Sähkön hinta nousee – Voiko tehdä mitään?

Miksi sähkö on nyt niin kallista? Siihen piti oikein itse perehtyä, koska kyllä se pelottaa, minkälaiseksi talven menot tulevat kasvamaan. Onneksi en asu vielä omakotitalossa, mutta sen ostaminen on aina ollut haaveena. Päätin hieman kiteyttää syitä sähkön hinnan nousulle ja miettiä sitten, miten se vaikuttaa omaan arkeen.

1. Venäjän halpa energia puuttuu

Vaikka siitä ei niin kauheasti puhuta, on Venäjä ollut erittäin tärkeä kauppakumppani Suomelle esimerkiksi energiantuonnissa. Tässä on nyt aika suuri vaje, kun energiaa ei tulekaan entiseen malliin. Sähköä koitetaan nyt hankkia sieltä mistä sitä saadaan. Eikä ostaminenkaan ole niin yksinkertaista, kun myyjät eivät välttämättä halua myydä.

2. Sataako vettä ja tuuleeko tarpeeksi

Vesi- ja sähkövoima ovat tärkeitä, mutta ne edellyttävät luonnolta otollisia olosuhteita sähkön talteenottoon. Mikäli sateet jäävät vajaiksi voi vesivarannoista jäädä potentiaali uupumaan. Toinen tärkeä seikka on tuulen määrä. Tuulivoima yleistyy, mutta se vaatii tietysti sen, että ulkona tuulee. Ja aina ei tuule. Joten sähköä ei saada kerättyä talteen. Nämä kaikki seikat vaikuttavat sähkön hintaan Suomessa.

3. Onko sähkösopimus suotuisa?

Kuluttajan kannalta yksinkertaisin toimenpide vaikuttaa sähkön hintaan on oma sähkösopimus. Kuluttajalla on paljon vaihtoehtoja, kuten kiinteähintainen sähkösopimus ja pörssisähkö. Kiinteähintaiset sopimukset ovat tällä hetkellä erittäin kalliita, koska sähköyhtiö haluaa taata oman etunsa ja estää tappiot. Pörssisähkössä kuluttaja maksaa sen hinnan, joka sillä hetkellä on tarjolla ns. Nordpool sähköpörssissä. Hinta muodostuu spot-hinnasta ja sähköyhtiön marginaalista. Sähkön hintavertailu on tämän takia ensiarvoisen tärkeää, jotta kuluttaja maksaa fiksua hintaa.

4. Päästökauppajärjestelmä

Euroopassa pyritään vähentämään jatkuvasti päästöjä ja mailla on omat päästöoikeudet, joita kaupataan sitten yrityksille. Kun päästöoikeuksien hinnat nousevat, siirtyy se osittain suoraan tavallisen ihmisen sähkön hintaan. Yritykset voivat saada lupia ilmaiseksi, mutta ne voivat myydä ja ostaa lupia huutokaupassa. Lupien hinnat määräytyvät luonnollisesti kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Monien asioiden summa

Kuten saattaa huomata, sähkön hinnan muodostuminen ei ole mikään yksinkertainen juttu, vaan se koostuu todella monesta tekijästä ja tässä blogipostauksessa on niistä vain pieni pintaraapaisu. En voi tietenkään sulkea pois kirjoituksen asiavirheiden mahdollisuutta, koska olen vain tavallinen talliainen. Nämä ovat vain omia havaintoja ja kirjoitus on koottu pienen Googletuksen jälkeen, jotta en puhuisi ihan mitä sattuu.

Seuraavassa blogikirjoituksessa käsittelen mahdollisesti omaa taloutta tai muuta yhteiskunnan polttavaa aihetta. Katsotaan mitä (itselleni) mielenkiintoista blogitettavaa keksin. Kiitos, jos jaksoit lukea postauksen!

tyo-ja-raha puhutaan-rahasta
Kommentit (0)