Siis mikä lakko? Ei täällä ole mitään lakkoa.

Lastentarhaaja

Keskiviikkona päiväkodeista marssitaan ulos klo 12. JHL:n, Jytyn, Tehyn, Superin ja Talentian jäsenet vastustavat uutta varhaiskasvatuslakia. Tarkoituksena on lisätä yliopistokoulutettujen lastentarhanopettajien määrää päiväkodeissa huomattavasti.

Oli lakiesityksestä mitä mieltä tahansa, niin pari juttua kiinnostaisi tietää. Mistä nämä yliopistokoulutetut lastentarhanopettajat meinataan löytää ja millä kettingillä heidät kiinnitetään työpaikoille, etteivät he pääse karkuun ja keksi vaihtaa alaa? 

Minun työpaikalta iso osa työntekijöitä osallistuu ulosmarssiin. Normaalisti niin kilteissä ihmisissä oli havaittavissa kapinahenkeä. Pientä, mutta oli se siellä. Minä kuulun eri liittoon, eli sorvi kutsuu. Kyselin tänään johtajalta käytännön asioista ja sain vastaukseksi paperista ääneen luettua jargonia. Tiedän tämän tulleen nopealla aikataululla, mutta odotin silti enemmän. Tämänhetkinen tieto on, että päiväkodit pidetään auki. Huomenna vanhemmat palauttavat kyselylomakkeet ja sitten tiedämme paremmin jatkosta. 

Kyselylomake oli muotoiltu typerästi, jos tarkoituksena oli saada lapset pysymään kotona. Lomake pyydetään palauttamaan mikäli lapsi EI tarvitse hoitoa keskiviikkona. Meilläkin useat vanhemmat lukivat siihen asti ja sanoivat, etteivät tarvitse koko paperia. Hehän tarvitsevat hoitopaikkaa. Todennäköisesti saamme huomenna 10-20 lomaketta takaisin ja teemme lopuista paperilennokkeja. 

Minä olen aina lakon kannalla. Oli asia mikä tahansa ja hankaloittaa se elämääni miten paljon tahansa, olen silti lakon kannalla. Lakko on ainoa asia, jolla asioita yleensä tapahtuu ja puollan sitä joka tilanteessa. En vain arvannut, että meidän täytyy yrittää pitää kulissit yllä ja esittää, että aikuisia olisi muka tarpeeksi töissä. Mikä lakko se sellainen on, jota ei saisi edes huomata? 

Aika moni tulee muuttumaan kurpitsaksi, kun kello lyö 12. En ole ikinä ymmärtänyt päiväkodeissa vallitsevaa salailun tunnelmaa ja tässä taas törmäsin siihen. Me emme saisi kertoa vanhemmille, kuinka monta aikuista meillä jää töihin. Miten vanhemmat voivat arvioida tilanteen turvallisuutta? Tähän sain vastaukseksi, että johdon tehtävä on laskea SUHDELUVUT ja varmistaa, että ne täsmäävät. 

Tässä kohtaa tajusin. Kirjoitin tänne viimeksi jo haamutyöntekijöistä. Keskiviikkona niitä nähdään taas. Ulosmarssivat työkaverini tulevat aamulla aivan normaalisti työvuoroihinsa ja heidät kirjataan järjestelmäämme läsnäoleviksi. Sitten he lähtevät ja…he pysyvät läsnäolevina. Suhdeluvut ovat mintissä ja kaikki hyvin. Tästä kysyessäni sain vastauksen, että ei kannattaisi olla sellainen ihminen, jonka lasi on puoliksi tyhjä. Jos ihan pätevien kysymysten esittäminen on sitä, niin minun lasini on vielä jossakin Iittalan tehtaalla. 

Kuinka monta lasta meillä on klo 12? En tiedä. Kuinka turvaamme sen, että aikuisia (ihan lihaa ja verta olevia) on tarpeeksi? En tiedä. Miksei ketään edelleenkään kiinnosta? En tiedä.

 

Kommentit

piiakarpovuo

Ihanaa kun kirjotat päiväkoti elämästä näin avoimesti !! Itse olen tosiaan lastenhoitajana päiväkodissa ja aijon lakkoilla keskiviikkona. Itseänikin ihmetyttää tämä salailu ja piilottelu. Ja juurikin nämä ”haamutyöntekijät” tätä esiintyy paljon.. eli laittomilla suhdeluvuilla mennään. Aivan naurettavaa. Millään ei voida turvata lasten turvallisuutta. Luulisi että tämä olisi sellainen asia että myös esimiehet ja espoon kaupunki tukisi tässä. Kyllä ne sitten katuu kun tajuavat kuinka kusessa ovat kun nytkin lastentarhaopettajista huutava pula, niin mitä se tulee olemaan kun lh:t heitetään pois ja pitäisi saada kaksi korkeakoulutettua ryhmään=mahdoton yhtälö. Itsellänikin olisi niin paljon sanottavaa tästä. Nykyään päiväkotimaailma on mennyt aivan järjettömäksi. Pelottaa mitä se sitten on kun tämän elokuussa syntyvän esikoisen joutuu sinne laittamaan.

http://www.lily.fi/blogit/piian-matkassa

piiakarpovuo

Tai kaupungit ylipäätään.. ei vain espoon kaupunki. 

Lastentarhaaja

Kiitos kommentista! Samassa veneessä tässä ollaan, ihanaa kun luit. Meillä kaikilla on nämä samat huolet, katsotaan koska alkaa tapahtumaan muutoksia. Todellakin lakkoilet ja tee se kevein mielin!

Entinen LH, nykyinen LTO-opiskelija (Ei varmistettu)

Ymmärrän näkökantasi, mutta lastenhoitajia ei "heitetä pois". Tiimin kokoonpanoa muutetaan, ja siirtymäajan puitteissa tulee tapahtumaan väistämättä paljon eläköitymistä- tosin se tulee koskemaan kaikkia ammattikuntia.

Allekirjoitan huolesi pätevän työvoiman saamisesta- se on nytkin vaikeaa, saati sitten tulevaisuudessa. Itse näen muutoksen silti positiivisena: miten älyttömän hyvä paketti on lastenhoitaja-varhaiskasvatuksen sosionomi-varhaiskasvatuksen opettaja! Kaikki tuo oman osaamisensa ja näkökantansa kokonaisuuteen. Uskon, että tämä muutos on tarpeellinen ja hyödyllinen, ja olen ihan positiivisin mielin palkkauksen tolkullistamisen kanssa.

piiakarpovuo

Jos 9000 lastenhoitajan paikkaa on näillä näkymin häviämässä niin kyllä siitä muutamalta lastenhoitajalta jää työpaikka saamatta ja väistämättä nämä 9000 paikkaa tulevat häviämään sehän on itsestään selvää. Eihän niihin eläköityvien paikkoihin palkata enää ketään jos ryhmässä on jo yksi lh. Tämä muutoshan tulee kuitenkin tapahtumaan pitkän ajan kuluessa, mutta on turha väittää että lastenhoitajilla olisi yhtä paljon työpaikkoja kuin ennenkin. Plus se että lastentarhaopettajat pistetään pyörittämään päivät pitkät papereita, tekemään työvuorolistoja, istumaan vasuissa, istumaan ja kirjaamaan ne koneella ja suunnittelemaan viikossa jo 5h, niin kysynpä vaan kuka lapset hoitaa jos on kaksi tälläistä ryhmässä ?? No lastenhoitaja. Onnea vaan niille lastenhoitajille jotka tähän kokoonpanoon pääsevät. 

Entinen LH, nykyinen LTO-opiskelijs (Ei varmistettu)

Ymmärrän sun kannan, mutten edelleenkään usko, että lastenhoitajia "heitetään pois". Korkeakoulutettuja on nytkin haasteellista saada kentälle tarpeeksi, senhän me tiedämme kaikki- ja siksi jaksan itse uskoa esim.siihen, että koulutuspoliittisia päätöksiä on pakko tehdä mahdollistaakseen ryhmien toiminnan.

Nykyisinhän lähihoitajat, jotka on olleet tietyn aikaa (ei kovin montaa vuotta, en muista tarkkaa lukua) alalla, voivat suorittaa sairaanhoitaja-opinnot työn ohessa parissa vuodessa. Tämä toki vaatii työkokemuksen nimenomaan k.o. erikoistumisalalta (en tiedä pitääkö erikoistumisen olla myös sairaanhoidosta).

Itse näen tuonkaltaisen mahdollisuuden täydennyskoulutuksena. Lastenhoitajilla on ihan mahtavaa osaamista, ja täydennyskoulutus pätevöittäisi myös virallisesti sen hyödyntämiseen. Elämme jännittäviä aikoja ja seuraamme mielenkiinnolla :)

Törmäsin tuohon samaan ajatukseen kauhukuvasta muuallakin. Mun on pakko olla eri mieltä tossa, että jos ryhmässä on 2 LTOta ja 1 LH, se LH hoitaisi lapset yksin silloin kun kaksi muuta tekee koneella hommia ja suunnittelee. Ne harvat mun tietämät tiimit joissa on ollut tuo kombo jo nykyaikana on kyllä suunnitelleet aikataulut siten, että työkavereita on kohdeltu erittäin huomaavaisesti ja täydessä yhteisymmärryksessä suunnitteluaikaa yms sijoittaessa. Jos ihan oikeasti ryhmässä on kaksi LTOta jotka toimisi sun kuvaamalla tavalla, se ongelma ei silloin olisi laki, vaan tiimin toiminta sekä päiväkodin politiikka. Mä näe itse tän siten, että jos kaksi jättää kolmannen yksin kaikkien lasten kanssa ja lähtee kirjaamaan, tiimi tarvitsee jo intervention johtajan taholta, ja tarvittaessa johtajan pomolta.

Mä tekisin itse viimekädessä vastaavasta ilmoituksen Aville, mikäli mikään, mikään muu ei auttaisi. Ja kaikkien muidennin pitäisi, koska tuollainen on tosi huono ja epäamnatillinen veto kaikkien näkökulmasta. Mutta väitän myös että kyse on persoonista- mun työuralla on ollut niin ikään ikäviä lastenhoitajakollegoita, jotka on jättäneet mut yksin hoitamaan kymmenen 1-vuotiaan ruokailut ja sen jälkeisen vaipatuksen, nukkariin viennit yms kun itse ovat halunneet syödä "rauhassa aikuisten kesken". Se tilanne korjaantui johtajan ja ennen kaikkea ryhmään hiukan myöhemmin saadun pätevän LTOn avulla.

Lisäksi tossa ajatusmallissa mättää työntekijöiden numerot. Pk-seudulla on nytkin satojen pätevien LTO:n vaje. Millä todennäköisyydellä ryhmässä olisi varhaiskasvatuksen opettajan ja sosionomin sijaan kaksi opettajaa? Lakiuudistuksen jälkeen valmistuvat sosionomit eivät voi enää suoraan pätevöityä lisäopinnoilla opettajiksi, vaan he työskentelevät varhaiskasvatuksen sosionomeina- eli sekin väylä muuttuu. Näen itse ihan realistisena esim sen, että ryhmässä olisi lähihoitajapohjainen LH, vakan sosionomi ja sosionomi LTO-pätevyydellä, mutta en sitä että LHn kaverina olisi säännönmukaisesti sosionomi LTO-pätyydellä sekä yliopistokoulutettu LTO.

Eddie_Hamsteri (Ei varmistettu)

Jos epäilet että suhdeluku ei täsmää todellisuudessa, niin aina voi tehdä nimettömän valituksen AVI:lle tai kuka toimintaa valvookaan. Ja mainita siinä mikä on ollut todellinen tilanne sekä selittää lakon vaikutus ja työnantajan tapa kirjata kotona olevat lakkoilijat vahvuuteen. Jos joku sen tarkastaa, niin se pitäisi huomata helposti jos joku lakossa ollut on laskettu vahvuuteen klo12 jälkeen. Työnantajat yleensä tietävät että heidän tapansa laskea suhdeluvut ei kestä päivänvaloa ja siksi työntekijöitä/vanhempia kohtaan ei olla läpinäkyviä. Kannattaa muistaa että jos vääryydelle sulkee silmänsä, antaa samalla hiljaisen hyväksynnän.

Lastentarhaaja

Asiaa joka sana, näin se on tehtävä!

lukija (Ei varmistettu)

Jos voisit valita vain toisen vaihtoehdon, niin ottaisitko mieluummin palkankorotuksen vai lisää henkilöstöresursseja päiväkoteihin?

Lastentarhaaja

Miksi pitää valita? Haluan tietenkin molemmat. Nämä kaksi asiaa eivät onneksi kumoa toisiaan.

chaura
Misplaced

Onpa älytöntä. Meillä ilmoitettiin suoraan meille vanhemmille että on lakko, osa työntekijöistä osallistuu siihen ja lapsen ryhmä suljetaan klo 12. Vain jos molemmat vanhemmat ovat suojelutyössä, saa lapsi jäädä tämän jälkeen hoitoon, sori siitä. Läpinäkyvyys saa kyllä minulta kiitosta meidän lapsen päiväkodissa. Onneksi lapsi keksi napata jostain oksennustaudin, joten on ihan pätevä palkallinen syy jäädä kotiin - pomo kun ilmoitti aamulla, että ne jotka tästä syystä ovat poissa, ovat sitä palkattomasti tai lomapäivällä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.