Hullun säästöpirkon sunnuntairesepti 2
Hullun säästöpirkon sunnuntairesepti on postaussarja, jossa joka sunnuntai esittelen yhden edullisen ja helpon reseptin. Niin kuin aiemmin tällä viikolla kirjoitin: kaikilla täytyy olla oikeus ylläpitää monipuolista ja terveellistä ruokavaliota tulotasosta riippumatta. Avainsanalla reseptit löydät edellisen viikon reseptin.
Hedelmiä, vihanneksia ja juureksia kannattaa käyttää niiden satokauden mukaan, tällöin ne ovat herkullisimmillaan ja edullisimmillaan. Tämän sunnuntaireseptin pääaines on punajuuri, joka minusta on ainakin suomalaisessa keittiössä aliarvostettu ja vähän käytetty juures. Punajuuri sisältää paljon kivennäisaineita ja vitamiineja, mutta sen käyttöä ei suositella alle yksivuotiaille lapsille sen nitraattipitoisuuden vuoksi. Tänään kokataan punajuuripihvejä ja perunamuusia. Yhden annoksen hinnaksi tulee n. 0,65€, joten mistään kovinkaan kalliista herkusta ei ole kyse.
Punajuuripihvit ja perunamuusi
Ainekset (4 annosta)
- 700 g
- punajuurta
- 1 dl
- korppujauhoja
- 1 kpl
- sipuli
- 3 kpl
- kananmunaa
- 1 kg
- perunaa
- 1 dl
- maitoa
- voita
- suolaa
- pippuria
Tee näin:
- Kuori ja raasta punajuuret kulhoon. Lisää korppujauho ja anna turvota 5-10 min.
- Kuori ja pilko perunat, lisää vettä kattilaan ja laita kiehumaan.
- Pilko sipuli ja lisää punajuurten sekaan. Riko ja vatkaa munat erillisessä kulhossa ja lisää sitten punajuurten ja sipulien joukkoon. Sekoita hyvin.
- Mausta punajuuret suolalla ja pippurilla sekä mieleisillä mausteilla esimerkiksi tillillä.
- Paista punajuuripihvitaikina reilussa voissa keskilämmöllä. Pihveistä kannattaa tehdä pieniä, sillä ne murtuvat helposti raakoina. Kun laitat taikinan pannulle paina sitä hieman lastalla tiiviimmäksi. Paista kummaltakin puolelta noin 5 minuuttia ja käännä pihvi vain kerran. Kun punajuuripihvi on kypsä se pysyy kasassa.
- Perunat ovat kypsiä, kun ne ovat pehmenneet. Kaada vesi pois ja muussaa ne kattilassa. Lisää reilu nokare voita sekä maitoa joukkoon.
- Punajuuripihvit ovat sen verran mehukkaita, etteivät ne kastikkeita tarvitse, mutta halutessaan voi tarjoilla ruskea kastikkeen ja suolakurkkujen kanssa. Nauti!