Tervetuloa toukokuu ja Kodinhengetärkohtaus!

Ihana kevät ja juhlien ilotulitus! En tiedä johtuuko se kotona vietetystä ajasta, vai mistä lie, mutta tänä keväänä olen huomannut luonnon heräämisen ja kevään merkit  erityisen hyvin. Noin kymmenen kertaa saapunut takatalvi meinasi hieman lannistaa, mutta nyt viimeisestäkin tuntuu olevan pieni ikuisuus. ..yritän tietoisesti olla huomioimatta loppuviikolle ja ensi viikolle povattua kylmempää säätä ja pidän peukkuja, että sääennusteet olisivat väärässä. Tänä keväänä ainutlaatuista on ollut myös kiireettömämpi arki: Olosuhteista johtuen kotiin ja kodin askareisiin on ehtinyt keskittyä paremmin. Ei ole tarvinnut ainoastaan suorittaa, vaan on saanut – ja saa – ihan oikeasti nauttia ruoanlaitosta ja leipomisesta. Harvemmin sitä tavallisena arkiaamuna tulee paistettua uunituoreita sämpylöitä, mutta tänä keväänä sekin on ollut melkein jokaviikkoista.

Meillä kevään juhlaputki  alkaa oikeastaan jo helmikuusta: Ensin on neitien K ja W synttärit, tuikitärkeitä merkkipäiviä 5 -ja 3-vuotiaille, joiden jälkeen saadaankin lasketella pääsiäiseen, omiin synttäreihini, vappuun, äitienpäivään, miehen synttäreihin, kesään ja juhannukseen. <3  Tykkään leipoa sesongin ja juhlakauden mukaan, joten esimeriksi viime viikolla meillä valmistui useampi pellillinen vappudonitseja, jotka tein ihanalla Annin Uunissa -reseptillä.

Kansi1

Vappu on muuten yksi lempparijuhliani vuodessa juhannuksen ja joulun ohella. Alla kuitenkin resepti herkullisiin vaniljadonitseihin, joilla voi herkutella myös äitienpäivänä, jos  donitsikiintiö ei vappuna täyttynyt. Alkuperäinen ohje löytyy Annin Uunissa -kirjasta.

Vaniljadonitsit

Donitsien leipomiseen donitsipelti on ehdoton kaveri! Itseni yllätti maaliskuussa ensimmäisen kerran elämässäni donitseja leipoessani niiden helppous, ja tässä nimenomaan donitsipelti on avainasemassa.

2,5 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

1 tl kardemummaa

1 kananmuna

1 dl vaniljakastiketta

0,5 dl öljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kananmuna, vaniljakastike ja öljy toisessa kulhossa, Yhdistä ainekset ja sekoittele taikina tasaiseksi. Voitele donitsivuoka ja pursota taikinaa pursotinpussilla pellin koloihin. Voit käyttää myös vaikkapa teelusikkaa, ellei pursotinpussia ole. Mikäli haluat pieniä donitseja (12 kpl), täytä pellin kolot noin puolilleen, mikäli mielit isompia herkkuja, laita taikinaa enemmän, jolloin donitseja tulee 6-8. Paista donitseja 200 asteessa noin 10-12 minuuttia, isompia kauemmin. Huomioi, että jokainen uuni on hieman omanlaisensa, joten paistoaika saattaa vaihdella. Voit testata donitsien kypsyyden hammastikun avulla: Jos tikkuun ei donitsiin pistettäessä jää taikinaa, ovat donitsit valmiita. Anna donitsien jäähtyä hetki ja nostele sitten (ritilälle) jäähtymään.

Voitele lämpimät donitsit voilla (noin 50g) ja pyörittele sokerissa.

Parhaita vaniljadonitsit ovat omasta mielestäni lämpiminä maidon kanssa, mutta myös kahvin kaverina nämä suorastaan sulavat suuhun. Herkullisia hetkiä!

Koti Ruoka ja juoma