Jäätelökakkua, aurinkoa ja rakeita

Onko joku muu hämääntynyt siitä, että ulkona näyttää siltä, kuin olisi 20 astetta lämmintä, mutta kun nokkansa laittaa ulos on totuus jotain ihan muuta? Tähän aikaan kevättä nauttisi mielellään jo vähemmän arktisista olosuhteista, mutta Suomen keväässä ja kesässähän kaikki on tunnetusti mahdollista. Välillä silti laittaa miettimään koska se kakkoskoti jostain lämpimämmästä voisi olla mahdollista ja miten tämä muuttuva maailma siihen mahtaa vaikuttaa? Aurinkoisemman maan kakkokoti ei kuitenkaan ole tämän päivän asioita, joten keskitytään siihen, mikä on!

Eilen oli outo päivä sään puolesta. Pohjanmaalla paistoi vuorotellen aurinko ja satoi rakeita. Tuuli kävi kylmästi luihin ja ytimiin ja taisipa viime yönäkin vielä mittari painua miinukselle. Kävimme kuitenkin uhkarohkeasti neiti K:n kanssa kesäkukkaostoksilla ja seuraavaksi suunnittelen salaatintaimien koulimista, vaikka ulos niillä ei taida vielä olla asiaa. Olen muutenkin hyvin vihreä orastavassa viherpeukaloinnissani, joten saa nähdä montako taimea selviää kelien lämmetessä ulos asti! Ellei selviä, taidan vierailla kaupan salaattiapajilla ja hakea sieltä valmiit kaverit istutettaviksi.

Eilen vietettiin myös miehen synttäreitä ja sankarin toiveesta tein päivän kunniaksi jäätelökakun. Olin jätelökakunkin kanssa ensimmäistä kertaa asialla, mutta en varmasti viimeistä! Kakusta tuli ihan mielettömän herkuillinen ja jopa minulle, jonka mielestä there is no such thing than too sweet, riitti hyvinkin yksi pala tukahduttamaan herkkuhampaan kolotuksen. Seuraavan jäätelökakun kohdalla tiedän ainakin vähentää sokerin määrää, sekä miettiä uudelleen pohjan mudcaken tummuusasteen. Alkuperäinen mudcake-pohjan ohje on Tuoksua  Talossa -blogista.

Jäätelökakku mudcake-pohjalla

Pohja

100 g voita

100 (tummaa) suklaata

2 kananmunaa

1dl sokeria

0,75 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kaakaojauhetta

Jäätelö

5 dl kuohu -tai vispikermaa

1 prk makeutettua kondensoitua maitoa

Kinuskikastiketta

Kourallinen vaahtokarkkeja

100g rouhittua suklaata

Koristelu

Kinuskikastiketta

Vaahtokarkkeja

Suklaarouhetta

Tee näin:

Sulata voi ja paloiteltu suklaa mikrossa aina välillä sekoittaen. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä hieman jäähtynyt voi-suklaaseos vaahtoon. Sekoita vehjäjauhot ja kaakojauhe ja siivilöi muiden aineiden joukkoon mahdollisimman vähän sekoittaen. Pingota irtopohjavuokaan leivinpaperi ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla 175 astetta noin 15-20 minuuttia. Kakku saa jäädä hieman tahmeaksi, ei täysin kypsän oloiseksi. Jäähdytä kakku.

Jäätelöä varten vaahdota kerma ja lisää siihen kondensoitu maito. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria/vaniljasokeria. Leikkaa vaahtokarkit pienemmiksi ja rouhi suklaa. Ota suklaasta osa korsitelua varten, mutta sekoita muuten vaahtokarkit + suklaarouhe seokseen. Sekoittele joukkoon myös kinuskikastiketta.

Kaada seos jäähtyneen kakkupohjan päälle ja koristele kinuskilla, vaahtokarkeilla ja lopulla suklaarouheella. Laita pakkaseen useaksi tunniksi, pakasta kakku mielellään jo edellisenä päivänä. Ota pakkasesta huoneenlämpöön noin 10 minuuttia ennen tarjoilua, irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Kakun irrotus onnistuu näppärästi, kun pyyhit vuoan reunoja kuumaan veteen kostutetulla pyyhellä. Irrotuksen ja siirron jälkeen reunat voi tasata vaikkapa veitsen avulla, ja jos aiot kuvata kakkua, niin kannattaa olla nopeasti asialla!

Käytin halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaa, joka tuli ääriään myöten täyteen tällä ohjeella; vähän isompikin vuoka siis käy, mikäli haluaa matalamman kakun. Kakun makuja voi varioida vaikka miten paljon oman mielen ja maun mukaan, koristella tuoreilla marjoilla tai tehdä kakkuun erimakuisia kerroksia erottelemalla jäätelötäytteen pariin-kolmeen eri astiaan ja sekoittelemalla erilaiset maut. Halutessaan jäätelöä voi myös värjätä, sekä keitellä itse kinuski -tai suklaakastikkeen. Itse menin kinuskin kanssa nyt siitä, mistä aita oli matalin, eli käytin valmista kastiketta.

Jäätelökakku sopii hyvin kesän kahvipöytään, mutta kovin kauaahan sitä ei voi huoneenlämmössä sulamisen takia pitää. Toisaalta tämä kakku on niin herkullinen, että se varmasti hupenee pöydästä ennenkuin ehtii sulamaan!

Kohti (jäätelö)kesää!

Ainekset

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *