Sämpyläniksit
Sämpylämaailmassa vallitsee muutama niksi, joita käyttämällä ei voi kuin onnistua.
Aloitetaan salaisesta reseptistä. Sitä pystyy helposti muokkailemaan (esim. lisätä juusto- / porkkanaraastetta, korvata osa sämpyläjauhoista ruisjauhoilla / leseillä / siemenillä) ja silti lopputulos on onnistunut.
Sämpylät (noin 15 kpl):
- 5 dl maitoa (kädenlämpöinen)
- 50 g hiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- 3 rkl oliiviöljyä
- noin 10 dl sämpyläjauhoja
Taikinan teossa tärkeintä on tarpeeksi lämmin maito, jopa hieman liian lämmin. Taikinasta kannattaa jättää myös hieman löysä, mikäli tahtoo kuohkeita sämppäreita eikä kivikovia tiiliskiviä. Taikinan kohotuksen jälkeen voi sitten vielä lisäillä pikkuisen jauhoja helpottamaan itse leipuroimista.
Taikina kannattaa kohottaa mahdollisimman lämpimässä paikassa. Itse olen huomannut parhaaksi kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan.
Leipomisen jälkeen maltti on valttia eli täytyy jaksaa odottaa vielä uutta kohoamista ennen paistoa. Tähänkin soveltuu eriomaisesti kuumalla vedellä täytetty tiskiallas, jonka päälle uunipellin voi laittaa.
Sämppärit kannattaa AINA voidella maidolla / vedellä ennen paistoa. Niin onnistuu saamaan kuoreltaan rapsakoita, mutta sisältä pehmeitä leipomuksia. Ja maitoon / veteen tarttuvat hyvin myös kaikenlaiset siemenet yms koristelut ;)