Seure - onko koko firmaa olemassa?

Lastentarhaaja

Netflixissä pyörii sarja nimeltä Homeland. Sarja kertoo CIA:n virkailijasta, jota näyttelee Claire Danes. Viidennellä tuotantokaudella Danes alkaa tutkimaan salamyhkäistä firmaa, joka rekrytoi hirveän määrän ihmisiä, mutta kukaan ei tiedä mitä se tekee. Sisälle ei pääse ja rakennuksen kyljessä ei ole nimeä. Kukaan työntekijä ei suostu kertomaan mitään yrityksen toiminnasta. Pitkän tutkimuksen, ihmisten kiristämisen ja kiduttamisen, soluttautumisen ja vakoilun jälkeen totuus selvisi. Yritys oli Seure.

No ei ollut. Yritys palkkasi atk-nörttejä trollaamalla vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen koskien Yhdysvaltojen vaaleja. Mutta se olisi voinut olla myös Seure. Seure on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten omistama henkilöstöpalveluyhtiö. Nettisivuillaan he mainostavat tarjoavansa kokonaisvaltaisia henkilöstöratkaisuja. Päiväkodeissa Seure on tuttu kaveri, koska sieltä myös me tilaamme sijaiset. Tai siis “tilaamme sijaiset”. Me kyllä täytämme niitä nettilomakkeita ja teemme tilauksia. Tilauksen täyttäminen on muodollisuus, jonka jälkeen sovimme seuraavan päivän toiminnasta keskenämme. Koska eihän ketään ole tulossa. 

Seuren systeemi toimii siis niin, että heidän listoillaan roikkuu ihmisiä eri rooleissa. Osa on kuukausipalkalla ja osa kärkkyy sijaisuuksia ilman työvelvoitetta. Me laitamme sijaishakemuksemme eetteriin ja joku nappaa sen järjestelmästä. Tai sitten ei, yleensä ei. Päiväkodeissa tapaamani sijaiset ovat usein välivuoden viettäjiä, opiskelijoita ja eläkeläisiä. Jotkut ottavat Seurelta pidempiä sijaisuuksia, mutta eivät halua sitoutua sen enempää. Tällä hetkellä tilanne on se, että lastenhoitajan tilauksia saattaa roikkua systeemissä vaikka 50kpl ja yhteenkään ei vastata. Mitä tapahtuu, jos sijaisia ei saada? Ei yhtään mitään. Johtajat nostelevat hartioitaan ja työntekijät pidentävät päiviään, skippaavat kahvitauot ja sammuttavat tulipaloja. 

Välillä sijainen tulee ja hän tekee työnsä niin hyvin kuin kiireessä pystyy. Välillä sijainen tulee ja toteaa tämän olevan ensimmäinen kerta, kun hän astuu päiväkodin ovesta sisään. Välillä sijainen tulee ja istuu koko päivän selaillen puhelinta. Välillä sijainen on ottanut työn vastaan, mutta ei ilmesty fyysisesti paikan päälle. Onneksi suurin osa on heitä, jotka tekevät työnsä kunnolla. Kiitos heille siitä. Viimeksi meillä oli niin ihana sijainen, että eräs meidän lapsistamme kyselee hänestä edelleen.

Sairaslomien ja muiden poissaolojen aiheuttamia kriisitilanteita voitaisiin helpottaa sillä, että palkattaisiin alueille kiertäviä lastenhoitajia vakituiseen työsuhteeseen. Tämä tietenkin maksaa. Mutta ollaan nyt rehellisiä. Lastenhoitajien palkka on niin naurettava, että muutaman sellaisen palkkaa ei jaksaisi edes kirjoittaa budjettiin. Jätetään ohrat ostamatta tämän vuoden rairuohon istuttamiseen ja palkataan heidät niillä rahoilla. Nämä ihmiset olisivat lapsille ja henkilökunnalle tuttuja, sekä he tuntisivat talot.

Miten koko tämä systeemi voi nojata tällaisen firman toimintaan, joka ei selkeästi pysty suoriutumaan tehtävästään? En voi mitenkään tietää missä kohtaa he ovat menneet vikaan. Joko rekrytointien määrässä tai laadussa. Todennäköisesti molemmissa. Tätä en tietenkään saa selvitettyä, koska tuskin he vastaisivat rehellisesti kysyttäessä. He eivät voi laittaa ihmisille työvelvoitetta, koska eivät pysty ennustamaan työntekijöiden määrän tarvetta. He voisivat maksaa ihmisille päivystämisestä, mutta siinä kuluisi ikävästi rahaa. 

Miksi koko pääkaupunkiseutu ei ole sekaisin Seureen kohdistuvasta raivosta? Miten on mahdollista, että tällainen mysteerifirma saa myydä tuotetta, jota ostaja liian harvoin näkee? 

Seuren toimitusjohtaja Anne Sivula on kirjoittanut aiheesta heidän omilla sivuillaan (https://seure.fi/varasto-vuokraamo-vai-inhimillisen-paaoman-kohdentaja/). Hän kirjoittaa optimoinnista ja pohtii, minkä verran kannattaa olla omaa henkilöstöä, varahenkilöstöä, kuukausipalkkaisia ja kiertäviä työntekijöitä. 

Anne Sivula, kirjoitan tämän suoraan sinulle. Minulla on vastaus sinua askarruttaviin kysymyksiin henkilöstömääristä: enemmän. Jos te välittäisitte oikeastaan minkä tahansa muun alan työntekijöitä, olisitte Ilta-Pulun kannessa päivittäin. Omien sanojenne mukaan tyypillisimpiä työkohteitanne ovat päiväkodit, koulut sekä sairaalat. Ilmankos tämä sekoilu on saanut jatkua aivan liian pitkään.

 

Kommentit

Turhautunut (Ei varmistettu)

Olen aineenopettaja täysillä pedagogisilla valmiuksilla ja koulutuksella. Minulla on työkokemusta myös päiväkodista ja halusin siirtyä Seuren listoille. Seure ei suostu palkkaamaan "epäpätevää" muuta kuin avustajaksi, jonka palkka on huonompi kuin siivoajalla. Näin siis karsivat hyviä lastenhoitajia listoilta. Peruskoulun opettajiksi valmistuneet kertovat samaa. Avustajan töitä ei taas riitä, jotta voisi "edetä" joskus lastenhoitajaksi, mikä on pedagogisesti kouluttautuneelle ihmiselle todella turhauttavaa. Päiväkodit menettää hyviä työntekijöitä ja itsekkin luovuin jo ideasta siirtyä pk:n puolelle (keikkojakaan ei ole).

Tämä kuulostaa niin erikoiselta! Kuulin juuri, että Seure ei palkannut pätevää lastentarhanopettajaa. Ja ollaan siis pääkaupunkiseudulla, jossa työvoimapula on hälyttävä.

Taas menetettiin yksi ihminen sinussa ja huomenna jossakin päiväkodissa ollaan hätää kärsimässä ilman lisäkäsiä.

No huh mitä hommaa. Mitenkohön lie täällä pohjosessa homma. Houtakia ei ainakaan saada sijaisiksi kun muakin äitiyslomalta soitetaan vaikka en ole edes hoitaja vaan fysioterapeutti ;)

Luulen, että pääkaupunkiseudulla on pahimmat solmut. Toki olen muualtakin kuullut haasteita, mutta ovat eri mittaluokkaa. 

Sä ootkin hei multitalentti, äkkiäkös hoitsuilet ja kuntoutat potilaat siinä samalla :)

Joo, oon mä hoitajankin hommia tehnyt... Omat lapset ei ole nyt päiväkodissa niin vaikea sanoa siellä tilannetta. 

Lh (Ei varmistettu)

Itse ajattelen, että Seure ei ole tässä se syypää vaan varhaiskasvatuksen resurssit, jotka pienenevät vuosi vuodelta. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että henkilöstö uupuu ja se taas nostattaa sijaistarvetta. Päiväkodissa työskentely on nykyään niin koiran hommaa, että yhä useampi lähtee alalta pois.
Seuren sijaan kohdistaisin katseen kunnan päättäjiin, jotka pakottavat päiväkoteja 100% täyttö- ja käyttöasteisiin. Lähdin itse alalta pois kouluttautumaan muihin tehtäviin ja Viimeiset kaksi vuotta olen tehnyt keikkoja Seurella. Olen nähnyt sen kuinka työtarjonta on noussut pilviin. Esimerkiksi viime syksynä uusi ilmiö oli se, että mihin tahansa päiväkotiin meninkään niin lähes poikkeuksetta sijaistin kahta, välillä jopa kolmea ihmistä. Ainakin Helsingissä varjaiskasvatus on aivan järkyttävässä kriisissä. Sijaistarve on niin valtava, että en usko sitä kenenkään pystyvän täyttämään kun halukkaita työnyekijöitä ei yksinkertaisesti vaan ole riittävästi. Tämä on vuosien kiristämisen seurausta.

Kaupungin pitäisi nyt ehdottomasti tehdä ryhtiliike ja palkata rutkasti lisää vakituista varahenkilöstöä niin, että tilannetta voitaisiin alkaa korjaamaan. Se tulee tosin viemään vuosia ennen kuin varhaiskasvatuksen työntekijät voimaantuvat ja ala alkaa taas kiinnostamaan.
Voi kunpa varhaiskasvattajat saisivat lakon aikaiseksi niin nähtäisiin mitä tapahtuu kun kukaan ei hoida työssäkäyvien lapsia. On aivan järjettömän häpeällistä, että päiväkotien on annettu mennä tällaiseen jamaan.

Sä olet täysin oikeassa jokaista sanaa myöten. Varhaiskasvatuksen tilanne Helsingissä on kuin yksi suuri junaonnettomuus. En päästä Seurea pälkähästä, mutta kuten sanoit, tätä kriisiä on valmisteltu jo vuosia. 

En tiedä edes ketä syyttää? Tuntuu, että peruskalliota on rouhittu pikkuhiljaa kaikkien huomaamatta ja nyt se romahtaa.

Entinen LH, nykyinen LTO-opiskelija (Ei varmistettu)

Itse hain joskus männä vuosina seureen, pätevänä lastenhoitajana ja täysin vapaana kaikkiin sijaisuuksiin. Kirjoitin selkeän hakemuksen, joka luonnollisesti sisälsi mittavan työhistoriani.

Pari viikkoa myöhemmin sain Seuren edustajalta puhelun- soittajana nuori, kyllästyneen ja epäkohteliaan kuuloinen mies, joka sanoi että niin tää sun hakemus on tullut mutta siinä on niin paljon tekstiä niin hän ei nyt jaksa lukea sitä, että voitko tiivistää sen koko hakemuksen kahteen lauseeseen.

Liian pitkä, en lukenut. Selvä. No minä tiivistin ja sain vastauksen että no kaipa sä nyt voit tulla sitten käymään täällä toimistolla mutta en takaa että me otetaan sua listoille.

No en mennyt. Otin vastaan sijaisuuden päiväkodissa jonne olin erittäin tervetullut. Vieläkin sapettaa se juippi- jos ei pätevät ja käytettävissä olevat sijaiset kelpaa niin olkoot.

Lastentarhaaja

Siis tiedätkö. Oon kuullut nyt yllättävän usealta, ettei ole päässyt Seuren listoille. Osa siis jopa valmistuneita lastentarhanopettajia. Kuulostaa aivan pimeältä touhulta. Varsinkin kun miettii minkälaista hiihtäjää sieltä välillä tulee.

Entinen LH, nykyinen LTO-opiskelija (Ei varmistettu)

Joo, ei voi kuin ihmetellä.

Taannoin yhdessä pienessä erityislapsipainotteisessa ryhmässä oli Seuren kautta putkimies (putkiasentaja?en muista) avustajana. Älyttömän hyvä tyyppi, ja lapsien kanssa myös oikein näppärä, mutta kyllä se pistää edelleen miettimään että on se nyt saatana kuinka millä tahansa koulutuksella voi tulla duunailemaan (erityis)lasten kanssa. Se olis toki saanut parempaa liksaa koulutustaan vastaavasta työstä, mutta mietti alanvaihtoa ja oli siks tullut Seuren kautta kokeilemaan tykkäisikö oikeasti. Siia ymmärrän että haluaa kokeilla, mutta musta ihan vaan se että Seurella ollaan et THIS IS FINE on ihan helvetin hälyyttävää. Siis että me otettais vaikka opettajia listoille? Mitä suotta, kortistossahan on puutarhureita ja ahtaajia!

Ja sitten voi kukin tahollaan miettiä, että mitä tykättäisiin jos minä lähtisin vähän kokeilemaan että miten vaikkapa sähkötyöt tai ne putkihommat sujuisi ilman koulutusta.

Johannes82 (Ei varmistettu)

Mistä te revitte näitä juttuja? Hyvin mustavalkoinen näkemys?
Minut palkattiin heti Seurelle vaikka olen epäpätevä. Tosin kokemusta on Varhaiskasvatustyöstä kymmenen vuotta.
Hyvälle tekijälle riittää keikkaa, ja onhan se vähän niinkin että kun saan valikoida keikat mitkä teen ja missä teen, niin en mene sellaisiin paikkoihin jotka eivät esim työmatkan pituuden puolesta sovi minulle, tai paikkoihin joissa suhtaudutaan Seurelaisiin vähätellen ja naureskellen.
Koulutus ei takaa mitään. Olen nähnyt näitä valmistuneita ja kokeneita päteviä, joille tärkeintä työssä on se että työpäivä päättyy, tai että pääsee kahville. Varhaiskasvatustyössä loppupeleissä ratkaisee asenne ja se, että tekee työtä lasten kautta. Niin ja se ei ole Seuren eikä minkään varamiespalvelun syy, että päättäjät ovat ajaneet koko kasvatustyön kohti katastrofaalista loppuaan. Herää kysymys, miksi niitä Seurelaisia pyörii joka talossa? No kun vakkarihenkilökunta ei jaksa!!!!

Kommentoi