Syysklassikko: Kirpeän makea omenakaurapaistos

Syksy on saapunut. <3 Nyt juuri eletään sitä syksyä, jota rakastan: Päivät ovat valoisia ja kuulaita, mutta niissä on vielä häivähdys kesän lämpöä. Voi pukea päälleen neuleen, mutta kulkea paljain säärin. Valita kengiksi tennarit, tai maiharit. Käpertyä sohvannurkkaan viltin alle punaviinilasin kanssa fiilistelemään pimeneviä iltoja. Luontokin näyttää vielä kesältä, mutta siellä täällä voi jo nähdä lupauksia alkavasta ruskasta. Tähän aikaan myös omenapuut notkuvat ja meillä onkin kahden puun antimista tähän asti valmistunut mehua, omppupiirakkaa ja omenakaurapaistosta. Jälkimmäinen on ehdottomia lemppareitani ja teenkin siitä erilaisia variaatioita. Muutama viikko sitten tein punaherukkakaurapaistosta ja aikaisemmin kesällä raparperikaurapaistosta ja voi että miten ne sopivat omaan suuhuni erityisen hyvin! Seuraavaksi kaurapaistosten leivontalistalla on puolukka-kinuskikaurapaistos, josta yritän saada syyskuun aikana ohjeen myös tänne blogiin asti. Mutta nyt siihen paistosten omppuversioon!

Kirpeän makea omenakaurapaistos

6-8 kotimaista omppua
100g voita
3,5 dl kaurahiutaleita
Vajaa 1 dl fariinisokeria
0,5 dl tavallista sokeria
2-3 til vaniljasokeria
1 tl kanelia
Vajaa 0,5 tl piparkakkumaustetta

Tee näin:

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Sulata voi ja voitele kevyesti piirakkavuoka.

Pese ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Halutessasi voit ne myös kuoria, mutta omien omenapuun antimien ollessa kyseessä kuoriminen ei ole pakollista.

Sekoita sokerit, kaneli ja piparkakkumauste keskenään ja lisää joukkoon kaurahiutaleet. Sekoita joukoon myös sulanut voi.

Levitä omenakuutiot piirakkavuokaan ja kaada sekaan noin puolet kaura-sokeri-voi -seoksesta. Sekoita ja levitä tasaiseksi. Levitä päälle loput kaura-seoksesta.

Ripottele halutessasi päälle vielä hieman kanelia.

Paista uunin toiseksi alimmaisella tasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia tai niin kauan, kunnes pinta näyttää herkullisen paahtuneelta.

Tarjoa paistos vaniljajäätelön -tai kastikkeen, tai vaikka turkkilaisen jogurtin kanssa. Turkkilaisen jogurtin päälle voit halutessasi nokotella myös hieman hunajaa.

Ai että, maistuu ihan syksylle!

Koti Ruoka ja juoma

Supersuklaiset browniet

Rakastan suklaata. Yritän kuumeisesti keksiä miten jatkaisin juttua, mutta tuo ensimmäinen lause kertoo hyvin tyhjentävästi kaiken. Samettisen pehmeä, täyteläinen suklaa on..on vaan parasta. Tai ainakin yksi parhaista. Vielä suklaatakin parempaa on ihana, herkullinen, suklaisen täyteläinen ja täydellisen tahmainen suklaaleivos. Jos tilaan ravintolassa jälkkäriä, skannaan ensimmäisenä dessert-kohdan brownien varalta. Valitettavan usein olen kuitenkin joutunut pettymään ja saanut eteeni hieman kuivahtaneen suklaaleivoksen, joka ei omasta mielestäni muistuta brownieta kuin korkeintaan ulkonäöltään. Viimeksi näin tapahtui muutamia viikkoja sitten, ja siitä se ajatus sitten lähti!

Pidän kostean täyteläisistä, hieman raa’an oloisista suklaakakuista ja tämä resepti osui täydellisen oikeaan. Jos siis jaat intohimoni tahmaisiin suklaaherkkuihin, on tämä brownie must-osastoa. Alkuperäinen ohje on Viimeistä murua myöten -blogista, mutta tein siihen pikkiriikkisiä muutoksia.

Supersuklaiset browniet

Pieni uunipellillinen (noin 20x30cm)

175 g voita

100 g tummaa suklaata

1,5 dl sokeria

1,5 dl fariinisokeria

3 kananmunaa

2 tl vaniljasokeria

1,5 dl kaakaojauhetta

1,5 dl vehnäjauhoja

1 rkl maissitärkkelystä

ripaus suolaa

125g tummaa suklaata rouhittuna

75g tummaa suklaata koristeluun

Tee näin:

Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Paloittele 100 g tummaa suklaata palasiksi ja sulata voin kanssa mikrossa aina välillä sekoittaen. Kun massa on sulanut, sekoita joukkoon sokerit. Kun sokeri on täysin sulanut lisää kananmunat yksitellen koko ajan sekoittaen. Lisää vaniljasokeri ja siivilköi joukkoon kaakaojauhe ja vehnäjauhot. Lisää myös maissitärkkelys ja suola ja sekoita taikina tasaiseksi, älä kuitenkaan liian voimakkaasti. Kääntele taikinan joukoon 100 g rouhittua suklaata ja sekoita yhtenäiseksi massaksi. Levitä takina leivinpaperin päälle uunivuokaan ja paista uunissa toiseksi alimmalla tasolla noin 15-20 minuttia uunista riippuen. Muista, että browniet jähmettyvät vielä paljonkin jäähtyessään.

Jos haluat, sulata vielä 75 g suklaata noin 1 rkl voin kanssa ja valuta raidoiksi brownieiden päälle. Myös valkosuklaa sopii mainiosti tähän tarkoitukseen ja tuo leivoksiin näyttävyyttä. Itsehän menin siitä, mistä aita oli matalin ja ennen uuniin laittamista ripottelin 75 g rouhittua tummaa suklaata taikinan päälle.

Säilytä huoneenlämmössä kannellisesssa rasiassa, tai jos pidät jähmeämmästä menosta, leikkaa annospaloiksi lautaselle ja peitä browniet leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä.

Itse en osaa päättää ovatko browniet parhaimmillaan hieman lämpiminä vaniljajäätelön kanssa tarjoiltuna, vai jääkaappikylmänä kahvin kanssa. Niin tai näin, superherkullisia ovat jokatapauksessa!

Koti Ruoka ja juoma