Syysklassikko: Kirpeän makea omenakaurapaistos

Syksy on saapunut. <3 Nyt juuri eletään sitä syksyä, jota rakastan: Päivät ovat valoisia ja kuulaita, mutta niissä on vielä häivähdys kesän lämpöä. Voi pukea päälleen neuleen, mutta kulkea paljain säärin. Valita kengiksi tennarit, tai maiharit. Käpertyä sohvannurkkaan viltin alle punaviinilasin kanssa fiilistelemään pimeneviä iltoja. Luontokin näyttää vielä kesältä, mutta siellä täällä voi jo nähdä lupauksia alkavasta ruskasta. Tähän aikaan myös omenapuut notkuvat ja meillä onkin kahden puun antimista tähän asti valmistunut mehua, omppupiirakkaa ja omenakaurapaistosta. Jälkimmäinen on ehdottomia lemppareitani ja teenkin siitä erilaisia variaatioita. Muutama viikko sitten tein punaherukkakaurapaistosta ja aikaisemmin kesällä raparperikaurapaistosta ja voi että miten ne sopivat omaan suuhuni erityisen hyvin! Seuraavaksi kaurapaistosten leivontalistalla on puolukka-kinuskikaurapaistos, josta yritän saada syyskuun aikana ohjeen myös tänne blogiin asti. Mutta nyt siihen paistosten omppuversioon!

Kirpeän makea omenakaurapaistos

6-8 kotimaista omppua
100g voita
3,5 dl kaurahiutaleita
Vajaa 1 dl fariinisokeria
0,5 dl tavallista sokeria
2-3 til vaniljasokeria
1 tl kanelia
Vajaa 0,5 tl piparkakkumaustetta

Tee näin:

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Sulata voi ja voitele kevyesti piirakkavuoka.

Pese ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Halutessasi voit ne myös kuoria, mutta omien omenapuun antimien ollessa kyseessä kuoriminen ei ole pakollista.

Sekoita sokerit, kaneli ja piparkakkumauste keskenään ja lisää joukkoon kaurahiutaleet. Sekoita joukoon myös sulanut voi.

Levitä omenakuutiot piirakkavuokaan ja kaada sekaan noin puolet kaura-sokeri-voi -seoksesta. Sekoita ja levitä tasaiseksi. Levitä päälle loput kaura-seoksesta.

Ripottele halutessasi päälle vielä hieman kanelia.

Paista uunin toiseksi alimmaisella tasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia tai niin kauan, kunnes pinta näyttää herkullisen paahtuneelta.

Tarjoa paistos vaniljajäätelön -tai kastikkeen, tai vaikka turkkilaisen jogurtin kanssa. Turkkilaisen jogurtin päälle voit halutessasi nokotella myös hieman hunajaa.

Ai että, maistuu ihan syksylle!

Koti Ruoka ja juoma