Klassikkojen klassikko: Mansikkakermakakku

Kevään juhlaputki se vaan jatkuu ja eilen on juhlittiin äitejä. <3 Oman äitini lahjoin jo aikaisemmin viime viikolla valkosuklaacookieilla ja vadelmasimalla ja itse haaveilin ilmavasta, herkullisesta mansikkakerma naked cakesta, kunnes iski naiseus, enkä enää osannutkaan päättää leipoisinko sittenkin mansikkaisen britakakun? Tai ehkä mudcaken kermavaahdolla ja mansikoilla? Huomaatte varmaan punaisen langan; niin tai näin, niin mansikoita ja kermavaahtoa on oltava!

Päätin kuitenkin lopulta pitäytyä alkuperäisessä suunnitelmassani mansikkakermakakusta, vaikka pelkistetty nakukakku jäi tälläkin kertaa haaveeksi. Jotenkin jännästi hommat pääsevät aina, tai usein, eskaloitumaan täyttämis, -tai viimeistään koristeluvaiheessa. Koska tässä juhlitaan useampana peräkkäisenä viikonloppuna, ja eilen kahviteltiin ainoastaan oman perheen kesken, päädyin tekemään kakkupohjaksi 2 kananmunan sokerikakkupohjan, joka on aika passelin kokoinen pienemmälle porukalle. Täytteeksi sujahti mansikkahilloa, sekä vaniljakreemi-kermavaahtoa, koristeluun kermavaahtoa, mansikoita, sekä sydän -ja kultahippustösseleitä. En vieläkään ole ihan sujut kermavaahdolla koristelun kanssa, mutta harjoitus tekee mestarin. Alla ohje kakkuun!

Pieni mansikkakermakakku sokerikakkupohjalla

2 kananmunaa

sokeria + 2tl vaniljasokeria

vehnäjauhoja

perunajauhoja

1-1,5 tl leivinjauhetta

Riko kananmunat lasiin. Kaada toiseen lasiin saman verran sokeria, kuin mitä ensimmäisessä lasissa on kananmunia. Kaada sokeri kulhoon ja mittaa tyhjään lasiin edelleen kananmunien kanssa yhtä paljon jauhoja. Jauhojen, vehnäjauho+perunajauho, suhde on noin 75%/25%. Laita päälle reilu teelusikallinen leivinjauhetta ja sekoita jauhot keskenään. Kaada kananmunat kulhoon sokerin kanssa ja vatkaa vaahdoksi. Vaahto on riittävän kovaa, kun vatkaimella tiputtamasi kuvio jää hetkeksi taikinan pintaan näkyviin. Siivilöi jauhot kananmunavahtoon pienissä erissä nuolijalla varovasti käännellen. Älä sekoita kovin ronskisti. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija maksimissaan 20 cm) ja kopauta pari kertaa vuokaa pöytää vasten, että saat taikinasta ilmakuplat pois. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Älä avaa uuninluukkua turhaan kesken paistamisen, etenkään alkuvaiheessa, sillä pohja lässähtää helposti. Kokeile kypsyys coctailtikulla: Kun tikku jää kuivaksi, on pohja kypsä. Kumoa pohja pian uunista ottamisen jälkeen ja odota että jäähtyy. Kun pohja on jäähtynyt, leikkaa se kolmeen osaan.

Täyte

Mansikkahilloa

2-3 dl vispi -tai kuohukermaa + sokeria maun mukaan

2dl maitoa + 1/3 pussia (vajaa 35g) vaniljakreemijauhetta

Sekoita vaniljakreemi pussin ohjeen mukaan ja laita jääkaappiin tekeytymään. Vaahdota kerma ja makeuta. Sekoita keskenään kermavaahto ja vaniljakreemi. Levitä ohut kerros mansikkahilloa kakkupohjan alimmaisen kerroksen päälle, ja sen päälle reilusti vaniljakreemikermavaahtoa. Toista sama toisen kerroksen kohdalla. Nosta ”kansi” päälle.

Halutessasi voit kostuttaa kakkua esimerkiksi maidolla – 2 kananmunan kakkuun riittää vajaa 1 dl – mutta omasta mielestäni mansikkahillo kostuttaa kakkua sen verran, että muuta kostutusta ei tarvita; makuasioita. Muista kostuttaa myös kakun ”kansi”.

Koristelu

Mansikkahilloa tai muutama tl maitoa.

2-2,5 dl vispi -tai kuohukermaa + sokeria maun mukaan

Mansikoita

Strösseleitä

Levitä ohuelti mansikkahilloa kakun päälle, tai vastaavasti kostuta muutamalla teelusikallisella maitoa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta; levitä kakun päälle, myös sivuille, ja/tai halutessasi koristele pursotuksin. Asettele mansikat kakun päälle, itse leikkasin yhden mansikan aina neljään osaan, ja ripottele koko komeuden päälle strösseleitä. Kakku kannattaa täyttää jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja koristella vasta juhlapäivänä.

Mansikkakermakakku on mielestäni yksi parhaista perinteisistä herkuista, ja samalla yksi niistä harvoista leivonnaisista, jotka omalla ranking-listallani päihittävät suklaiset herkkukakut. Mansikkakermakakku sopii kevään ja kesän juhliin täydellisesti, joten jos tuloillaan on valmistujaisia, ylioppilasjuhlia, rippijuhlia tai vaikka kesähäät, mansikkakermakakulla on varmasti jokaisessa paikkansa!

Herkullista viikkoa!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *