Eläinten rakkauselämä

Komeroprinsessat tykkäävät, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Tykkäämme myös siitä, että lapsille puhutaan seksistä ja seksuaalisuudesta suoraan ja luontevasti, tietenkin ikätason huomioon ottaen. Erityisen ilahduttavaa on, jos ihan kaikkea ei tarvitse kuitenkaan kertoa itse, vaan löytyy esimerkiksi kirjallisuutta, jonka voi hyvillä mielin antaa lapsen luettavaksi.

Eläinten rakkauselämä on seksuaaliterapeutti Katharina von der Gathenin ja kuvittaja Anne Kuhlin teos, joka on ilmestynyt alunperin saksaksi 2017. Suomeksi kirjan on kääntänyt Pirkko  Roinila (2020).  Kirjassa on paljon hauskaa ja mielenkiintoista tietoa eläinlajien lisääntymisestä, raskaudesta, synnytyksestä ja poikasten hoidosta. Eläinkunnan monimuotoisuus kiehtoo niiin lasta kuin aikuistakin. Tiesitkö esimerkiksi, että hämähäkit harrastavat sidontaleikkejä, sinivalaalta tulee spermaa kaksi ämpärillistä, kalkkarokäärmeidem parittelu kestää 22 tuntia ja että delfiinit muodostavat pitkäaikaisia homosuhteita?

Homona ilahduinkin erityisesti faktoista, jotka liittyivät eläinten homoseksuaaliseen käyttäytymiseen. Että lällällää vaan ”homoseksuaalisuus ei ole luonnollista” -höpinöille. Kuva eläinten Pride-kulkueesta herätti hilpeyttä, kun eläimet marssivat jonossa kuin Nooan arkkiin konsanaan.

Kirjan kuvitus on muutenkin hulvaton ja ulkoasu raikas. Kirjassa on myös isoksi aukeavia lisäsivua, joissa on mm. eläinten peniksiä, vulvia, nisiä ja paritteluasentoja. Kaikki tieto on kuitenkin asiallista, vaikka viime vuosituhannen puolella syntyneen aikuisen ensimmäinen reaktio joihinkin juttuihin on vähän hämmentynyt. Ei vaan minun nuoruudessani ollut kirjoja, joissa on kuvia sinivalaan klitoriksesta. 😄

Kirja normalisoi ihanasti on tätä joskus hieman salamyhkäistä aihepiiriä ja antaa eväitä myös luontevasti keskustella lasten kanssa seksistä, parisuhteista, raskaudesta, vauvoista ja perhe-elämästä eläinten elämän kautta. Suosittelenkin kirjaa erityisesti alakouluikäisille lapsille sekä pidättyväisille aikuisille, joille seksuaalisuuteen liittyvät asiat tuntuvat noloilta tai hankalilta.

Teksti Leia, kuva Kustannusosakeyhtiö Otava

perhe seksi kirjat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *