Amsterdam: syö ja juo

Toden totta olen jo ollut Lilyläisenä enemmän kuin vuoden päivät – edellinen palstani Mustana, maidolla, kylmänä, kuumana kuitenkin tuntui aihepiirittömyytensä vuoksi pieneltä. Nyt siis Kult!:n parissa; klikkailepa seuraamista vasemmasta reunasta, jos halajat uudelleen juttujani seurailla! Hursomhelst, sen verran on taas suomalaista turistia katukuvassa näkynyt ja kevään kuumimmat reissupäivät taitavat olla tulosillaan, että ajattelin julkaista Lilyn toimituksenkin suositteleman jutun Amsterdamin syö-ja juo-lemppareistani!

Tässäpä tulloo, vuoden takaisia mutta silti hyvinkin ajankohtaisia ruokakulttuurivinkkejä Amsterdamiin:

 

”Islaila kirjoitteli vieraskirjaani ja toivoi pikaista katsausta lempparipaikkoihini tässä mahtavassa kaupungissa, jota kodikseni saan kutsua, eli Amsterdamissa. Kovasti on ollut ajatuksissa pikkuhiljaa mahtavista paikoista kirjoitella, mutta mikäpä siinä: tässäpä pikalempparit Amsterdamista, osa 1 – syö ja juo.

img_2375.jpg

Lounas:

Singel 404: mieletön valikoima superherkullisia voileipiä, noita hollantilaisen lounaan kohokohtia; paikkana niin perinteisen amsterdamilainen kuin olla ja voi – pieni ja suloinen. Osoitteessa Singel 404, aivan Spui-aukion takana.

Kaasboer: tässä paikassa saattaa iskeä valinnanvaikeus – listalla muistaakseni yli kuusikymmentä erilaista voileipää mitä mielikuvituksellisimmilla täytteillä. Lempparina prosciutto+mozzarella+aurinkokuivatut tomaatit. Jummijammi, tässähän tulee nälkä. Vain take-away, Tweede Tuindwaarstraat 3, Jordaanin sydämessä.

img_2384.jpg

Kahvittelu/muu hengailu:

Café Noorderlicht: Amsterdam Noordissa (joka muuten ansaitsisi oman postauksensa) sijaitseva vanha kasvihuone, joka on ehkä yksi parhaimmista hang out-paikoista koko kylässä. Niin erilainen, mutta niin hyvällä tavalla Amsterdamin keskustaan verrattuna. Lounasta löytyy myös, joten tämän olisi voinut lykätä myös tuohon ylempään kategoriaan.

Screaming Beans: yksi parhaista kahviloista, sopivasti Negen straatjes-alueella, Hartenstraatilla.

Wolvenstraat 23 eli ’the bar with no name’: klassinen Negen straatjes-hengauspaikka – astu tänne, jos haaveilet pääsystä yhdelle Amsterdamin katumuotisivustoista.

img_2382.jpg

Illallinen:

De Peper: (ihan laillisesti) vallatussa talossa tarjoiltava vegaani-illallinen – kolme ruokalajia noin kymmenellä eurolla; ei paha, voisi joku tokaista. Jos yhtään aito Amsterdam sen turisti-imagon (aka tits ’n weed) takaa kiinnostaa, tässä olisi yksi katsastamisen arvoinen paikka. Varaaminen pakollista, mutta oi, vaivan arvoista. Osoitteessa Overtoom 301.

Caprese: kunnon italialaista ruokaa ilman kirkuvia saapasmaan lippuja, välkkyviä valoja ja hirvittävää loppulaskua. Perusvarma valinta ihan keskustassa. Spuistraat 261.

img_2387.jpg

Baarit:

Café Brecht: ”Berliiniläinen olohuone Amsterdamissa”-kuvaus pitää paikkansa. Baari on elämys ihan jo sisustuksensa puolesta; ympäriinsä lojuvat kutimet ja runokirjat luovat ainutlaatuisen tunnelman. Puhumattakaan paikan olutvalikoimasta.. Osoitteessa Weteringschans 157. Ihan sen Heineken Experiencen lähellä; minä tosin suosittelen ropojen laittamista Brechtin olusiin.

De Tuin: tätä paikkaa voisi sitten kuvailla ”amsterdamilaisten olohuoneeksi” – todella perinteinen hollantilainen paikka, joka aina täynnä nuoria jordaanilaisia. Paikkana ei niin erityinen, mutta kovin autenttinen; ne on ne ihmiset, tässäkin tapauksessa, jotka luovat tunnelman. Myös Tweede Tuindwaarstraatilla, kuten Kaasboer.

 

Huh, johan niitä paikkoja löytyy, kun alkaa kirjoittamaan. Huikatkaahan, jos on kysyttävää Amsterdamista – vastailen mielelläni.

Kuvituksena räpsimiäni otoksia Amsterdam Noordista.”

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *