Lämpimien kesäpäivien vaniljainen raparperimehu
Kesä on täällä ja antaa ainakin Pohjanmaalla ellei parastaan, niin aika lähelle kuitenkin. Aurinko paistaa, lämmöt kiipeävät lähemmäs parikymppiä ja luonto kukkii, on yltäkylläisenä väreistä, ja saa kaltaiseni ihastelijan ja taivaanrannanmaalarin huokailemaan huokailemasta päästyään: Kaikkialla on niin kaunista! Viime viikonloppu tosin kuritti sateella ja kunnon myrskytuulella, joka ei onneksi meillä saanut sen kummepia tuhoja aikaan.
Sunnuntaina, kun myrskytuuli piiskasi ja taivaalta tulvi vettä hiippailin säätä uhmaten puutarhaan raparperinhakureissulle. Jos sää näyttä syksylle, on saatava jotain, mikä maistuu kesälle! Raparperimme on selvästi hieman näreissään viime vuotisesta siirrosta ja kaipaisi hieman valoisampaa paikkaakin, mutta sinnikkäästi sieltä silti puskee valtaisia lehtiä kirpsakoiden varsien päissä, vaikka varsia onkin huomattavasti vähemmän, kuin viime vuonna. Sen verran niitä kuitenkin nytkin oli, että sain mitä lähdin hakemaan: Vajaan litran verran kauniita, punaisia raparperinvarsia mehun keittelemistä varten.
Muistan, että en erityisemmin lapsena pitänyt raparperista, enkä kaiketi ollut muistanut koko kasvin olemassaoloa, kunnes omasta puutarhasta sellainen reilu vuosi sitten keväällä löytyi. Viime keväänä siksi, että muutimme punaiseen tupaamme vasta viime vuoden maaliskuussa, joten viime kevät ja kesä olivat ensimmäiset laatuaan tässä puutarhassa. Ja voi riemua, niin itselleni uudelleen löytynyt raparperi on mitä parhain puutarhan herkku! Kauramuruseoksen kanssa ihan parasta ja pidänkin enemmän raparperikaurapaistoksesta, kuin omenaisesta versiosta, vaikka hyvää sekin on. Raparperin kirpsakkuus ja hapokkuus ovat kuitenkin omaa luokkaansa ja saavat tämän vastakohtien yhteensovittajan hymyilemään, kun kaveriksi tarjoillaan jotain makoisaakin makoisampaa. Mutta siihen mehuun siis..
Ajattelin, että raparperimehu voisi olla täydellinen juoma lämpimiin kesäpäiviin, enkä väärässä ollutkaan! Ripottelin sekaan vielä hieman vaniljasokeria, niin aromi on juuri sopivan vaniljainen. Muuten sokerin määrää taidan ensi kierroksella vähentää, sillä vähän turhan makea mehusta tuli. Oppia ikä kaikki ja ensi kerralla tuunataan reseptiä paremmin omaan suuhun sopivaksi! Tässä kuitenkin vaniljaisen raparperimehun resepti juuri kuten sen viikonloppuna keittelin.
Vaniljainen raparperimehu
Noin litra raparperia paloina
Noin litra vettä
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
Yhden sitruunan mehu
Huuhtele raparperinvarret ja paloittele. Mittaa kattilaan vesi, heitä sekaan raperperit ja keittele hiljalleen puolisen tuntia. Siivilöi mehu ja kaada takaisin kattilaan. Lisää sokerit ja sekoitellen anna niiden sulaa. Lisää vielä sitruunan mehu ja anna jäähtyä. Pullota jäähtynyt mehu ja tarjoile jääpalojen, sekä esimeriksi situunaviipaleen kera.
Mielestäni mehu maistuu ihan kesälle ja tämä voisi toimia erinomaisesti myös boolin pohjana.
Kivaa keskiviikkoa, ensi viikolla juhlitaankin jo keskikesää !