Viipyilevän näkkileivän arvoitus

Lastentarhaaja

Juttelin tässä noin viikko sitten ystäväni kanssa päiväkotien tavoista tehdä asioita. Hän puhui äitinä ja minä tällaisen lastentarhanopettajan/ vakoojan roolissa. Totesin jossain kohtaa, että niin se ikuinen näkkileipäkeskustelu: saako lapset näkkileipää ruuan kanssa vai vasta sen jälkeen? Ystäväni vastasi, että hetkinen..mikä näkkileipäkeskustelu? Pääsin valaisemaan häntä Suuresta näkkileipämysteeristä, joka leijuu jokaisena päivänä, jokaisen päiväkodin, jokaisen ryhmän lounaan päällä. Jaan tämän nyt teidän kanssa. Jo aikojen alusta, pyhän Fariseuksen aikaan, on päiväkotimaailmassa pohdittu tätä näkkileipäasiaa ja se jakaa mielipiteitä edelleen. Täyttyykö se maha näkkileivästä, jos sen antaa ruuan kanssa? Syökö lapsi mitään muuta, kuin näkkileipää? Syökö lapsi paremmin, jos palkinto odottaa syömisen jälkeen? Palkinto on siis se näkkileipä.

Old school-jengi vaatii, että näkkileipä annetaan ehdottomasti ruuan jälkeen ja sitä ei saa, mikäli lautanen ei ole tyhjä. Sitten on vähän leppoisampi, mutta siltikin takakireä jengi: näkkileivän saa ruuan maistamisen jälkeen. Sitten ollaan me, ketkä antavat näkkileivän heti. Jos sinun työpaikkaruokalassa olisi lounas ja sen kanssa näkkileipää, söisitkö näkkileivän ruuan kanssa vai vasta jälkikäteen? Ihan mutulla veikkaan, että suurin osa söisi näkkileipää siinä samalla, mikäli se annokseen kuuluu. Miksi siis lapsi ei saisi koko annosta kerralla? Itseäni ei huoleta erityisen paljoa mahan täyttyminen näkkärillä. Pääasia, että se maha täyttyy.

Kuulen jo, kuinka moni päiväkodissa työskentelevä haukkoo henkeään ja sadattelee, että mutta kun leipä ei ole ruokaa! Se on silti osa annosta. Palmian ruokalistassa lukee, että joka aterialla on lisäksi tarjolla näkkileipää, kasvirasvalevitettä ja ruokajuomaa (rasvaton maito/-piimä/vesi). Lähiviikkojen listat voi käydä lukemassa täältä https://www.hel.fi/static/liitteet/palvelukeskus/pk/vuoro-43-48.pdf. Jokaisella aterialla siis tarjotaan myös näkkäriä ja juotavaa. Ei jälkikäteen, vaan aterian aikana. Nyt joku ajattelee, että no pitäisikö se pannukakkukin antaa torstaisin ruuan kanssa samaan aikaan, kun se kerran samalla ruokakärryllä ryhmään tulee? Ei pidä, se on jälkiruoka.

Toki jotkut lapset haluaisivat syödä vatsansa täyteen vain näkkärillä. Harmittaahan se, ettei koko annokseen ole koskettu. Lapset kuitenkin tutustuvat makumaailmoihin eri aikaan. Lupaan, että se näkkäriä nakertava muksu syö 20-vuotiaana muutakin, kuin näkkileipää. Me voimme päiväkodissa antaa lapsen ottaa haluamansa määrä lautaselle, antaa hänen tutustua siihen, kannustaa maistamaan ja näyttää esimerkkiä syömällä itse vieressä hyvällä ruokahalulla. Siinä ruokailun yhteydessä voidaan porukalla jutella ruuasta ja käydä vaikka läpi, mikä on kenenkäkin suosikkia ja inhokkia. Kaikesta ruuasta ei tarvitse tykätä ja mielestäni sen saa sanoa ääneen. Tietenkin ilman yök-efektiä, vaan ihan ettei tämä ole minun makuuni.

Jos lapset kärkkyvät vain näkkileipää ja koko ruokailu perustuu näkkileivän odottamiseen, ryhmän aikuiset ovat siihen syypäitä. Aikuiset ovat itse kiristäneet näkkileivällä ja näin tehneet siitä kaviaariin verrattavan megaherkun. Jos alusta asti näkkileipä annetaan ruuan kanssa, hohto siitä häviää hyvin pian. Eräs sijainen teki jopa niin, että näkkileipälaatikko oli hänen vieressään ruokailun ajan ja annoksen syötyään lapsen piti käydä pyytämässä häneltä näkkileipä. Mikäli hän oli tyytyväinen lapsen tyhjään lautaseen, hän armollisuudessaan voiteli tälle näkkärin. Ihan kuin hän olisi itse kyseisen leivän aamuyönä leiponut. Tuossa voidaan puhua jo vallankäytöstä.

