Pikaruokaa

 

salaatti1.jpg

Joskus kaipaa vaan jotain, mitä voisi syödä nopeasti.  Itsestä tuntuu hetkittäin että nyt terveellisten ruokien opettelun myötä keittiössä tulee vietettyä useita tunteja kerrallaan. Tässä muutama kokkaamista jouduttava ajatus.

Tee enemmän kerralla. Pakasta valmiita annoksia. Syö useampi kerta samaa.

Osta kilo naudan jauhelihaa, sekoita joukkoon pari kananmunaa ja runsaasti mausteita. Kieritä 50 lihapullaa ja laita paistumaan 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi. Kiertoilmauunissa ainakin kypsyy useampi pelti kerrallaan. Syö osa, säästä huomisellekin, laita loput pakkaseen.

Paista useampi paketillinen kanaa kerralla, ja laita rasioihin jääkaappiin tai pakkaseen. Jos punnitset ruokasi, ja sinulla on vain syötävä raakapaino tiedossa: Raaka kana vaikkapa 1 kg, saat syödä esimerkiksi 200 g kerralla, eli kilossa on (1000/200) 5 kerta-annosta. Punnitse kaikki kana paistamisen jälkeen, jos paino kypsänä on esimerkiksi 800 g, yhden kypsän kerta-annoksen paino on 800g/5=160g. Näin sinun ei tarvitse paistaa ruokia raakapainon mukaan kerta-annoksina.

Suosi uunissa paistettavia ruokia, ne kypsyvät ihan itsestään ja voit vaikka jumpata siinä välissä.

Keitä kennollinen kananmunia kerralla, säilyvät muutaman päivän jääkaapissa keitettynäkin. Muista kirjoittaa kennoon keitettyjä, tai saatat päätyä paistamaan keitettyjä kananmunia.

Osta useampaa salaattia ruukussa, tai valmissalaattipussi ja ruukkusalaatti, sekä tomaattia ja kurkkua ja porkkanaa. Silppua kaikki isoon kulhoon näistä valmiiksi, ja punnitse omalle lautasellesi aina haluamasi määrä. Kun et lisää öljyjä etkä kastikkeita kulhoon, säilyy salaattipohja useamman päivän hyvänä. Lisää suoraan lautasellesi sitten muut täytteet, kananmunaa, juustoa, leikkelettä, tonnikalaa ja öljyä tai kastiketta.

Tee pirtelö rahkasta, marjoista tai hedelmistä, myös valmiita sokeroimattomia marjasoseita kannattaa käyttää, juoksevamman koostumuksen saat vissyä tai mehukeittoa lisäämällä. Lisää sekaan myös chian siemeniä tai haluamiasi kuituja. Tee kerralla ainakin kaksi annosta, nauti toinen aamupalaksi ja toinen väli- tai iltapalaksi.

Osta salaattitiskistä valmissalaatti, saat vaihtelua ja voit kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ilman että tarvitsee ostaa kotiin paljon erilaisia aineksia. Useimmista ruokakaupoista löytyy nykyään tosi hyviä valikoimia, ja salaattilounaspaikat myyvät lähes kaikki myös take awayna.

Tässäpä pari kuvaa minun tämän viikon lounaista, valmistusaika molemmissa noin 5 minuuttia.

salaatti2.jpg

Hyvinvointi Liikunta

Kuinka paljon rahkaa on liikaa?

Tällä hetkellä oma ruokavalioni koostuu pääosin rahkasta, ja muista proteiinin lähteistä. Vaikka ruokavalio on vähähiilihydraattinen, karppauksesta ei voi puhua koska ruokavalio on myös vähärasvainen, eli kyseessä on nykydieettitermein protaus.

Koska oma ravitsemustieteellinen tuntemus ei ole kovin korkealla tasolla, kävin sivistämässä itseäni Googlen kautta löytyvistä lähteistä. Proteiinit eli valkuaisaineet ovat siis perusravintoaineita eli makroja kuten myös rasvat ja hiilihydraatit. Proteiinit toimivat solujen ja kudosten rakennusaineina. Laihduttajan näkökulmasta proteiini täyttää vatsan tehokkaasti ja pitää nälän poissa pitkään. Proteiini myös ylläpitää ja kasvattaa lihasta kuntoillessa, ja nopeuttaa palautumista. Proteiinin saantisuositus on noin 0,8-2g/kg/vrk, eli 90 kiloisen ihmisen proteiinin saantisuositus on noin 72–180 g/vrk. Proteiinia saa ainakin lihasta, kalasta, kananmunista, maitotuotteista, pavuista, herneistä, pähkinöistä ja viljoista. Lisäksi nykyisin joka kaupasta saa myös proteiinijauheita ja – patukoita, tosin näissä kannattaa lukea tuoteseloste tarkasti jos tarkoituksena on välttää hiilihydraatteja. www.fineli.fi osoitteesta pystyy etsimään tuotteita joissa erilaisista kategorioista, ja ottamaan esimerkiksi listauksen tuotteista joissa on eniten proteiinia tai jotain tiettyä vitamiinia. Näissä listauksissa voi olla aikamoisia yllätyksiäkin, kannattaa käydä kokeilemassa.

Yleisimmät syömäni ruoka-aineet sisältävät seuraavasti proteiinia (pyöristetty lähimpään tasalukuun)/100g:

-maitorahka 10 g

-naudan- ja kananliha 20g

-raejuusto 18 g

Eli syömällä päivässä 500 g rahkaa saa proteiinia 50g, tähän päälle pari palaa lihaa ja muutama lusikallinen raejuustoa, ja päivittäinen proteiinin tarve on täytytty ilman yhtään patukkaa tai jauhetta. Myös proteiini muuttuu rasvaksi liiaksi nautittuna, joten erityisesti patukoiden kanssa joutuu pitämään varansa. Proteiinijauheista tehdyt juomat eivät minulle oikein maistu, sopivan tuotteen etsiminen on vielä kesken. Itse olen myös vaihtanut monesti aamu- tai iltapalan ihan lihatuotteeseen, tai sokerittomaan Skyr-rahkaan, ettei kyllästyminen pääsisi yllättämään.

Hyvinvointi Hyvä olo Liikunta