Valaise elämäsi oikein

Kiitos hyvää

Elämme sitä aikaa vuodesta, jolloin olemme lähes totaalisesti keinovalojen armoilla. Etenkin juuri nyt kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, millaisissa parrasvaloissa sitä elämässään patsastelee. 

Harmillisen usein valaistusasioihin ei juurikaan satsata. Työpaikoilla sirittävät välkkyvät loisteputkilamput ja kotona katossa kumottaa väsyttävä keltainen hehkulamppu. Ei ihme, että silmiä särkee ja energiatasot ovat alhaalla! Onneksi tässäkin voi pienellä ”hifistelyllä” parantaa elämänlaatuaan. Valaistuksen laadulla ja määrällä on nimittäin suora yhteys fiiliksiimme ja sitä kautta koko hyvinvointiimme.

Itselläni käytössä on pääasiassa neljä eri valaistusta, joita sovellan tilanteen ja tunnelman mukaan. Tällä hetkellä suosikkini on kynttilänvalo. Elävässä tulessa on jotain ihmeellistä taikaa, joka tyynnyttää mielen ja antaa rauhoittavaa energiaa. Takkatuli olisi tässä suhteessa todellinen unelma ja jopa terapiaväline - Tuli saa rauhassa roihuta ja polttaa kaikki tunteiden ylijäämät, jolloin itse voi vain kehrätä tyynenä tanssivan valon äärellä. Purrr…

Kynttilöiden lisäksi toinen kotini tunnelmavaloista tulee sänkyni yllä olevasta lyhtymäisestä kattolampusta. Sen valo on rentouttava ja lempeä. Esimerkiksi Osramilta löytyy Relax-kynttilälamppuja, jotka luovat kotoista tunnelmaa - Valo on lämmin, mutta ei tunkkainen. Suosittelen testaamaan, esimerkiksi jos suunnittelet tunnelmallisia illanistujaisia joulun alla.

Mikäli tarvitsen energiaa ja virkistystä, räpsäytän päälle täysspektrisen päivänvalolamppuni. Siinä rävähtävät aistit hereille, melkein kuin parhaimpaan päivänäön aikaan. Oma Adlux-päivänvalolamppuni imitoi keskipäivän päivävalon kaltaista valaistusta, eikä se sirise tai ole liian sininen, kuten jotkut lajitoverinsa. Bongasin lampun syksyllä Olli Postin aka Viidakkomiehen blogista, ja löytö oli todella onnistunut. Jos kaipaat kunnon herätystä aamulla, niin eikun ikkuna auki, pakkasilmaa kammariin ja kattoon oma pieni aurinko täysspektrisen lampun muodossa. Vireystaso nousee kohahtamalla!

Neljäs kotini lempivalaisimista on joka-aamuinen iloni, sarastuslamppu. Herätyskellon virkaa ajava lamppu on itse asiassa lainassa äitiyslomalla olevalta työkaveriltani. (Hannalle terveisiä - Lamppusi on pelastanut aamuni!) Olen koukuttunut sarastuslamppuun tämän syksyn&talven aikana niin pahasti, että pakko hommata oma kun laina-aika umpeutuu. Aamut ovat vain tulleet niin paljon helpommiksi, kun kroppa saa heräillä hiljalleen hellän sarastuksen tahdissa. Voin kertoa, että hieman eri fiilis kuin pompata istumaan pilkkopimeässä huoneessa kellon päristessä korvan juuressa.

Näiden omaelämänkerrallisten esimerkkien valossa voisinkin siis lausua päivän viisauden: 

Kaikki riippuu siitä, missä valossa asioita tarkastelet - Valitse siis valosi huolella.
 

♥ Virpi

Kommentit

tiina (Ei varmistettu)

Tykkään kans kynttilänvalosta. Se on tähän aikaan vuodesta mulle rauhallisuudessaan se kaikista piristävin. Tykkäisin myös nukahtaa jouluvalojen himmeään valoon, mutten uskalla. Pakko sammuttaa yöksi kaikki valot. :)

Katja (Ei varmistettu)

Tämä on niin totta. Saakohan noita Adluxin päivänvalolamppuja Oulusta? On kai niitä vastaavia muillakin, pitäis perehtyä. Mielenkiintoinen juttu oli siinä "sisäinen kellomme" tiededokumentissa se, että vanhusten dementiaoireet vähenivät valon, ja nimenomaan päivänvalon, määrää lisäämäällä. Nyt kaikki mummut ja papat päiväsaikaan pihalle!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

tiina, jouluvalaistukseen nukahtaminen on kyllä ihanaa. Esimerkiksi himmeästi loistava joulutähti ikkunassa luo mukavan raukeat uniolosuhteet. :)
Katja, Oulussa ei näytä olevan Adlux-jälleenmyyjiä. Sieltä lähin myyntipiste taitaa olla Rovaniemellä. (http://www.adlux.fi/public/jalleenmyyjat.html). Ja tosi kiinnostavaa tuo dementia-valonpuute-yhteys! Dementia ja muut muistihäiriöt on käsittääkseni täällä meidän pimeässä periferiassa ihan vakava kansanterveydellinen ongelma. Eli kuten sanoit, valoa vanhuksille!

Marty (Ei varmistettu)

Sdtnas back from the keyboard in amazement! Thanks!

Mahalia (Ei varmistettu)

Cool! That's a cvleer way of looking at it!

Elouise (Ei varmistettu)

This forum needed sakihng up and you’ve just done that. Great post!

Sugar (Ei varmistettu)

You're the greastet! JMHO

Kommentoi