Rapeat aamiaissämpylät

Kesäkuu vetelee viimeisiään, kun heinäkuu odottaa maltamattomana alle puolen vuorokauden päässä! Viikot ovat jälleen luisuneet jonnekkin, mutta tällä kertaa niistä on ehditty myös nauttia. Kesäkuu oli – ja on – nimensä mukaisesti tänä vuonna ihana, lämmin ja jopa helteinen ja ainakin meillä on vietetty aikaa varmaan enemmän ulkona, kuin sisällä. Toivottavasti heinäkuu näyttäytyy yhtä aurinkoisena ja lämpimänä. <3

Tämä aamiaissämpylöiden ohje on jaettu eri kanavissa varmasti kymmeniä ja taas kymmeniä eri kertoja. En tiedä kenen alkuperäinen resepti mahtaa olla, mutta kortensa ovat kantaneet aamiaissämpyläkekoon ainakin Annin Uunissa Anni, sekä Sikke Sumari. Itse hurahdin näihin helppoihin ja pienitöisiin sämpylöihin kevään aikana ja olen tehnyt ohjeeseen omia, pieniä muutoksia lähinnä siihen, mitä jahoja käytän mitenkin paljon. Mielestäni näiden nerous piilee siinä, että edes sormiaan ei ole pakko taikinoida, ellei tahdo: Senkun sekoittelee ainekset keskenään, pukkaa kulhon jääkaappin yöksi ja nostelee aamulla lusikalla uunipellille taikinanokareet. Siitä ei sämpylöiden leipominen helpotu!

Rapeita aamiaissämpylöitä tuli keväällä uunista ulos vähintään kerran viikossa, nyt tahti on hieman hiipunut ja viime viikonlopun sämpylät taisivat olla kesäkuun ensimmäiset.

Rapeat aamiaissämpylät

(8-10 kpl)

7,5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

1 rkl suolaa

1 rkl oliiviöljyä

2 dl kaurahiutaleita

2 dl ruisjauhoja

4 dl kaurajauhoja

5 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja oliiviöljy, sekä halutessasi muut mausteet. Itse tapaan laittaa vähäsen valkosipulijauhetta, sekä oreganoa. Myös tuoreita yrttejä kannattaa kokeilla. Lisää kaurahiutaleet ja sekoita hyvin. Lisää vielä muut jauhot 1-2 dl kerrallaan koko ajan sekoittaen. Taikina saa jäädä löysän tuntuiseksi, joten älä laita liikaa jauhoja. Peitä kulho keittiöpyyhkeellä tai vaikka leikkuulaudalla ja laita yöksi jääkaappiin.

Nostele aamulla taikinaa lusikalla kulhosta suoraan uunipellille leivinpaperin päälle ja paista sämpylöitä uunin toiseksi alimmalla tasolla 225 asteessa noin puolisentuntia. Sämpylät saavat jäädä rustiikkisen näköiseksi ja ennen uuniin laittamista voit heittää päälle hieman jauhoja tai siemeniä.

Sämpylät ovat parhaimmillaan lämpiminä, joten tarjoa hieman jäähtyneet aamiassämpylät vaikka voin kanssa, supernam! Mikäli haluat sämpylöiden pysyvät rapeina älä peitä niitä paistamisen jälkeen.

Herkullisia aamuhetkiä!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *