Mistä aloittaa?

Mä olen aina mielestäni ollut melko ekologinen. Tai ainakin olen luullut niin, mutta kun rupesin  tarkemmin kiinnittämään huomiota asioihin, järkytyin!

Olen aina kierrättänyt  roskia ainakin jollain tasolla. Kotona jo ihan pienestä asti äiti opetti lajittelua; biojäte kompostiin, paperit ja pahvit poltettavaksi, metallit ja lasi kierrätykseen jne. Täällä Suomessa se onkin helppoa, koska jätteen lajittelu on järjestetty hyvinkin kätevästi, esim. kerrostalojen roskiskatoksissa on kaikelle omat laarinsa (kaipaisin vielä muoveille omaa!). Espanjassa ei valitettavasti ollut aina näin, mutta onneksi nyt viime vuosien aikana sinnekin ilmestyi esimerkiksi kierrätysmuoville omat pöntöt! Yritin siellä lajitella roskat parhaani mukaan. Mutta esimerkiksi työpaikalla teki pahaa, kun kaikki laitettiin vaan suoraan sekajätteeseen. Työpaikallani biojäte lajiteltiin kuitenkin erikseen (sitä tulikin valtavat määrät, koska kyseessä oli ravintola, ja ruokahävikki aivan valtava), ja eräs paikallinen kävi päivittäin noutamassa ne ja vei perheelleen, jossa 15 koiraa ruokittavana. Ja tämä ei muuten ollut ensimmäinen työpaikka, jossa oli tällainen systeemi!

Koko tuon ajan, jonka asun Espanjassa, jaksoin ihmetellä ihmisten välinpitämättömyyttä ympäristöä ja luontoa kohtaan. Toki turistialueilla itse turistit jättävät paljon roskaa jälkeen, mutta aika varmasti pahimpia olivat itse paikalliset. Mikä on todella surullista. He itse tuhoavat oman kauniin saarensa! Esimerkiksi rannat, vaikka ne ovatkin tilastoissa puhtaimpia rantoja, siellä lojui pitkin poikin tyhjiä tölkkejä, muovipusseja tms. Varsinkin niillä ”ei virallisilla” -uimarannoilla. Itse huolehdin omat roskani aina mukanani pois, vaikka roskapönttöä ei olisi ollutkaan lähistöllä. Monesti myös kavereita joutui vähän muistuttelemaan, ettei ne tyhjät pullot ja tölkit jääneet sinne. Eniten ärsytti ihmisten laiskuus, esimerkiksi hyvin useasti meidän kotipihalla (kerrostalo) lojui roskapusseja, kun joku ei ollut jaksanut kävellä roskakatokselle asti. Ja ne roskapussit usein levisi pitkin pihaa yleensä lintujen tai kissojen toimesta. Ei mennyt itellä kaaliin miten joku voi tehdä tollasta!

Nyt täytyy myöntää, että oma paheeni taisi olla ruokahävikki. Tyypillistä mulle, on käydä kaupassa (yleensä nälkäisenä) ja ostaa kaapit täyteen milloin mitäkin, esim. jotain uusia vihanneksia tai hedelmiä, ja muutamien päivien kuluessa huomata, että ne ei vaan uppoa, ei tee mieli tai en oikein tiedä mitä tehdä niistä. Joten useasti ne sitten pilaantuu, ja päätyy biojätteeseen. Ihan kamalaa! Eli ihan kun heittäis ne suoraan ostamisen jälkeen roskiin (okei, välillä onneks mun mies on sitten syöny ne tai tehny niistä jotain, kun ei ole niin nirso ruoan suhteen). Noh, tähän mä heräsin sitten jokunen viikko sitten, ja päätin tehdä totaalisen korjausliikkeen! Eli jo kaupassa yritän hyyyyyyvin tarkkaan miettiä tuleeko kaikki syötyä jne. Jo näin lyhyessä ajassa huomasin (tai ainakin siltä tuntuu), ettei ruokaan enää kulu niin paljon rahaa! (Jeshh!) Oon myös pyrkiny käyttämään kaikki ruoantähteet johonkin, syötän jotain koiralle (sille nirsolle ei mikä vaan kelpaa) ja teen esim. puuron jämistä rieskoja, lettuja tai vohveleita. Ihana hyvä fiilis, kun ei ruokaa lennä roskiin niin paljon!

Mitä seuraavaksi sitten? Päätin, että pikkuhiljaa hankkiudun eroon pesuaineista. Keittiöön ja yleispuhdistukseen etikka-vesi ja ruokasooda käyttöön. Ostin myös marseille-saippuaa, joka soveltuu tosi moneen; jotkut jopa pesee hiukset sillä! Ja se on siis ihan täysin luonnonmukainen tuote! Pikkuhiljaa, kun shampoot ja hoitoaineet kuluu loppuun,haluaisin siirtyä palashampoon käyttöön, tai jopa vain vesipesuun! Vauvaa en ole vielä pessyt millään pesuaineilla, pelkästään vedellä, ja näin aion mahdollisimman pitkään.

Jotenkin tuntuu, että nämä on vielä toooosi pieniä muutoksia, mutta mä haluan uskoa, että ne pienetkin teot voi vaikuttaa.

Instagramin arvokasmaailma -tili on toiminut mulle tässä inspiraation jaideoiden lähteenä !

Rakastan Suomen kuvankaunista luontoa
hyvinvointi vastuullisuus uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *