Mistä päiväkodin aamupalalla saa puhua?

Kuulemma sateenkaariasioista ei saisi puhua päiväkodeissa tai kouluissa, etteivät lapset altistu kaikenmaailman pervoiluille. Karu totuus on, että ainoat pervot ajatukset ovat näiden kritisoijien omassa päässä. Tässä taannoin eräs kansanedustaja oli huolissaan, onko varhaiskasvatussuunnitelman mukaista kertoa päiväkodin aamupalalla, miten ”raavas mies lasauttaa toista mokomaa anaaliin”. Ei, ei ollenkaan ole, eikä sitä kohti olla todellakaan edes menossa. Ainakaan silloin kun itse olen varhaiskasvatuksen parissa työskennellyt, ei kukaan ole pitänyt opetustuokiota sen enempää homo- kuin heteroseksistäkään enkä usko, että tämmöistä uudistusta ollaan missään suunnittelemassakaan.:D

Seksin yksityiskohdat eivät ole kovin olennaisia tietoja päiväkoti-ikäiselle lapselle. Olennaista on se, että lapsella rakastava perhe. Yhdellä on äiti ja isä, toisella kaksi äitiä, kolmannella isä, äiti ja äitipuoli, neljännellä mummi ja vaari. Jokaisella lapsella pitäisi olla oikeus jutella elämänsä tärkeistä ihmisistä vaikkapa päiväkodin henkilökunnalle ilman että aikuisella on ensimmäisenä mielessä minkälaista seksiä lapsen huoltajat mahtavat harrastaa ja kuka ”lasauttaa” ketä ja mihin reikään. Puhumattakaan siitä, että aikuisen mahdollinen inho välittyy lapselle.

Seksuaalikasvatus ei muutenkaan tarkoita, että lapsille välttämättä ollenkaan puhuttaisiin seksistä. Toki siitäkin voi jutella lapsen ikä ja kehitysvaihe huomioon ottaen. Alle kouluikäisen seksuaalikasvatus on yleensä kuitenkin paljon muuta: oman kehon ja sen osien tuntemista ja nimeämistä, turvallista kosketusta, omien ja toisten rajojen opettelua (kaveria ei saa silittää, jos se ei tykkää), tietoa siitä että rakkaus ja tykkääminen on aina kaunista ja oikein ja siitä että oma perhe on yhtä hieno ja arvokas kuin muidenkin. Se on myös sitä, että kaikesta voi jutella aikuisen kanssa.

Teksti Leia, kuva Pixabay

perhe lapset tasa-arvo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *