đź–¤+đź–¤=?

Olin tässä kahvilla yksi päivä ja keskusteluun tuli homojen avioliitot ja se miten yksiavioisuus on tullut kuvaan samaa sukupuolta olevien avioliittojen kautta. Vanhat perinteet/ajatukset nousevat ylös jopa homoliitoissa? Haluamme kopioida kaikkea, aivan kuten vegaanit haluavat syödä lihannäköistä ruokaa (esim. soijanakki).

Avioliiton ajatus yksiavioisuudesta on voimakasta. Kaikki siihen eivät toki usko, eikä tarvitsekaan. Minä olin vuosia rekisteröidyssä parisuhteessa. Ero tuli kuitenkin puolitoista vuotta sitten, koimme että olimme kasvaneet erillemme.

Onko suomalaisessa kulttuurissa tavallista elää avoimessa suhteessa?  Mielestäni ei ole tai siitä ei haluta puhua. Voi myös olla ettei sitä ole tutkittu vielä Suomessa. Avoimet suhteet tuntuvat olevan yleisempää muualla maailmalla. Sitä on netti pullollaan artikkeleita ja tv-sarjoissa joku on avoimessa suhteessa aina. Ehkä meillä vaikuttaa pieni kansakunta, heteronormatiivinen elämäntapa on voimakkaampaa täällä? Syitä voi olla toki muitakin. En tunne kovin montaa pariskuntaa, jotka olisivat avoimessa suhteessa. Grindr näyttää olevan täynnä parisuhteessa olevia etsien jotain uutta kalastettavaa, sitä en tiedä tietääkö osapuolen toinen osakas tämän olevan etsimässä vonkaleita. Mikä sitten onkaan parisuhteen kaava 🖤+🖤=?

Luin Väestöliiton sivuilta, miten paljon avioliittoja päätyy eroon vuosittain ja luku oli mielestäni sangen suuri kun miettii miten vähän meitä on Suomessa ( 13000-14000 kpl). Kun haimme eroa, se tapahtui avioeroprosessin mukaan, piti odottaa puoli vuotta kuten kaikkien muidenkin. Jonoon vaan ja odottamaan. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 samaa sukupuolta olevien avioliittoja solmittiin 387 kpl kun edeltävänä vuonna se oli ollut 554 kpl. Pienellä kaivamisella löytyi myös tietoa kuinka paljon samaa sukupuolta olevien eroja on tilastoitu, joka on noin 130 kpl kieppeillä vuosittain (miespareja 32 ja naispareja 71).

Miksi menin aikanani rekisteröityyn liittoon? Silloin ei ollut vielä tasa-arvoista avioliittolakia ja ajatus toisen kanssa sitoutumisesta tuntui hyvältä. Hääjuhlat olivat hauskat ja ihanat. Sitoutuminen ei varsinaisesti muuttanut mitään. Elettyä elämää on joskus mukava muistella mutten vello siinä. Nyt tavoitteena on elää ihanaa elämää, johon kuuluu varmasti vuoristorataa ja tasaista aikaa.

Pus ex-poikaystävä

Lähteet:

https://www.vaestoliitto.fi/tieto_ja_tutkimus/vaestontutkimuslaitos/tilastoja/parisuhteet_ja_seksuaalisuus/avioerot/

https://www.stat.fi/til/ssaaty/2018/ssaaty_2018_2019-06-18_tie_001_fi.html

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *