Lämmitysmuodon vertailu ja valinta

Tässä taas yksi vaikeahko rasti uuden omakotitalon rakennusprojektissa.. Lämmitysmuodon valinta!

Aloittaessamme talotoimittajan valintaa kysyimme talotoimittajien edustajilta mitä he suosittelisivat lämmitysmuodoksi. Yksi ehdotti vesi-ilmalämpöpumppua (VILP), toinen poistoilmalämpöpumppua (PILP), kolmas maalämpöä. Vuonna 2017 rakennettuun naapuritaloomme oli laitettu kaukolämpö, joten putki kulki aivan vieressä. Saimme tuttavilta myös suosituksia aurinkopaneelien käytöstä. Tässä vaiheessa oli siis lähes kaikki lämmitysmuodot pöydällä 😀 Vain suora sähkölämmitys ja öljylämmitys oli automaattisesti pois laskuista. Edellisessä 90-luvulla rakennetussa 150 m2 yksitasoisessa kivitalossamme, jossa oli korkeaa tilaa, sähkölaskut saattoivat olla suoralla sähköllä talvikuukausina helposti yli 500e / kk. Taloa lämmitettiin pääosin vanhahkon ilmalämpöpumpun ja seinäpatterien toimesta. Kylppäreissä, eteisessä ja kodinhoitohuoneessa oli lattialämmitys. Kesällä sähkölaskut olivat tietysti pienemmät.

Uuteen taloomme (2 krs. yht.165m2) tulee vesikiertoinen lattialämmitys. Aloitimme käyttökokemusten keräämistä netistä, tuttavilta sekä ammattilaisilta.

 • Usealta taholta kuului, ettei kaukolämpöä kannata ottaa, koska kuukausittaiset kulut ovat korkeat oli kesä tai talvi. Eli kaukolämpö tippui aika pian pois listaltamme.
 • PILP ei kuulemma välttämättä riittäisi tämän kokoisen talon lämmitykseen kylminä kuukausina, joten tämän kanssa kannattaisi laittaa aurinkopaneelit tai pohtia VILP:a Nyt PILP tippui pois.
 • VILP.sta lueskeltiin positiivisia kokemuksia, tähän sai myös vesivaraajan sekä viilennyksen samaan pakettiin. Käyttökustannukset olisivat suht edulliset ja investointi halvempi kuin maalämmössä. Oltiin aluksi kallistumassa tähän vaihtoehtoon.
 • Maalämpöä ei ensin ajateltu otettavan, koska pohdittiin maksaako se itseään koskaan takaisin -ottaen huomioon asennushinnan. Lisäksi pohdittiin viekö laitteisto liikaa tilaa. Maalämmössä käyttökustannukset olisivat kuitenkin todennäköisesti alhaisemmat. Maalämpöä suositeltiin keskustelupalstoilla ja erilaisissa vertailuissa, vaikka ilmeisesti VILP olisi tulevaisuudessa sen haastaja.

Eli olimme tilanteessa jossa oli kaksi vaihtoehtoa: maalämpö tai VILP. Seuraavaksi kyseltiin ko. laitteita toimittavista firmoista heidän suosituksia sekä tarjouksia. VILP:n asennus laitteineen osoittautui lähes samanhintaiseksi, kuin maalämmön asennus ja laitteet. Päädyimme siis lopulta maalämpöön. Sitten oli vuorossa parin maalämpöfirman kilpailutus. Niin ja raksakimpasta kyseltiin jälleen kokemuksia firmoista. Kirjalliset tarjoukset pyydettiin lopulta Tom Allen Seneralta sekä Lämpöykkösestä. Tom Allen toimitti tarjouksensa heti, mutta Lämpöykkösen kanssa oli alussa jo epäselvyyksiä, mm. sieltä ei otettu yhteyttä vaikka luvattiin. Lopuksi kun pariinkin kertan pyydettiin yhteydenottoa / tarjousta, oli tarjoukseen laskettu meidän talollemme liian pieni pumppu ja lämpökaivon syvyys. Hinta oli kuitenkin lähes sama, kuin Tom Allenin isommalla laitteella ja syvemmällä porauksella. Nyt meillä oli siis lämmitysmuodon valinta tehty ja toimittaja tiedossa 🙂 Halusimme pakettiin myös ns. maakylmän, jolloin ei tarvitsisi ilmalämpöpumppua viilennykseen. Tästä oli erilaisia kokemuksia ihmisillä: toinen liputtaa maakylmää ja toinen ilmalämpöpumppua.

Tom Allen Senera toteuttaa meille maalämmön:

 • Porausreikä 180m / Lämpökaivo
 • Lämpöpumppujärjestelmä Thermia 8RF + lämminvesivaraaja
 • Kytkennät lämpö -ja kylmäpuoli (maakylmä)
 • Kaivopaisuntastia
 • Kytkentä lattialämmitykseen
 • Käynnistys, ilmaus, ensihuolto, käyttökoulutus
 • Hinta-arvio n. 15 000e

Rakennuksen lämpimän veden ja lämmityksen energiantarve on laskettu yhteensä: 21359 kWh / vuosi ja tarjotun järjestelmän energiakulutus olisi lämpimän veden sekä lämmityksen osalta yhteensä 5654 kWh/vuodessa. Eli säästöä tulisi 15705 kWh / vuosi. 

Lämmitystapojen vertailussa voi hyödyntää laskuria: http://lammitysvertailu.eneuvonta.fi/ (laskurin on tehnyt Keski-Suomen energiatoimisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu) 

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *