Tartar/ranskalaiset/majo

Moro!

Vappuna vierailimme Töölössä ystäviemme luona ja luonnollisesti meininkiin kuului ruoka. Aattona tehtiin tartaria suht perinteisellä tavalla ja kylkeen ”triple cooked chips” elikkäs ranet elikkäs rankalaiset elikkäs ranskalaiset perunat ja majoneesia jossa saattoi aistia valkosipulin aromeja. Needless to say this was AVOT.

 

tartar1.jpg

 

TARTAR

Hienonna terävällä veitsellä naudan paistia/fileetä/kuvetta/etuselkää ja mausta suolalla, mustapippurilla, worcestershirekastikkeella, oliiviöljyllä ja dijonsinapilla. Anna maustua kylmässä kelmun alla jonkin aikaa.

Tarjoa tartarin lisukkeena hienonnettua punasipulia, kaprista ja raakaa kananmunan keltuaista.

 

RANUT

Leikkaa isokokoisista perunoista n. 2cm paksuisia palkkeja. Huuhtele hyvin kylmällä vedellä ja anna liota vedessä muutaman minuutin. Kaada vesi pois, uusi vesi kattilaan ja keitä perunat kypsäksi. Jäähdytä perunatikut. Lämmitä rypsiöljy 140asteiseksi, ja friteeraa perunat osissa kunnes perunat saavat juuri ja juuri väriä. Jäähdytä perunat taas. Kuumenna öljy 180asteiseksi, friteeraa perunat rapeiksi ja mausta suolalla.

 

tartar2.jpg

tartar3.jpg

 

MAJO

Laita kulhoon pari keltuaista, ruokalusikallinen dijonsinappia ja loraus valkoviinietikkaa. Lisää rypsiöljyä ohuena nauhana samalla vatkaten. Öljyä uppoaa suurin piirtein neljä desiä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla valkosipulilla.

 

 

Koti Ruoka ja juoma

Cottage pie

Moro!

Normistihan tälläinen cottage pie/shepherd’s pie tehdään lampaan tai naudan jauhelihasta mutta tässä versiossa käsittelyssä on possun lapa. Sitä sattu oleen. Kais tän nimi ois sitten Pig farmer’s pie. No, loistava sunnuntairuoka jokatapauksessa! Possua, mustatorvisientä, lanttua, porkkanaa!

 

 

pata1.jpg

 

 

Kuutioin possun lavan pieniksi paloiksi ja käristin lihoihin kauniin värin valurautapannulla. Huuhdoin pannun pienellä määrällä punaviiniä ja siirsin lihat hautumaan syvään kasariin liotettujen mustatorvisienten ja liotusliemen kanssa. Lisäsin myös tomaattimurskaa. Haudutin valurautapannulla voissa sipulia, valkosipulia, porkkanaa ja lanttua. Siirsin myös juurekset kasariin ja maustoin koko roskan laakerinlehdillä, tähtianiksella, sokerilla, mustapippurilla ja suolalla. Haudutin lihat rauhassa kypsäksi.

 

 

pata4.jpg

 

 

Tein perunamuusin jonka paransin reilulla voilla ja kermalla. Sekoitin mukaan hieman raastettua emmental-juustoa ja jauhettua muskottia. Lihamuhennos isoon vuokaan ja perunamuusi päälle! Kuorrutus emmental-raasteella ja korppujauhoilla. Sitten uuniin kunnes pinnassa on kaunis väri. Nice!

 

 

pata3.jpg

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma