Talousmokat

Moni on ottanut elämänsä aikana lainaa joko asunnon ostamiseen tai lomamatkan kustantamiseen. Lainaa ei kuitenkaan koskaan pidä ottaa hutiloiden tarkistamatta lainan vaatimuksia ja tutustumatta maksusuunnitelmaan. Vältä nämä 5 virhettä, kun otat lainaa.

1. Ensimmäisen vastaantulevan lainan hakeminen

Nykymaailmassa on useita lainantarjoajia sekä pankkien että yritysten puolella. Miksi siis valitsisit ensimmäisen vastaan tulevan lainatarjouksen? Ensinnäkin erilaiset lainat sopivat erilaisiin tarkoituksiin ja toisekseen saatat löytää paremman tarjouksen muualta. Suurin osa lainantarjoajista mahdollistaa lainan arvioimisen laskurin avulla. Vertaile tuloksia eri sivustoilla ja tee päätös vasta sitten.

Moni pitää pankkien lainoja luotettavampana vaihtoehtona ja onkin totta, että yksityisten lainantarjoajien joukosta löytyy myös huijareita. Toisaalta laadukkaita tarjoajiakin löytyy ja yksityisen puolen lainatarjous voi olla jopa parempi. Tuntitili.fi on palvelu, jonka kautta voi hakea lainaa eri tarkoituksiin luotettavasti.

2. Maksusuunnitelman puuttuminen

Lainanottajan on oltava ennen lainan ottamista tietoinen rahankäytöstään sekä budjetistaan. Osa lainoista on maksettava takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa, joten maksusuunnitelmankin on vastattava tätä tahtia. Toisaalta esimerkiksi asuntolainojen maksusuunnitelma on jopa vuosikymmenien pituinen.

Ennen lainan ottamista kannattaa jopa harkita säästävänsä ainakin osan tarvittavasta summasta, jolloin lainasumma on lopulta pienempi. Säästämistä ja budjetointia on syytä jatkaa lainanottamisen jälkeen, jolloin varmistaa sen, että laina tulee maksettua takaisin ajallaan. Elämässä tulee vastaan yllätyksiä, joten varaudu niihin säästämällä tarpeeksi.

3. Lainojen korkojen nousua ei ole otettu huomioon

Kaikilla lainoilla on korko, mutta korkojen suuruus voi vaihdella markkinan mukaan. Esimerkiksi vuonna 2021 Euribor-koron tasoa noudattavien lainojen korot olivat lähellä nollaa. Seuraavien parin vuoden aikana lainojen korkojen on ennustettu nousevan, johon lainanottajienkin on varauduttava.

Korkojen nousuun voi varautua monella tavalla. Jos laina maksetaan takaisin lyhyessä ajassa ja summa on pieni, ei korolla ole niin suurta merkitystä. Korko ei tällöin ehdi kasvamaan liikaa. Toisaalta on tärkeää lukea jokaisen lainantarjoajan kohdalla ohjeet korkojen suhteen. Mikäli laina on suurempi ja lainan maksusuunnitelma pidempi, voi olla hyvä idea maksaa korkokatosta. Se on kuin vakuutus lainanottajalle, sillä lainan korko ei voi nousta yli tietyn rajan.

4. Suurten ostosten tekeminen ennen lainan hakuprosessin päättymistä

Lainaa varten on tehtävä hakemus, jossa ilmoitetaan esimerkiksi luottotiedoista ja maksusuunnitelmasta. Lainanottajan on todistettava, että hän pystyy maksamaan lainansa takaisin ajallaan. Hakemuksessa kerrotaan myös vakuudesta, mikäli lainan maksaminen vaikeutuu syystä tai toisesta.

Kun lähetät luottotietosi lainantarjoajalle, tarkista, millaisia ostoksia olet viime aikoina tehnyt. Tämä on tärkeää varsinkin silloin, kun tulosi eivät ole kovin suuret. Lainahakemus saatetaan jättää hyväksymättä, jos olet lähiaikoina tehnyt suuria ostoksia tai käyttänyt rahaasi huolimattomasti. Lainojen maailmassa on tärkeää luoda luottamus lainantarjoajaan.

5. Lainaehtoihin tutustuminen huolimattomasti

Lainaa ei koskaan kannata ottaa satunnaiselta verkkosivustolta tutustumatta tarkemmin lainan ehtoihin sekä lainantarjoajan taustoihin. On monia lainayrityksiä, jotka yrittävät piilottaa lainaehtoihin vilppejä, jotka tekevät lainatarjouksesta vähemmän houkuttelevan.

Lue siis lainatarjoukseen liittyvät ehdot sana sanalta, sillä joukossa saattaa olla tietoja esimerkiksi mahdollisista korkojen nousuista. Näin varmistat, että allekirjoitat lainasopimuksen luotettavan ja asiakkaidensa etuja ajavan tarjoajan kanssa. Hyvä lainantarjoaja ottaa huomioon asiakkaan yksilölliset tarpeet ja ilmoittaa kaikista lainaan liittyvistä ehdoista.

Lainan ottaminen ei ole mikään helppo nakki

Lainanottajan on siis oltava tietoinen niin erilaisista lainantarjoajista kuin korkojen noususta. Lainatarjouksia löytyy niin moneen lähtöön, eivätkä kaikki niistä sovellu kaikille. Kun osaa välttää yleisimmät lainanottajien virheet, onnistut maksamaan lainasi ajallaan takaisin.

tyo-ja-raha puhutaan-rahasta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *