Tunteita ja tuoksuja

Haluatteko nähdä jotain taikamaista?

Tiks auki.

Täällä, saatte kurkata salaisuuksieni lipaston ylimpään laatikkoon, josta löytyy melkoisia taikavoimia. Tai niin ainakin haluan ajatella. Kaikenlaisten keräilemieni nauhojen, nyörien ja muun askartelutilpehöörän lisäksi laatikossa majailee iso pieni pataljoona eteerisiä eli aromaterapeuttisia tuoksuja. Joukkio koostuu Frantsilalta saamistani ja itse hankkimistani tuoksuöljyistä, kuten ylang ylangista, ruususta, roomalaisesta kamomillasta, laventelista, katajasta, inkivääristä, bergamotista ja appelsiinista.

Syy miksi esittelen nämä pienet aarteeni teille on se, että ajattelin innostuttaa teitä tutustumaan eteerisiin tuoksuihin ja niiden huikean kiinnostavaan maailmaan. Nyt siis sieraimet ja silmät hörölle.

Pienenä pohjustuksena kerrottakoon, että olen itse muotoutunut tässä vuosien varrella melkoiseksi tuoksupuritistiksi ja nenäni on herkistynyt jo sellaisille leveleille, etten enää juurikaan perusta synteettisistä tuoksuista. Suoraan sanottuna suurin osa synteettisistä tuoksuista käy usein ihan fyysisesti kipeää nenääni, ja vaikka tuoksu olisi periaatteessa kaunis, niin jokin tällaisen tuoksun muovisuudessa ja kovuudessa ei vain istu omaan käsitykseeni viehättävyydestä. Keinotekoiset tuoksut ja hajuvedet tuntuvat lähes tuoksunaamioilta, jotka piilottavat jotain kiehtovan aitoa ja persoonallista käyttäjästään, eli ihmisen oman ominaistuoksun, sen mitä ei usein edes tietoisella tasolla huomaa, mutta joka on kuin ihmisen alitajuisella tasolla ojennettu käyntikortti. Sen kanssa ei voi eikä tarvitse feikata.

Eteeriset tuoksut sen sijaan eivät hyöki, eivätkä naamioi, vaan tulevat ikään kuin osaksi kantajaansa korostaen tiettyjä tunnelmia ihmisessä ja hänen tuoksureviirissään. Haittapuolena on tuoksujen nopea haihtuvuus, mutta toisaalta less is more, mitä tulee tuoksuihin. Kukaan ei halua olla se henkilö, joka jättää peräänsä tuoksuvanan ja nenäänsä nyrpistäviä tai hengitystä pidätteleviä ohikulkijoita, olkoonkin tuoksupilven takana miten hienö pärfyymi tahansa.

Aito eteerinen öljy on tosiaan siis täysin luonnon tuote, se on kerätty yhdestä kasvilajista, eikä siihen ole lisätty mitään kemiallista täyteainetta, eikä siitä ole poistettu mitään. Luonnollisuus ei tietenkään tarkoita, että eteeriset tuoksut olisivat täysin riskittömiä, sillä samoin kuin synteettiset tuoksut voivat aromaterapeuttiset tuoksut aiheuttaa esimerkiksi oireita hajusteyliherkille tai iho-oireita allergisille. Eli mikäli epäilet olevasi herkkis, testaa tuoksua maltillisesti, ennen kuin lähdet lotraamaan ja hankit itsellesi raivokkaan allergiakohtauksen. Myös esimerkiksi ollessasi raskaana selvitä erityisen hyvin mitkä öljyt ovat sopivia.

Käytän itse öljyjä pääasiassa antamaan tuoksua kotitekoisiin kosmetiikkatuotteisiini, joko yksittäin tai yhdistellen. Öljyjä voi lisätä haluamaansa öljyyn, kuten jojoba-, manteli- tai kookosöljyyn, jota voi käyttää sitten hieronnassa tai ihon hoidossa, öljyä voi tiputella muutaman tipan lämpimän kylpyveden sekaan, lisätä kankaaseen tai tuoksupussiin tai käyttää esimerkiksi tuoksulyhdyssä. Eteerisiä tuoksuja ei tule niiden voimakkuuden takia koskaan lisätä suoraan iholle ja perhetyminen siihen mitä ja miten kutakin öljyä käytetään on aina paikallaan. Kysy siis vinkkejä aromaterapeutilta tai pätevältä luontaistuotelauppiaalta.

Ja se ns. taikamainen osuus näissä eteerisissä tuoksuissa on siinä, että niiden sanotaan voivan vaikuttaa kehomme kuntoon ja mielialaamme. Vaikutus perustuu kunkin luonnonaineen eri ominaisuuksiin ja tehoaineisiin. Tuoksut vaikuttavat käyttäjäänsä hengityksen tai ihon kautta.

Vaikka eteerisiä öljyjä on käytetty vuosituhansien ajan ihmisten hoitamisessa, niin silti - yllätys yllätys - nykytiede ei ole täysin vakuuttunut eteeristen öljyjen parantavista vaikutuksista. Vaikkakin eteeristen öljyjen terapeuttisisesta potentiaalista on kuitenkin jo olemassa aivan tieteellistäkin näyttöä, eli mistään täysin huuhaasta tässä ei ole kyse.

Itse en lähde ottamaan sen suuremmin kantaa siihen, voiko tuoksuöljyllä vaikuttaa kuinka vahvasti fyysisiin ja henkisiin tiloihin, koske en ole alan asiantuntija, vain pieni vaativanenäinen harrastelija. Kukin kokeilkoon itse ja tehköön omat havaintonsa tuoksujen vaikutuksista.

On kuitenkin ihana ajatella, että esimerkiksi nuuhkaisemalla appelsiiniöljyä voin helpottaa stressiä, levittämällä laventeliöljyä saan paremmin unen ja tupsuttelemalla hieman ruusua korvan taakse täytyn säkenöivästä naisenergiasta. Ne ovat juuri sellaisia pieniä poppaskonsteja, joissa on jotain kovasti kiehtovaa ja joista saa samalla pehmeitä tuoksuja elämää kaunistuttamaan.

Tässä vielä pikkuopas eteerisiin tuoksuihin:

Appelsiini:

Kohottaa mielialaa, edistää ruuansulatusta, laukaisee jännityksiä, auttaa vatsa- ja kuukautiskivuissa, helpottaa stressioireita ja vähentää hermostuneisuutta.

Basilika:

Alakuloon, pääkipuun, migreeniin ja lihasjännityksiin. Terävöittää aisteja, kirkastaa ajatuksia ja lisää keskittymiskykyä. Lämmittää ja karkottaa hyönteisiä.

Bergamotti:

Virkistää hermoja, lievittää kipuja, auttaa virtsatietulehduksissa ja palovammoissa, kohottaa mielialaa, laukaisee stressiä ja auttaa akneihon hoidossa. Bergamottia ei tule käyttää iholla ennen auringonpaisteeseen menoa.

Eukalyptus:

Piristää, puuduttaa, alentaa kuumetta. Astmaan, yskään, flunssaan ja poskiontelotulehduksiin. Raikastaa ja puhdistaa huoneilmaa. Auttaa poistamaan lihasjännitystä.

Frankinsensi:

Poistaa nestettä, jäntevöittää, edistää luovaa työtä. Hoitaa ryppyjä. Syventää hengitystä, rauhoittaa hermostoa ja tunnekuohuja. Edistää meditatiivisuutta. Egyptissä jo viisituhatta vuotta sitten tunnettu ns. Pyhä öljy.

Inkivääri:

Poski-, otsa- ja nenäontelotulehduksiin, vilustumisiin, yskään, lhas- ja nivelkipuihin, reumatismiin, pahoinvointiin, matkapahoinvointiin, huonoon ruuansulatukseen. Elvyttää heikkoa verenkiertoa ja auttaa väsymystiloissa.

Jasmiini:

Stimuloi aisteja ja sukuviettiä, auttaa alakuloisuuteen, rentouttaa ja kohottaa mielialaa. Auttaa syventämään tunteita ja siksi sitä käytetään myös parisuhteen hoitoon. Elastisoi ja pehmentää ihoa.

Kataja:

Vahvistaa oloa, poistaa nestettä, virkistää ja puhdistaa. Reumatismiin ja eturauhasvaivoihin. Lämmittää kolottavia lihaksia ja niveliä. On paljon käytetty iskiaksen, reuman ja kihdin hoidossa. Jatkuvaa käyttöä tulisi välttää. Ei sovi henkilöille, joilla on munuaisongelmia

Laventeli:

Lihasjännityksiin, kuukautiskipuihin, palovammoihin, ihottumiin. Tasapainottaa ailahtelevan mielialan ja rauhoittaa unettoman nukkumaan. Ei jatkuvaan pitkäaikaiseen käyttöön henkilölle, jolla on matala verenpaine.

Limetti:

Energisoi, kirkastaa ajatuksia, kohottaa vastustuskykyä. Vilustumisoireiden, kurkkukivun ja kuumeilun hoitoon. Auttaa ruoansulatusongelmissa. Käytetään myös rasvaisen ihon hoidossa.

Mustakuusi:

Nyrjähdyksiin, venähdyksiin, kipuihin. Hiivasyndroomaan. Hengitystiehyeitä avaava ja huoneilmaa desinfioiva öljy. Voimakkaasti virkistävä ja vahvistavan vaikutuksensa ansiosta auttaa väsymystiloissa. Kääreinä sitä voidaan käyttää nyrjähdyksissä ja venähdyksissä.

Mänty:

Yskään, lihaskipuihin.Hengitysteitä avaava ja vahvistava. Huoneilmaa desinfioiva. Miehistä voimaa antava ja virkistävä.

Neroli:

Alakuloon, masennukseen, unettomuuteen. pelkotiloihin, ahdistukseen, hermoston ylirasitukseen, unettomuuteen. Ihonhoidossa ihon uudistukseen ja ikääntyvälle iholle.

Palmarosa:

Keventää oloa, tuhoaa mikrobeja. Kuivalle ja tulehtuneelle iholle. Vahvistaa ja elvyttää hermoston toimintoja, kohottaa ja keventää mielialaa. Ihonhoidossa tasapainottaa talin eritystä ja on desinfioiva; psoriasiksen, ihottuman ja aknen hoitoon. Parantaa vanhoja arpia ja katkenneita verisuonia.

Patsuli:

Tuo tasapainoa, kiihottaa sukuviettiä. Laihdutukseen ja ihon hoitoon. Rauhoittava ja vahvistava, kohottaa mielialaa.

Pelargonia:

Tasapainottaa hormonitoimintaa, tasapainottaa äärimmäisiä mielenvaihteluita luoden tyyneyttä ja levollisuutta. Lisäksi se edistää lymfakiertoa ja poistaa kehosta nestettä ja turvotusta

Piparminttu:

Viilentävä, hengitysteitä avaava, pahoinvointiin, vatsa- ja ilmavaivoihin. Päänsärkyä laukaiseva, hermoja tasaava, kohottaa verenpainetta – ei pitkäaikaiseen yhtäjaksoiseen käyttöön. Lisää työvireyttä.

Roomalainen kamomilla:

Vatsa-, kuukautis- ja lihaskipuihin, iskiakseen. Rauhoittamaan ihoa ja lievittää kipuja. Käytetään naisten vaivojen hoitoon, lihaskipuihin ja hoitamaan tulehduksia. Ihon hoidossa se on arvostettu ja tehokas öljy rauhoittavan vaikutuksensa ansiosta. Sitä on käytetty myös ihottumien hoitoon.

Rosmariini:

Lisää tarmoa, elvyttää muistia, verenkiertoa ja hiusten kasvua. Verenkiertoa ja ruoansulatusta stimuloiva. Käytetty virkistämään muistia ja poistamaan väsymystä, reumatismia ja kipuja. Hiusten hoitoon. Saattaa nostaa verenpainetta.

Ruusu:

Hormonaaliseen elvytykseen ja naisten vaivoihin. Couperosa-iholle. Vanhenevaa ihoa uudistava ja ryppyjä silottava.

Santelipuu:

Stressiin, ryppyihin, ihoallergioihin. Poistaa masennusta ja auttaa hermostuneisuudessa ja stressissä. Virtsarakon tulehduksiin, hengitystieinfektioihin ja kypsän ja herkän ihon hoitoon.

Seetri:

Vitalisoi, vahvistaa keskittymiskykyä ja itsevarmuutta. Hyvä hengitysteille, yskän ärsyttämään kurkkuun ja kipuihin. Antiseptinen, limakalvoärsytystä ja kutinaa lievittävä öljy. Tehoaa myös virtsatietulehduksia aiheuttaviin bakteereihin. Miesten partavesissä seetriä käytetään puhdistamaan ja rauhoittamaan ihoa parranajon jälkeen.

Sitronella:

Antiseptinen ja rauhoittava. Kohottaa mielialaa. Sillä on myös päänsärkyä ja migreeniä lievittävä vaikutus.

Sitruuna:

Virkistää, raikastaa, parantaa työtehoa. Ruoansulatukseen, päänsärkyihin, ihon kutinaan, selluliittiin. Kuten bergamotti, sitruuna aiheuttaa valoherkkyyttä iholla ja siksi sen käyttöä on vältettävä auringonvalossa.

Tea Tree:

Antiseptinen. Ihotulehduksiin, jalka- ja kynsisieneen, herpekseen, syyliin. Hyvin voimakas lääkkeenomainen tuoksu. Tea-Tree öljy on peräisin australialaisesta puusta. Alkuasukkaat ovat tienneet sen parantavista ominaisuuksista ja käyttäneet sitä kaikenlaisten infektioiden hoitoon.

Timjami:

Ihon desinfiointiin tulehduksissa ja mm. aknessa. Urheiluvammoihin, lihaskipuihin, reumatismiin. Yskään, hengitys- ja ruoansulatusvaivoihin. Sillä hoidetaan mm. ihon tulehduksia, epäpuhtauksia, rasvaista ihoa ja aknea.

Ylang Ylang:

Mielialaa kohottava, viettelevä. Impotenssiin ja vaihdevuosiin, rauhoittava ja mieltä kohottava. Ihoa hoitava.

Tiedot: Frantsilan Kehäkukka -nettisivuilta ja Päivi Vaalimaan kirjasta Elämää vahvistavat terapiaöljyt.

Vaikka edellinen lista voi antaa vihiä siihen, millaiseen tuoksuun tarttua, kannattaa kuitenkin ensisijaisesti luottaa omaan nenäänsä, ja valita tuoksu, joka miellyttää eniten itseään. Silloin piristävä ja rakkaudellinen vaikutus on varmasti taattu. 

♥ Virpi

Kommentit

ekoemo
ekoemo

Hienoa, että eteeriset öljyt innostavat! Öljyjen terapeuttinen vaikutus perustuu ihan niiden kemialliseen rakenteeseen, ja pohjaöljyn avulla ne pääsevät ihon läpi verenkiertoon. Tuoksu taas vaikuttaa aivojen hypotalamukseen ja sitä kautta tunteisiin.

Tutkittuja näyttöjä on enemmän mielialaan vaikuttavista öljyistä, mutta aromaterapeutit ja asiakkaat ovat raportoineet tuhansia onnistuneita hoitokokemuksia myös fyysisiin vaivoihin: Monet öljyt vilkastuttavat verenkiertoa ja voivat siksi vähentää tulehdusta ja rentouttaa lihaksia (esim. piparminttu), toiset ovat antifungidisia ja vaikuttavat esim. jalkasilsaan (mm. eukalyptus), toisissa on luonnon kortisonia (mustakuusi; kuusen neulasista saatuja ainesosia on käsittääkseni kortisonivalmisteissa) jne... Hieronta tehostaa vaikutusta, rosmariini on esimerkiksi loistava lihashuoltoon.

Käyttömahdollisuuksia on vaikka kuinka, mutta tosiaan kotikäytössä kannattaa olla varovainen ja perehtyä annostuksiin. Käyttörajoituksiakin on (esim. raskaana oleville ei suositella, ja tietyt sairaudet eivät sovi tiettyjen öljyjen kanssa).  Esimerkiksi laventeli, ylang ylang ja ruusu puolestaan laskevat verenpainetta, joten jos valmiiksi on alhainen paine, voi itselleen saada pökerryttävän olon noista (painetta taas nostavat mm. piparminttu ja rosmariini). Tuoksulyhty on se turvallisin tapa tutustua öljyihin ja siinäkin pari tippaa riittää. Netistä ja kirjoista lisätietoa. Tuoksuiloja!

t. aromaterapeuttikoulutuksenkin käynyt..

Virpi Mikkonen

Hei mahtavaa, että saatiin syvällisemminkin asiasta tietävä kommentoimaan. Kiitos paljon tietosi jakamisesta!

sarafia (Ei varmistettu)

Oih! Rakastan luonnossa tuoksuja. Kärsin pahasta migreenistä, jonka laukaisee synteettiset tuoksut: hajuvedet, kemikaalit, tupakka. Käytän luonnonkosmetiikkaa, jossa tuoksut eivät aiheuta oireita. Teen itse mm. kookosöljystä ihonhoitotuotteita, mutta en ole uskaltanut käyttää tuoksuja. Voisin kokeilla näitä öljyjä. Olen kuivatellut mausteyrttejä ja rakastan niiden nuuhkimista. Kiitos Kiitos Kiitos!

Virpi Mikkonen

Kokeilehan, varovaisesti. Ja tuo basilika ja piparminttuhan ovat ainakin sellaisia, joita käytetään nimenomaan migreenin hoidossa. Ehkä voisit testata niitä? Täältä luin, että myös vihreän omenan tuoksu voisi olla tehokas apu migreenissä. 

