Ongelmia rehurintamalla

Voi ei! Lupaavasti orastanut viherpeukaloni vaikuttaa surkastuneen. Huomio ei ole yllättävä, mutta kylläkin huolestuttava ottaen huomioon, että ikkunalaudalle istuttamassani yrttiviidakossa on kiinni sellaiset 70 euroa talousrahojamme. Kuten muistatte, kuin ihmeen kaupalla sain siemenet itämään ja epäuskoisen hallelujaan säestyksellä siirsin taimet suurempiin ruukkuihin, joissa ne saisivat rehottaa sydämensä kyllyydestä. Vaan eivätpä rehota.

On ilmennyt tiettyjä vastoinkäymisiä. En nyt niitä ala tässä sen enempää erittelemään, mutta jos jollakin on vinkkejä alla olevien, samanaikaisesti ilmenevien ilmiöiden kitkemiseksi kasvimaani kimpusta, niin antakaa tulla vaan.

1. Mullan pinnalla on valkoista hyhmää.

2. Mullan pinnalla on sinertävää, epäilyttävästi aurajuustomaista hyhmää.

3. Mullan pinnalla kasvaa ruskeita, pieniä, epäilyttävän herkkusienimäisiä palluroita.

4. Tomaatin lehdet kellastuvat ja putoavat pois.

5. Multa on kuivaa ja halkeilee. (No, tämän osasin ratkaista itsekin: kastelin yhä vain lisää, homeesta ja sienikasvustosta huolimatta).

6. Basilikat kasvavat niin hitaasti, että hyvällä tuurilla ensimmäinen tomaatti-basilikasalaatti alkaa olla koossa joulukuuhun mennessä (kahdella mikroskooppisen pienellä basilikan lehdellä varustettuna). Tilliä voi ripotella ehkä yhden kunniavieraan uudelle perunalle juhannuksena.

7. Salaatti maistuu retiisiltä?! (Tämä ei ole varsinainen ongelma, mutta aika omituista.)

Muuten: jos jollain on hämärä aavistus siitä, mihin salviaa voi käyttää, niin ideoita otetaan mielihyvin vastaan. Olen nimittäin jostain syystä kylvänyt salviaa enemmän kuin laki sallii, siitä huolimatta että en ole ikinä käyttänyt kyseistä yrttiä mihinkään.

Jaa jaa. Lähdenpä tästä tarkistamaan kirva- ja tuholaistilannetta. Lienee parasta varustautua purkillisella leppäkerttuja. Tai ydinsukkulalla.

Kommentit

Katie
Aika kypsä äidiksi

Veikkaan, että kastelet liikaa! Onko kukkapurkeissa reiät pohjassa, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois? Multa voi olla pintakuivaa, vaikka syvemmällä juuret lilluisivatkin vedessä. Jätä kastelematta vähäksi aikaa ja sen jälkeen ala kastella uudestaan, mutta aluslautasen kautta, niin että juuret joutuvat imemään vettä; se kuulemma vahvistaa niitä. 

Basilika on aika vaikea kasvattaa, mullakin kasvaa siemenestä tosi hitaasti. Sitä saa kuulemma kastella vasta, kun lehdet alkavat vähän lurpottaa. Ja eri salaattilaadut maistuu erilaisilta, eli toi voi olla vain jotain erikoislajiketta..?

Peukutan viherpeukalosi paranemisen puolesta!

minttumari

No, eipä oo reikiä pohjassa ei. Voiskohan ne porata nyt jälkikäteen? :-/ Osa tomaatintaimista on kyllä vielä vaihtamatta isoihin ruukkuihin, joten otan neuvosta vaarin... Kiitti vinkeistä! :)

Katie
Aika kypsä äidiksi

Ahaa, siinä siis syy! Juuret lilluu vedessä. Jos kasvit on muoviruukuissa, rei'ittäminen saattaa onnistua ihan naulalla & vasaralla (iske saman tien useampi reikä), mutta jos ne on jotain savi- tai keramiikkaruukkuja, voipi olla riskaabelimpaa. 

Lykkyä! :)

Katie
Aika kypsä äidiksi

Ai niin, ja salaojitus auttaa myös (kun vaihdat uusiin ruukkuihin): laita ruukkujen pohjalle ensin kerros jotain "ilmavaa", esim. särkyneitten saviruukkujen palasia tai muutama kivi, jotta pohjalle (niitten reikien päälle) jää vähän ilmaa. Multa sit siihen päälle, mutta ei niin tiiviisti, että ilmakolot täyttyvät. Niin ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois ja juuret saa hengittää. 

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Kolmoskohdan herkkusienet lienevät mullan mukana tullutta sienikasvustoa. Inhottavaa muttei kamalan vaarallista, tosin suurena määränä ilmetessään se estää kasvien hyvinvoinnin. Raaputtele pois.

Lehtien kellastuminen on yleensä merkki typen puutteesta. Typpeä (N) saa lisäämällä kasveille lannoketta. Kannattaa ostaa kaupasta tomaateille tarkoitettua versiota! Ja lannoittamisen kanssa kannattaa olla tarkka, ettei lannoita liikaa: minulla käy AINA niin. Silloin lehdet puolestaan käpertyvät sykkyrälle.

Tomaatti kannattaa alkuhätiin istuttaa uudelleen. Suositus on, että yksi kasvi kasvaa noin kymmenen litran ämpärissä (minulla vähän pienemmässä tilassa). Basilikaa voi laittaa kasvamaan siihen juurelle. Tomaatti tekee uusia juuria varteensa, joten laita tomaatti sellaisenaan ison (rei'itetyn tai salaojitetun) astian pohjalle. Napsi alimmat lehdet pois, ihan vaan niks naks napsauttamalla sormin tai leikkaamalla saksilla. Sitten kippaat multaa ympärille! Eilisen postauksen tomaateistani hautautui puolet mullan alle - ja hyvä tulee!

minttumari

Wau, kiitti paljon kasvigurut!! Viimeisimpänä saavutuksenani voin myös mainita, että se retiisin makuinen salaatti alkoi kukkia. :-O Voikohan niitä kukkia syödä...?

KMyssy (Ei varmistettu)

Isomman astian salaojitukseen sopii myös styroksinpalat. Ei tuu niin painavia kipoista kun kivenmurikoilla.

Kommentoi