Pyydä niin saat – jukurttia
Te lukijat olette kyllä mahtavan inspiroivaa sakkia. Olen saanut teiltä niin paljon loistavia kysymyksiä ja juttuideoita, että niiden pohjalta voisi kirjoittaa vaikka liudan kirjoja. Kenties jonain päivänä tekaisenkin Kiitos hyvää -kirjasarjan ja lisään teidät kaikki lukijat kiitosteksteihin.
Tähänkin postaukseen sain idean lukijoiden toiveista. Terveisiä vain Eerikalle ja Katriinalle, jotka viime viikon maitopostauksen myötä toivoivat jukurtille korvaajaa. (suosin symppistä jukurtti-kirjoitusasua jogurtin ja jugurtin sijaan) Eli mitä tehdä, jos jukurtit ovat muodostuneet kovin rakkaiksi aamu- tai välipaloiksi, mutta vatsa tai iho tuntuu reagoivan niihin mälsästi. Ollessani itse aikoinani samassa tilanteessa turvauduin smoothieihin. Eli niissä saumoissa, kun olisin normaalisti lusikoinut suuhuni jukurtin, surautinkin itselleni blenderillä smoothien. Jo ihan simppeleistä simppelein, banaani-marja-vesi-kombolla saa kiva pohjan vaikka mysliä tai muuta jatkokehittelyä varten.
Koostumuksensa puolesta smoothie toki toimiikin jukurttimaisena nautintona, mutta mikäli makuun kaipaa jukurtin happamuutta ja hapanmaitotuotteiden maitohappobakteereja, jättää tavan smoothie melkoiset vajarit. Mutta ei hätää – elämmehän mahdollisuuksien maailmassa.
Jukurtin voi nimittäin myös tehdä itse helposti hapattamalla esimerkiksi pähkinöistä, manteleista tai vaikka kookoksesta. Omatekoisen maidottoman jukurtin perusrunko syntyy todella kätevästi kolmesta raaka-aineesta.
manteleita/pähkinöitä
+
nestettä
+
maitohappobakteeri- eli probioottikapseli
=
jukurtti
Jukurtin perusrunkoa voi jalostaa soseuttamalla sekaan esimerkiksi hedelmiä, marjoja, hunajaa tai sitruunamehua.
Itse käytin kuvissa olevan jukurtin pohjalla raakoja eli kuumentamattomia cashew-pähkinöitä ja kookosmaitoa. Sekaan hämmennetty probioottikapselin sisällä oleva jauhe auttaa hapatuksessa hyvien bakteerien alkaessa lisääntymään seoksen tekeytyessä huoneenlämmössä. Mitä pidempään seosta hapattaa, sen selkeämpi jukurtin maku siihen tulee. Hapatus kannattaa tehdä huolellisesti puhdistetussa, mieluiten jopa desinfioidussa lasi- tai metalliastiassa, jotka ovat hygieenisiä eivätkä kerää huonoja bakteereita. Kyseinen jukurttini hapattui lasipurkissa yön yli noin 10 tuntia. Aamulla maku oli vain kevyesti hapan. Yhteen jukurttierään lisäsin kaksi probioottikapselia, jolloin saman hapatusajan päätteeksi maku oli selvästi happamampi. Mies tykkäsi, minä en niin paljon.
Koostumuksenkin kanssa voi muuten myös kikkailla, sillä jukurtti paksuuntuu selvästi jo vuorokauden jääkaappisäilytyksen jälkeen, jolloin jukurtista tulee paksuusasteeltaan turkkilaista/kreikkalaista jukurttia vastaavaa. Tämän kyseisen jukurtin nautin ohuempana hetioitis. Hapatuksen jälkeen soseutin vain blenderillä sekaan puolikkaan banaanin ja aitovaniljajauhetta. Lopuksi sekoitin banaani-kookos-jukurttini joukkoon banaanin paloja ja mysliä (katso myslireseptejäni täältä).
Ja voit vain kuvitella miten hyvää oli. Lusikan, kulhon ja suupielet nuoltuani päästin syvän tyytyväisen huokauksen ja menin valmistamaan uutta, isompaa satsia.
Eli tällaisia tarjoiluja tänään. Mikäli innostuit viime viikolla maitojuomien valmistuksesta, niin suosittelen ottamaan seuraavan askeleen ja kokeilemaan myös jukurttikokin hommia. Mukavien makuelämysten lisäksi ammennat välipaloistasi reippaasti hyviä bakteereja ja kohotat kroppasi vastustukykyä – sekä onnellisuusastetta.
♥ Virpi
huom! muutin ohjetta julkaisun jälkeen hieman, ja lyhensin reseptissä ollutta maksimihapatusaikaa. ihan vain varmuuden vuoksi. pidempään hapattaessa tulee pitää tarkka huoli purkin erityishyvästä hygieenisyydestä, mikä on toki tärkeää aina jukurttia valmistaessa.