Parasta pataleipää pöytään (ohje mukana)
Kokeilin muutama viikko sitten pataleivän tekoa, kun teki mieli omatekoista, vähäsuolaista leipää. Kunhan vaan illalla muistaa tehdä taikinan valmiiksi, aamulla ei tarvitse muuta kuin laittaa taikina pataan (kunhan lämmittää ensin padan ja uunin kuumaksi) ja tökätä kolmeksi vartiksi uuniin. Tänäänkin meillä tuoksuu tuore leipä, tällä kertaa laitoin vähemmän vehnäjauhoja ja enemmän kokojyväjauhoja sekä kaurahiutaleita. Ripottelen leivän päälle ennen uuniin laittoa kurpitsansiemeniä.
Ohje:
2 dl vehnäjauhoja
5 dl kokojyväjauhoja (laitoin tähän sekoitukseen desin ruisjauhoja, desin kaurahiutaleita ja 3 desiä kokojyväjauhoja)
1 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3,5 dl lämmintä vettä (noin 42 asteista)
Sekoita aineet kulhoon, älä vaivaa. Anna olla kannen alla vedottomassa paikassa 12-24 tuntia.
Jauhota pöytä, kumoa taikina tee siitä leivän muotoinen pallo, älä vaivaa. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita tyhjä pata uuniin. Kun uuni ja pata ovat lämmenneet, voitele padan pohja ja reunat öljyllä, laita leipä pataan ja ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä (myös muutkin käy). Paista uunissa kannen kanssa 35 minuuttia, ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia. Lopuksi kumoa leipä ja laita liinan alle jäähtymään.
Taikinaan voi laittaa myös pähkinöitä, jos tykkäät pähkinäleivästä.