Ja en tiedä kuinka laajasti olet hakenut apua migreeniin, mutta esimerkiksi hyvä osteopaatti voisi ehkä auttaa ko. vitsauksen pois saamisessa. Itselläni oli lapsena usein paha migreeni, eli tunnen hyvin sen tuskan. Aikuisiällä se jäi pois, mutta synnytyksen/imetyksen jälkeen hormonitoiminnan muuttuessa on tullut taas pari kertaa migreenikohtaus, joka johtuu selvästi hormonaalisista sotkuista ja sitä myöten kropan epätasapainotilasta. Uskon saavan homman haltuun jälleen osteopatian ja akupunktion sekä toki ravitsevan, tasapainoisen ja puhtaan ruokavalion avulla. Mutta pointtini oli, että jos et ole näitä ns. vaihtoehtoisia hoitomuotoja kokeillut, niin suosittelen testaamaan. 

Tämä meni nyt hieman ohi aiheen, mutta piti kuitenkin kirjoittaa, etenkin kun on itselläni ollut valitettavasti taas ajankohtainen aihe. 

Virpi Mikkonen

Hei mahtavaa! Kävinkin jo tsekkaamassa kakkusi. Hienot kuva.

Ja ei todellakaan haittaa, että jaat ja varioit reseptiä, päinvastoin. Kiitos! :)

 

Jolene (Ei varmistettu)

Moi! Halusin vain hieman kommentoida noista sinun eteerisistä ja antaa vinkin: Sitronella on myös hyvää hyttysten häätöön. Sitronella-suihke on myös olemassa mutta riittoisampi vaihtoehto on ostaa kookosöljypurtilo ja frantsilan sitronellaa. Pari tippaa kookosöljyyn ja sitä sivellään pitkin kehoa, hyttyset ei varmasti tule syömään vaan lentää pois. Itse olen tehnyt valmiiksi tuota seosta omaan purkkiin.

Virpi Mikkonen

Hyvä vinkki! :)

Laurella
Pilkku otsassa

Taidan vihdoinkin hankkia sen tuoksulyhdyn! Frankinsenssi, santeli ja laventeli, ah, maailman parhaat tuoksut. Ihanaa, että kirjoitit aiheesta. Tuoksut ja aromaterapia kiinnostavat meikäläistä suunnattomasti.

Ostin Intiasta lootusöljyä, ja se on verrattoman ihanan tuoksuista. Raikas, hieman maskuliininen, kuitenkin makea. Suosittelen, varsinkin jos kärsii iltavilliydestä; lootus on rauhoittava ja auttaa keskittymään. Sekoitan pari tippaa manteli-, tai rypäleöljyyn ja hieron pulssikohtiin. Rauha tulee. 

Virpi Mikkonen

Wau, lootusöljy kuulostaa upealta!

Ja meidän perheestä löytyisi kyllä eräs pieni henkilö, joka potee melko voimakasta iltavilliä... :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei,

olisin todella kiinnostunut kuulemaan, kuinka näistä eteerisistä öljyistä voi tehdä hajuvesiä. Oletko itse tehnyt esimerkiksi joitakin omia sekoituksia?
Rakastan vaniljan tuoksua, mutta kaikki mieleisen tuoksuiset hajuvedet kuuluvat brändeille, joilta puuttuu Leaping Bunny -merkki. Omatekemä tuoksu voisikin olla hyvä vaihtoehto täydellisen hajuveden metsästykselle!

Sanni T (Ei varmistettu) http://oljymme.fi

Pikkasen myöhässä luen tätä postausta, mutta kun tuli niin lähelle, niin pakko kommentoida. Aloitin itse Young Livingin eteeristen öljyjen käytön noin vuosi sitten, ja sen jälkeen minulle avautui aivan uusi näkökulma elämään. Liittyessäni Young Livingiin (www.youngliving.com), sain valtavasti kokemusperäistä ja tutkittua tietoa muilta eteeristen öljyjen käyttäjiltä öljyjen käytöstä erilaisten oireiden, tulehdusten, tunteiden jne hoidossa. Vakuutuin täysin luonnon kyvystä hoitaa, ja maailman johtavin eteeristen öljyjen valmistaja ei avoimuudellaan ainakaan hidastanut innostustani. Niimpä päädyin sitten ihan ammatikseni jakamaan tietoa näistä terapeuttisen laadun Young Livingin eteerisistä öljyistä muille. Suurin osa henkilöistä, jotka kuulevat näistä (esimerkiksi öljykutsuilla tai internetissä) haluavat kokeilla ja eivätkä kadu päätöstään. Päinvastoin, monet sanovat elämänsä muuttuneen positiivisempaan suuntaan.

Tästä uhkaa tulla tosi pitkä juttu, niin ehkä parempi, että ne jotka haluavat kuulla lisää jatkavat kotisivuilleni www.oljymme.fi tai ottavat minuun yhteyttä sähköpostitse sanni.i.tikkanen@gmail.com. :)

Kommentoi