Jouluinen täytekakku

Kotoisa

Rauhallista itsenäisyyspäivää kaikille! Olin tänään siis aamupäivän töissä ja ajattelin ilahduttaa työkavereita kakulla, onhan tänään sentään itsenäisyyspäivä! Lupailin Instagramin puolella, että jos tämä herkku tekee kauppansa ja on onnistunut, niin laitan reseptin teille myös. Koko kakku melkein taitaa olla jo töissä syöty ja sieltäkin puolelta reseptiä toivottiin, joten tässä se tulee... 

Jouluinen täytekakku

Pohja

4 kpl kananmunia
sokeria
perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

 

Ota valmiiksi kolme samankokoista lasia. Riko yhteen lasiin huoneen lämpöiset kananmunat. Mittaa sokeri omaan lasiin ja perunajauhot omaan lasiin. Molempia saman verran kuin toisessa lasissa on kananmunia. Sekoita leivinjauhe perunajauhojen sekaan. 

Kaada kananmunat ja sokeri kulhoon ja vatkaa seosta niin kauan kunnes se on ilmavaa. Kun taikina on tarpeeksi ilmavaa kuuluisi pinnalle jäädä kuvio hetkeksi kun sekoitat taikinaa. Sekoita jauhot joukkoon varovaisesti. Käytä mieluiten siivilää jotta saat jauhot sekoitettua ilman paakkuja.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhoilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Paista kakkua uunin alatasolla 175 astetta, 30-40 minuuttia riippuen uunista. Tiedät kakun olevan kypsää kun kokeilet cocktail tikulla kakkua keskeltä. Jos tikkuun ei jää taikinaa on se valmis. 

Itse en ole pitkään aikaan ostanut meille kotiin enää vehnäjauhoja, siksi olen tehnyt kakkupohjan pelkillä perunajauhoilla. Mielestäni pelkillä perunajauhoilla koostumuksesta tulee ihanan ilmava. Jos haluat kuitenkin käyttää vehnäjauhoja, suosittelen puolet mitasta vehnäjauhoja ja puolet perunajauhoja. 

 

Täyte

1 pkt piparkakkurahkaa (Arla)
1 pkt maustamatonta tuorejuustoa (Viola / Valio) 
Puolukoita (pakaste tai tuore)
Sokeria 

Laita kulhoon piparkakkurahka ja tuorejuusto ja sekoita. Lisää puolukoita oman maun mukaan. Itse laitoin ihan reippaasti (n. 3-4 dl). Lisää sokeria oman maun mukaan. Jos teet kinuskikuorrutteen, muista ettet lisää liikaa sokeria, sillä kuorrute on makea. En lisännyt kuin ehkä ruokalusikallisen sokeria. Jos täyte tuntuu todella paksulta lisää vähän maitoa notkistamaan seosta. Ole kuitenkin varovainen, ettei täytteestä tule liian juoksevaa. 

 

Kasaa kakku ennen kinuskin valmistamista. Leikkaa pohja kolmeen osaan terävällä veitsellä. Olen huomannut erittäin käteväksi kasata kakun irtopohjavuoan reunan sisään. Joten tässä välissä laitan irtopohjavuoanreunan keskelle tarjoiluastiaa ja alan kasaamaan kakun sen sisään. Laita kakkupohjan päällimmäinen levy pohjimmaiseksi. Itse käytin kyseisen kakun kostuttamiseen AITO Kaslink kaurajuomaa, mutta myös tavallinen maito käy myös tähän. Jaa puolet täytteestä ensimmäisen levyn päälle ja levitä tasaisesti. Lisää keskimmäinen levy kakkupohjaa päälle, kostuta kakkupohja ja kaada loput täytteestä päälle. Tasoita jälleen täyte tasaisesti ja lisää viimeinen pala kakkupohjaa. Muista kostuttaa erityisen hyvin päällimäiseksi jäävä kakkupohja. 

 

Kuorrute

2dl kermaa
(2dl) fariinisokeria

Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Jos mahdollista valitse teflonpintainen kattila. Kuumenna alkuun seos kiehuvaksi. Pienennä sitten lämpöä keskiteholle ja anna seoksen kiehua hiljalleen noin 15-20 minuutin ajan, välillä sekoitellen. Voit testata kinuskin kypsyyden tipauttamalla pisaran kinuskia vesilasiin, kaada vesi pois. Jos kinuski ei sekoitu veteen on se valmista. Kinuskin tulisi jäädä lasiin. 

Kun kinuski on valmista nosta se ihan hetkeksi jäähtymään, mutta älä aikaile liikaa kinuskin kaatamisessa kakun päälle. Kinuski alkaa jähmettymään aika pian sen jälkeen kun otat sen pois levyltä. Voit hyödyntää tässä irtopohjavuoan reunoja, mikäli kasasit kakun sen sisään. Kaada kinuski päälle ja anna sen jähmettyä. 

 

(2 dl kermaa)
(2 rkl vaniljakreemijauhetta)
(2 rkl sokeria) 
(Vatkaa kermaa, mikäli haluat kuorruttaa reunat vielä ihan perinteisellä kermalla. Käytän usein perinteisen kerman sekaan vaniljakreemijauhetta, sillä se tekee kermasta jämäkämmän, eikä lähde valumaan reunoilta. Jos käytät vaniljakreemijauhetta, lisää se vasta valmiin kerman sekaan.) 

 

Lisää haluamasi koritsteet pinnalle ja reunoilla. Laitoin aika yksinkertaisesti vain pakastepuolukoita kakun päälle ja pipareita reunoille. Kokonaiset pakastepuolukat eivät sulaessaan muodosta kovinkaan paljoa nestettä, joten jos laitat niitä kinuskin päälle, ei niiden päälle tarvitse mitään kakkukiillettä tai muuta sellaista.

Ei muuta kun keittämään glögiä vielä kaveriksi sitten ja herkuttelemaan. 

 

Rauhallista itsenäisyyspäivän iltaa <3 

-Elina 

 

Kommentoi