumaan tai ”unohtumaan” kohtuu usein kotiin.

Mutta eipä aihetta synkkyyteen! Ilmeen raukeuttamiseen on nimittäin olemassa keino jos toinenkin, ja yksi niistä on kasvojumppa.

Kirjoitin toukokuun 2008 Trendiin jutun kasvojoogasta, joka oli niihin aikoihin kova sana maailmalla. Kyseessä on muuten tavallinen kasvojumppa, mutta harjoituksissa keskitytään liikkeiden lisäksi rauhalliseen ja syvään hengitysrytmiin ja hiljentymiseen. Joogasta elementtejä poiminut kasvojumppa antaa pienen ihanan rentoutushetken vaikka ennen nukkumaan menoa.

Muistan testanneeni juttua tehdessäni kasvojoogaa muutaman viikon ajan ja saaneeni selkeitä tuloksia harjoittelulla. Puolituntia naaman vääntelyä kolmesti viikossa kolmen viikon ajan paransi jo ihoni väriä ja rentoutti otsaryppyjä, jopa siinä määrin, että pari tuttuakin kommentoi kirkastuneita kasvojani. Eli vaikka kasvojooga voi äkkiseltään kuulostaa hieman hölmöltä, niin kyllä näillä ohjeilla ihka oikeita tuloksia saa aikaan.

Tässä oleellisimmat elementit kirjoittamastani jutusta ja kasvojumppaohjeet.

Kasvojoogan kolme elementtiä:

1.Lihasharjoittelu. Kasvolihaksia vahvistamalla ylläpidät kasvojen rennon ja raikkaan ilmeen ja korostat haluttuja piirteitä. Vahvistusta kaipaavat yleensä huulten ja silmien ympärillä olevat lihakset, poskilihakset ja hymyn nostavat lihakset.

2.Rentoutus. Kasvojen jännitystilat oireilevat pään- ja niskasärkynä sekä hampaiden narskutteluna öisin. Ulkoisesti jännitys näkyy uurteina, ryppyinä ja ihon sameana värinä. Kasvojoogan tarkoituksena on poistaa lihaskireydet, jolloin kasvojen piirteet kaunistuvat. Kasvojooga rentouttaa kasvojen lihaksia, kuten kulmakarvoja lähentäviä lihaksia, purulihaksia ja ohimoita.

3.Hengitys ja mieli. Myönteisillä ajatuksilla, mielikuvilla ja hengityksellä on tärkeä rooli myös kasvojoogassa. Hengitystä pidetään porttina sielun sopukoihin. Sen tarkoituksena on rentouttaa kasvojen lisäksi mieli.

Näin aloitat harjoittelun:

-Varaa harjoitteluun rauhallinen ympäristö ja anna itsellesi lupa rentoutua. Istu lootusasennossa tai asetu muuten mukavasti. Ennen harjoittelua rentouta mielesi ja kasvosi sulkemalla silmäsi ja hengittämällä muutamia kertoja syvään sisään ja ulos.
-Keskity hengittämiseen. Tavoittele hidasta ja tasaista hengitysrytmiä. Liikkeet tehdään luonnollisen hengityksen tahdissa, jolloin hengitys virtaa vahvana nenän kautta ulos ja sisään koko harjoituksen ajan. Hengityksen tulee lähteä syvältä vatsasta. Älä pidätä tai pysäytä hengitystäsi missään vaiheessa.
-Harjoittelun alussa lihaksia voi olla hankala löytää, sillä useita kasvojen lihaksia ei ole totuttu käyttämän tiedostetusti. Lihasten paikantaminen helpottuu, kun teet liikkeet aluksi peilin edessä.
-Tee liikkeet huolellisesti ja keskitä ajatuksesi harjoiteltavaan lihakseen. Rentouta lihakset harjoittelun välissä. Käytä rentoutukseen ainakin puolet lihasharjoitukset kestosta.
-Pyri tekemään harjoituksia päivittäin tai ainakin kolme kertaa viikossa.
-Ajattele kehoasi positiivisesti, rauhalla ja rakkaudella, kun teet liikkeitä.LEIJONA
Sulke silmäsi ja hengitä nenän kautta sisään pitkään ja tasaisesti. Hitaan uloshengityksen aikana avaa silmäsi suuriksi lautasiksi ja työnnä kielesi ulos suusta alaspäin niin pitkälle kuin mahdollista. Jännitä kaulalihakset ja levitä sormesi suoriksi. Karjaise uloshengityksellä kuin leijona. Jännitä jokainen kehosi lihas. Sisään hengittäessä rentouta kaikki lihaksen. Toista liike kolme kertaa. Viimeisellä kerralla koeta ylläpitää uloshengitystä 30-60 sekunnin ajan. Liike vilkastuttaa verenkiertoa kasvoissa ja rentouttaa leuan ja kurkun jännitystiloja.MUTRISTUS
Purista kasvosi todella tiukalle. Mutrista suusi, vedä posket nenää kohden, kulmakarvoja alaspäin ja työnnä leukaa ylös suuta kohden. Vedä koko kasvot pieneen kippuraan. Siristä silmäsi niin tiukalle kuin saat. Pidä rutistus muutaman sekunnin ajan ja vapauta. Toista 5-8 kertaa. Mutristus on vastaliike Leijona-liikkeelle. Harjoitus vilkastuttaa verenkiertoa ja rentouttaa kasvojenlihaksia.YLLÄTYS eli ULLATUUUUS!
Kohota kulmakarvojasi ja otsaasi mahdollisimman korkealle niin kuin olisit hyvin yllättynyt. Aseta puhtaat kämmenreunasi otsalle ja paina kädellä otsaa. Kohota uudelleen kulmakarvojasi ja nosta otsalihaksilla käsien painoa vastaan. Pidä asento 5-10 sekuntia ja rentouta. Toista kolme kertaa. Liike vahvistaa otsalihasten keskiosaa ja tasoittaa otsan poikittaisryppyjä.RENTO OTSA
Aseta etusormesi kulmakarvojesi ulkonurkkiin. Vedä kulmakarvojasi erilleen toisistaan hitaasti ja kevyesti. Rypistä samalla kulmakarvojasi yhteen, niin kuin kurtistaisit kulmiasi. Tunnet liikkeen sormiesi alla. Pidä asento 5-10 sekuntia. Tämän jälkeen sulje silmäsi ja rentouta otsa. Toista liike kolme kertaa. Harjoitus rentouttaa otsaa, vahvistaa kulmakarvojen välissä olevaa kurtistajalihasta ja pehmentää silmien välissä olevaa uurretta.KIERTO
Aseta kämmenet yhteen edessäsi ja kierrä ylävartaloa sisäänhengityksellä oikealle. Pidä kaula pitkänä ja käännä kasvojasi yläviistoon samalla kun kierrät vartaloasi. Kiertoasennossa nosta poskea niin kuin hymyilisit toispuoleisesti ja mutrista huuliasi samaan suuntaan mihin olet kiertynyt. Pidä kasvojen toinen puoli rentona. Uloshengityksellä palaa keskelle ja rentouta kasvot. Toista liike toiselle puolelle. Tee kummankin puolen kierrot viisi kertaa. Liike venyttää kaulaa ja vahvistaa poskien lihaksia.LENTOSUUKKO
Supista huuliasi kuin antaisit lentosuukon. Paina etu- ja keskisormella huulia. Toista pusuliike ja vastusta sormien painoa. Toista viisi kertaa. Liike vahvistaa huulten ympärillä olevaa rengaslihasta ja rentouttaa ylähuulet kohottajalihasta.PALLOKALA
Hengitä syvään sisään, täytä toinen poski ilmalla ja pullista se äärimmilleen. Siirrä ilma toiseen poskeen ja taas toiseen kunnes tunnet hapen loppuvan. Toista 5-10 kertaa. Iike auttaa kiinteyttämään poskia.SÄIHKYSILMÄ
Aseta etu- ja keskisormet nenän molemmin puolin nenäsillan alapuolelle. Hiero sormillasi kevyesti nenänvarttasi ylös kulmakarvojen sisänurkkaan asti. Tunnet silmiesi ympärillä sormiesi alla pykälän siinä kohtaa silmäkuopassasi, jossa luu kaartuu sisäänpäin. Hiero kuopan reunaa varovasti. Seuraa silmäkuopan reunaa silmän ympäri silmän alapuolelle asti ja palaa takaisin ylös nenän vartta pitkin. Toista 3-5 kertaa. Liike rentouttaa silmiä ja silmänympärystä.YLÖSALAISIN
Ota leveä haara-asento, varpaat suoraan eteenpäin. Taivuta ylävartaloasi niin alas kuin mahdollista tai kunnes pääsi koskettaa lattiaa. Laske peukalosi kevyesti leuan päälle ja aseta sormesi poskillesi. Tunne, kuinka veri laskeutuu päähäsi. Veren pakkautuessa päähän keho reagoi laskemalla verenpainettasi, jolloin sydämesi syke hidastuu ja verisuonet laajentuvat. Vilkastunut verenkierto kasvoissa parantaa ihon väriä.KÄMMENKUPIT
Sulje silmäsi. Keskity hengitykseesi ja hengitä sisään ja ulos nenän kautta. Kuvittele, kuinka hengität viileää ilmaa sisään ja lämmintä ulos. Hiero käsiäsi voimakkaasti yhteen, kunnes ne lämpenevät. Aseta kätesi kupeiksi suljettujen silmiesi eteen. Toista kolme kertaa. Liike rentouttaa silmähermoa, silmiä ja silmänympärystä.ISO HIERONTA
Aseta molempien käsien etu- ja keskisormet keskelle otsaa. Hiero tekemällä pieniä ympyröitä sormillasi. Siirrä sormiasi otsan halki kohti ohimoita. Jatka ohimoiden hieromista pienillä ympyräliikkeillä. Tällä alueella stressi ja jännitykset aiheuttavat yleensä pääkipua. Laskeudu ohimoilta leukaluun kulmaan ja hiero leukalihasta. Siirry poskipäiden yli nenänvartta pitkin takaisin keskelle otsaa. Hieronta laukaisee jännityksiä, etenkin ohimoilla ja leuassa. Liikesarjan lopuksi sulje silmäsi ja hengittele pari minuuttia syvään sisään ja ulos. Kun avaat silmäsi, hymyile.

