Pyydä niin saat - jukurttia

Kiitos hyvää

Te lukijat olette kyllä mahtavan inspiroivaa sakkia. Olen saanut teiltä niin paljon loistavia kysymyksiä ja juttuideoita, että niiden pohjalta voisi kirjoittaa vaikka liudan kirjoja. Kenties jonain päivänä tekaisenkin Kiitos hyvää -kirjasarjan ja lisään teidät kaikki lukijat kiitosteksteihin. 

Tähänkin postaukseen sain idean lukijoiden toiveista. Terveisiä vain Eerikalle ja Katriinalle, jotka viime viikon maitopostauksen myötä toivoivat jukurtille korvaajaa. (suosin symppistä jukurtti-kirjoitusasua jogurtin ja jugurtin sijaan) Eli mitä tehdä, jos jukurtit ovat muodostuneet kovin rakkaiksi aamu- tai välipaloiksi, mutta vatsa tai iho tuntuu reagoivan niihin mälsästi. Ollessani itse aikoinani samassa tilanteessa turvauduin smoothieihin. Eli niissä saumoissa, kun olisin normaalisti lusikoinut suuhuni jukurtin, surautinkin itselleni blenderillä smoothien. Jo ihan simppeleistä simppelein, banaani-marja-vesi-kombolla saa kiva pohjan vaikka mysliä tai muuta jatkokehittelyä varten.

Koostumuksensa puolesta smoothie toki toimiikin jukurttimaisena nautintona, mutta mikäli makuun kaipaa jukurtin happamuutta ja hapanmaitotuotteiden maitohappobakteereja, jättää tavan smoothie melkoiset vajarit. Mutta ei hätää - elämmehän mahdollisuuksien maailmassa. 

Jukurtin voi nimittäin myös tehdä itse helposti hapattamalla esimerkiksi pähkinöistä, manteleista tai vaikka kookoksesta. Omatekoisen maidottoman jukurtin perusrunko syntyy todella kätevästi kolmesta raaka-aineesta.

manteleita/pähkinöitä
+
nestettä
+
maitohappobakteeri- eli probioottikapseli
=
jukurtti

Jukurtin perusrunkoa voi jalostaa soseuttamalla sekaan esimerkiksi hedelmiä, marjoja, hunajaa tai sitruunamehua.

Itse käytin kuvissa olevan jukurtin pohjalla raakoja eli kuumentamattomia cashew-pähkinöitä ja kookosmaitoa. Sekaan hämmennetty probioottikapselin sisällä oleva jauhe auttaa hapatuksessa hyvien bakteerien alkaessa lisääntymään seoksen tekeytyessä huoneenlämmössä. Mitä pidempään seosta hapattaa, sen selkeämpi jukurtin maku siihen tulee. Hapatus kannattaa tehdä huolellisesti puhdistetussa, mieluiten jopa desinfioidussa lasi- tai metalliastiassa, jotka ovat hygieenisiä eivätkä kerää huonoja bakteereita. Kyseinen jukurttini hapattui lasipurkissa yön yli noin 10 tuntia. Aamulla maku oli vain kevyesti hapan. Yhteen jukurttierään lisäsin kaksi probioottikapselia, jolloin saman hapatusajan päätteeksi maku oli selvästi happamampi. Mies tykkäsi, minä en niin paljon.

Koostumuksenkin kanssa voi muuten myös kikkailla, sillä jukurtti paksuuntuu selvästi jo vuorokauden jääkaappisäilytyksen jälkeen, jolloin jukurtista tulee paksuusasteeltaan turkkilaista/kreikkalaista jukurttia vastaavaa. Tämän kyseisen jukurtin nautin ohuempana hetioitis. Hapatuksen jälkeen soseutin vain blenderillä sekaan puolikkaan banaanin ja aitovaniljajauhetta. Lopuksi sekoitin banaani-kookos-jukurttini joukkoon banaanin paloja ja mysliä (katso myslireseptejäni täältä). 

Ja voit vain kuvitella miten hyvää oli. Lusikan, kulhon ja suupielet nuoltuani päästin syvän tyytyväisen huokauksen ja menin valmistamaan uutta, isompaa satsia.

Eli tällaisia tarjoiluja tänään. Mikäli innostuit viime viikolla maitojuomien valmistuksesta, niin suosittelen ottamaan seuraavan askeleen ja kokeilemaan myös jukurttikokin hommia. Mukavien makuelämysten lisäksi ammennat välipaloistasi reippaasti hyviä bakteereja ja kohotat kroppasi vastustukykyä - sekä onnellisuusastetta.

♥ Virpi

huom! muutin ohjetta julkaisun jälkeen hieman, ja lyhensin reseptissä ollutta maksimihapatusaikaa. ihan vain varmuuden vuoksi. pidempään hapattaessa tulee pitää tarkka huoli purkin erityishyvästä hygieenisyydestä, mikä on toki tärkeää aina jukurttia valmistaessa. 

Kommentit

Erika (Ei varmistettu)

Kiitos, tätä täytyy ehdottomasti kokeilla :) Minkä merkkistä kookosmaitoa muuten käytät?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Ole hyvä! Ja ostan useimmiten Bionan luomukookosmaitoa. 

Sude (Ei varmistettu)

Olisivatko juttuideat siis tervetulleita?
Jos ovat, niin minä toivoisin tarinaa raskausajan kiellettyjen ruokien listasta. Olet kertonut jo, mitä kaikkea kannattaisi syödä ja vihjannut joistain superruuista mitä itse jätit raskaus- ja imetysajaksi pois. Nyt toivoisin kattavampaa kertomusta siitä, mikä mielestäsi ei ole sikiölle/vauvelille hyväksi.
Esimerkiksi kyselin jo jokin aika sitten mielipidettäsi itujen syönnistä raskausaikana, joissain ohjeissa kun neuvotaan ituja välttämään. Olisi kiva kuulla aatoksesi asiasta!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Toki saa juttuideoita lähettää! Toteutumisessa saattaa tosin mennä hieman aikaa, on nimittäin meeeelkoisen pitkä idealista ja jo alotettujen juttujen varasto tuolla jemmassa.

Mutta kiitos tästä toiveesta! Hieman tätä aihetta sivuava juttu onkin muhiutumassa. Toivottavasti ehdin paneutua siihen mahd. pian. 

Viola (Ei varmistettu) http://wellabe.wordpress.com

Ah tämä resepti tulee niin tarpeeseen! Ihanaa ihanaa...

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Ihanaa, ihanaa, trallallallallaaa... Hyvä että osui! :)

Maria (Ei varmistettu)

Ooh! Kiitos! Olen juuri maidottomalla ja täysin jyvättömällä dieetillä jonka jokaisella aterialla tulee syödä hapatettuja ruokia aamulla otettavien probioottien toiminnan tehostamiseksi ja jokainen uusi ohje on tervetullut! Aion kokeilla tätä itsetehdystä hampunsiemen maidosta joka on herkullisinta mitä olen maistanut.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Uuu, jännä dieetti. Kuulostaa fiksulta. Ja hamppujukurtti on kyllä kokeilemisen arvoinen idea. Täytyy itsekin testiä! Kiitti siis vinkistä. :)

Maria (Ei varmistettu)

Dieetti on Gaps-dieetti ja sain sen funktionaalisenlääketieteen lääkäriltä suoliston dysbioosin hoitoon, keliakia löytyi myös samalla vuosien kipuilun jälkeen, samoin dieetin aloittamisen ja herkkyystestien myötä maito- ja kananmuna yliherkkyys, mutta ne luultavasti parantuvat kun suolisto dieetin myötä toipuu. Onneksi nautin ruuan laitosta ja uusien reseptien kokeilusta, joten dieetti ei tunnu vaikealta vaikka fermentoitua kalaa en taida taipua syömään :D Ensimmäinen jogurttierä on tulossa ja ajattelin kokeilla maustaa sen ruusuvedellä.

maria (Ei varmistettu)

Oliko se nyt ihme että elämään tupsahti tämäkin, missä oli puute, jogurttiohje. Kiitos siis kirjoituksestasi, se oli tilattu=).

Mitä kapseleita tähän uskaltaisi käyttää? Mistä tietää että lopputoloksessa ei ole liikaa haitallisia bakteereja?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

No hei hienoa, että pystyin toimimaan universumin tavaratalon lähettinä tässä tilauksessa. :)

Kyllä tähän voi käyttää oikeastaan mitä vain hyviä probioottikapseleita. Itsellä löytyy juuri nyt varastosta Dr Ohhiraa, Bionaa ja Jarrow Formulasin Jarro-Dophilus EPS-kapseleita. 

Tuo hapatusaika on sen verran lyhyt, ettei siinä ehdi pahat bakteerit villiintymään. Toki jos jänskättää, niin antaa jukurtin muhia vain yön yli, esim. 8-10 tuntia. Jos maku on miellyttävä, niin suuhun vain, sanon minä. :) Ja kun jukurttia säilyttää jääkapissa suljetussa purkissa ja käyttää muutaman päivän aikana, niin pitäisi säilyä hyvänä. 

Maria (Ei varmistettu)

Jukurtti pitää aina valmistaa lasisessa astiassa, muovisessa ei voi valmistaa jukurttia sillä siinä voi kasvaa bakteereja. Lasiastia kannattaa desinfioida ennen käyttöä keittämällä sitä hetken kattilassa, myös kansi kannattaa keittää.

Katriina (Ei varmistettu)

Ooh parhautta, kiitos! Banaani-kookos-jukurtti kuulostaa niiiin paljon herkullisemmalta kuin tavisjogurtti :) Ihaninta päivää!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kiitos kiitos ja ole hyvä Katriina! Ihanaa päivää sinnekin!

Manna (Ei varmistettu)

Nam <3 Odotan, että pääsen kokeilemaan!

Miia (Ei varmistettu)

Ou mai gaad! Kiitos tuhannesti :) Nää menee ehdottoman varmasti testiiin :---)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kyllä, tämä oli hyvä tuoda myös esille. Metalliset ja lasiset purkit ovat hygieenisimpiä. Mainitsinkin reseptissä tuon lasipurkin, mutta ehkä sitä olisi syytä korostaa vielä ohjeessa. 

Kiitos!

Riina (Ei varmistettu)

Blogisi on aivan tavattoman ihana, ja jokaisen postauksen jälkeen tekee mieli hymyillä. Olen jo pidempään suunnitellut tekeväni melko perustavanlaatuisia muutoksia ruokavaliooni, joka on ollut tylsästi samanlainen siitä lähtien kun 16-vuotiaana opin lukemaan ruokien ravintoarvoja. Blogisi on antanut tarvittavan sysäyksen ja olen pikkuhiljaa alkanut täyttää ruokakaappejani uusilla ja jännittävillä aineksilla. On vain pakko kysyä hölmö kysymys: tarkoitarko aitovaniljajauheella jotakin tämän http://kauppa.ruohonjuuri.fi/vaniljajauhe/URTEKR-5765228880197/dp tyyppistä, vai onko aidossa vaniljajauheessa vielä kyse jostain muusta?

Hosuli (Ei varmistettu) http://hosuli.blogspot.com

Ooh taas! Olen jo pitkään harkinnut jugurtin ym. hapatettujen juttujen tekemistä itse, mutta jotenkin maitohappobakteerien käyttäminen on vaikuttanut liian vaivalloiselta ja pelottavalta. Eipä se näköjään olekaan. :) Jospa määkin nyt uskallan. Kiitos!

Nanna (Ei varmistettu)

Voi kiitos kiitos kiitos tästäkin ohjeesta! :) laitoin jo pähkinät likoamaan yöksi ja huomenna pyöräytän satsin maidottomalle dieetilleni. Oletko muuten antanut lapsellesi tämmöstä jukurttia tai muita siemen -tai pähkinämaitoja?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Mahtavaa! Ja kyllä, olen tehnyt lapselle esim. smoothieta ja puuroa seesammaidon pohjalle ja antanut maidottomia maitojuomia ihan sellaisenaankin. Kuten myös tätä jukurttia, tosin ne satsit ovat olleet aika mietoja ja hapattuneet vain noin 5-6 tuntia. Jos tuntuu, ettei uskalla lapselle antaa huoneenlämmössä hapatettua jukurttia, niin voihan tällaisen satsin tehdä jääkaappiin muhiutumaan esim. yön yli tai päiväksi, jolloin jukurtin mukana tulee myös kivasti hyvää bakteerikantaa. :)

Laura (Ei varmistettu)

Mistä noita kapseleita saa, apteekista?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Maitohappokapseleita saa apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Esimerkiksi jokin acidophilus-maitohappobakteerivalmiste voisi olla hyvä. 

Siiriviiri (Ei varmistettu)

Voi juku, uskomatonta! Ei ollut aavistustakaan tämmöisestä! Luulin, että ainoa mahis on se kefiiri, joka kuulostaa niin hämärältä ettei ole tullut otetuksi selvää. Tää on koko elämän muuttava juttu, kiitoskiitoskiitos!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

No vau. Siis jos tämä voisi mullistaa myönteisesti elämää. :) Hienoa, että ilahduit!

Eerika (Ei varmistettu)

OIOIOI!!!

Suurkiitos, kun jaksoit paneutua asiaan näin perusteellisesti. Menee takuulla testiin ja toivottavasti tässä olisi uus korvaaja nykyiselle luonnonJUKURTILLE.

Ihana huomata, että on vielä blogeja, joissa lukijoiden kysymykset otetaan näin ihanasti huomioon. Suurkiitos! Aamu alkoi ihanasti tämän postauksen nähtyäni :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

No hei ole hyvä, ja kiitos itsellesi inspiroivasta kommentista. Oli ilo ilahduttaa suakin. :)

Irmeli (Ei varmistettu)

Moikka Virpi!
Ensinnäkin kiitos inspiroivasta blogistasi, joka on piristänyt päivääni lukemattomat kerrat. Sisältö on silkkaa kauneutta, ja tulee aina hyvä mieli, kun uuden jutun lukee. :)

Tähän jukurtti-asiaan liittyen olisi ollut spesifi kysymys. Tein tuolla cashewpähkinä-kookosmaito yhdistelmällä. Tuli herkkua, mutta vähän liiankin herkkua omaan makuun. Kokeilin sitten puolet hamppua ja puolet cashewta pelkän veden kera. Tykkäsin tästä enemmän, mutta tein tätä sitten tuplamäärän verrattuna sun perusreseptiin, ja laitoin enemmän maitohappobakteerijauhettakin, tuli aika hapan. :D Mutta siis kysymys on, että onko sun mielestä tuo yks tabletti avattuna hyvä vielä esim. kun tekee tuplamäärän?

Sainkohan nyt itseni ilmaistua ymmärrettävästi, toivottavasti. Kaunista sunnuntaita! :)

Kommentoi