♥ Virpi

(lehden jutun kuvitus: inka järvinen)

Kommentit

Pirkko (Ei varmistettu)

Virpi, jälleen ihana teksti sinulta! Olen myös itse lukenut ja kokeillut kasvojuttuja, rentouttavia ja toimivia harjoituksia. Tekisi varmasti kaikille hyvää. Mieli kirkastuu ja puhdistuu - ja kasvot kiittävät, juuri kuten sinullekin on sanottu. :) Kuulostaa myös aivan ihanalta peräti 4 kk loma-aika. Toivotan sinulle jo etukäteen mitä ihaninta lomaa, Virpi! Nautitaan kesästä, auringosta, kesäisestä sateesta, kaikesta! Ja ennen kaikkea hymyillään!

ella (Ei varmistettu)

Hei, en koskaan kommentoi blogeja, vaikka niiden suurkuluttaja olenkin, mutta sinulle oli aivan pakko tulla sanomaan tämä:
blogisi on aivan ihana! ja sinä itsekin vaikutat ihanalta.
Kiitos siis :)

Pirkko (Ei varmistettu)

Hei! Piti kommentoida ellaa, koska olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä; blogisi on Virpi aivan ihana ja vaikutat itsekin mitä ihanimmalta ihmiseltä. Kiitos myös minun puolestani <3 ihania hetkiä!

Sini (Ei varmistettu)

Kiitos aivan todella paljon tästä postauksesta (ja tietysti myös kaikista aiemmistakin)! Tämä tuli todella tarpeeseen, koska minulla on aivan sama ongelma, otsan poikittaisrypyt ovat ilmestyneet minullekin viimeisen vuoden aikana, on ollut vissiin turhan stressaava vuosi takana ja nyt vielä on pitänyt rypistellä otsaa auringon takia. Eikä siinä vielä mitään, että jos pari ryppyä tulee, mutta olen vasta 21-vuotias, niin ei kiitos :-D

Ihanaa lomaa myös minunkin puolestani! :)

Virpi (Ei varmistettu)

Pirkko, kiitoskiitos :) Mahtavan positiivisia kommentteja sulla aina! . ella, Kiitos! Aikamoinen kunnia jos saa hiljaisen lukijan kommentoimaan. Merkitsee oikeasti paljon mulle. :) . Sini, noniin, hyvä että tuli kuin tilauksesta! Itse en pelkää ryppyjä, ja pakko tässä 30-ikävuoden paremmalla puolella jo alkaa niihin sopeutuakin, mutta vihaisen tai huolestuneen näköiseksi tekevät vekit ei oo tervetulleita tähän pärstään. :) Onneksi siihen voi vaikuttaa omalla ilmeilyllä ja vaikka kasvojumpalla. Sanotaan, että saat kiittää geenejäsi siitä miltä näytät kolmekymppiseksi ja omaa luonnettasi siitä miltä näytät sen jälkeen. ;)

Minx (Ei varmistettu)

Olipa hauska taas löytää yksi kasvojumppaan tykästynyt :D Minä niitä yritän bongailla ympäri nettiä, kun itse olen hurahtanut aiheeseen. Tervetuloa tutustumaan kasvojumppablogiini, jos aihe kiinnostaa enemmältikin! http://kasvojenkohotus.blogit.fi/

Minä kanssa olen niitä ihmisiä, jotka tykkää että kasvoista saa kyllä näkyä eletty elämä, mutta voi kuinka ihanaa olis silti vanhentua kauniisti :D Ja siihen kyllä auttaa kasvojumpan lisäksi tosiaan positiivinen elämänasenne - kurttukulmaisuus pois!

Minx (Ei varmistettu) http://kasvojenkohotus.com

Kasvojumppablogini on muuttanut. Uusi osoite on http://kasvojenkohotus.com

Laicee (Ei varmistettu)

Way to go on this essay, hlpeed a ton.

(Ei varmistettu)
Coralee (Ei varmistettu)

You’re a real deep tihenkr. Thanks for sharing.

lalla (Ei varmistettu)

Heii, olen juuri etsiskellyt tätä muinoin säästämääni artikkelia, jonka ohjeiden mukaisen jumpan aloitin innokkaasti mutta sitten se jäi ja nyt olen harmitellut asiaa, koska ohjeet olivat tosi hyviä ja varsinkin nyt kun olen alkanut narskuttaa öisin hampaitani (no jo pidemmän aikaa) mutta kasvojen lihasten jumppaaminen voisi auttaa narskuttelun tuomaan kireyteen jos nyt ei suoraan narskutteluun. Kiitos!

Keyanna (Ei varmistettu)

Suerpoir thinking demonstrated above. Thanks!

Lola (Ei varmistettu)

AFAIC that's the best asnewr so far!

Inkku (Ei varmistettu)

Paras löytämäni suomenkielinen kasvojooga-ohjeistus! Kiitos!

Kommentoi