Minun opettajani kuudennella luokalla vaati, että ruokailun jälkeen käytiin niiamassa/ kumartamassa hänelle ja kiittämässä ruuasta. En voinut käsittää. Miten hän liittyi koko ruokaan? Pyysin saada käydä kiittämässä keittäjiä, mutta se ei käynyt. Voitte arvata, kuka istui opettajan kanssa kaksin ruokalassa hyvin usein viimeisenä..eikä käynyt kiittämässä yhtään ketään.

Kommentit

Maria Hakkala
The Variety Show

Meillä ainakin ala-asteella piti ihan käydä kysymässä lupaa, jos ruokaa halusi jättää. Jos oma opettaja oli paikalla, hän lempeänä ihmisenä antoi aina luvan, mutta tiukka keittäjä ei ikinä antanut. Ai, että tää sapetti varsinkin silloin, kun oli laittanut hernekeittoon liikaa sinappia, ja koko keitto oli muuttunut sellaiseksi tönköksi tahnaksi (eli siis joka kerta).
Mun oma poika on juuri elokuussa aloittanut päiväkodin, enkä yhtään tiennyt, että näkkäri on mikään juttu! :)

P.S. Mikä on sun suhtautuminen rasvattomaan maitoon? Oon kuullu, et joissain paikoissa on suostuttu vaihtamaan vanhempien toivomuksesta kevytmaitoon.

Lastentarhaaja

No siellä on nautittu tönkköhernekeittoa, hahah. Meille tarjoiltiin koulussa puuroa lounaaksi. Toisesta maasta muuttaneena ihmettelin, etteikö täällä ole varaa oikeaan ruokaan, tämähän on aamupalaa :D

En ymmärrä rasvattomia tuotteita ylipäätään, siksi rasvaton maitokin on mielestäni aika turha tuote. Maitotuotteita on muutenkin ihan holtiton määrä. K-Supermarketin maitotuotehyllyt ovat 3km pitkiä ja sieltä voi löytää kymmentä erilaista rasvatonta jogurttia, ihan kummaa touhua. 

Toisaalta se päiväkodissa nautittu muutama maitodesi ja sipaisu margariinia ei muuta lapsen ruokavaliota yhtään mihinkään. Sitten kun oma lapsi menee päiväkotiin niin hän saa juoda mitä haluaa. Kotona juodaan sitten muuta.

Maria Hakkala
The Variety Show

Ei mulla oo aktiivisesti mitään tarvetta lähteä pyytään muutosta meidän päiväkotiin, kunhan vaan tuli mieleen, kun yks tuttu oli näin tehnyt ja onnistunut! Enemmän koen tärkeänä, että poika ylipäätään juo maitoa, jos siitä ei hänelle mitään ongelmia ole (kotona siis kevytmaitoa). :)

Lastentarhaaja

Mahtava kuulla, että muutos on saatu tehtyä. Palmian toiminta on aika jähmeää, kaikki muutokset ovat työvoittoja. 

Ihanaa päiväkotitaipaleen alkuvaihetta teille!

lto26v (Ei varmistettu)

Varhaiskasvatuksen ruokasuositus -luonnoksessa otetaan kantaa näkkileipäkeskusteluun:

"Ruokailutilanteessa läsnä olevien, lasten kanssa yhdessä syövien aikuisten ja muiden lasten esimerkki
terveellisestä ja monipuolisesta syömisestä ovat tehokkaampia lasten ruokavalion muokkaajia kuin tiukka rajoittaminen, syömään painostaminen tai ruoalla palkitseminen."

https://www.thl.fi/documents/834036/1449627/varhaiskasvatus_ruokailusuos...

Lastentarhaaja

Tämä voisi olla esimerkiksi talon kokouksen aiheena joskus. Saisi näkkileipä-gaten katkaistua, kun on ihan mustaa valkoisella. Kiitos!

Nukkis (Ei varmistettu)

Oi jee, mikä löytö tämä blogisi on! Kiitoskiitoskiitos oivaltavista, hauskoista, asiallisista, fiksuista jamitäkaikkeavielä teksteistä, joista lto-(aikuis)opiskelija saa paljon ajateltavaa ja sovellettavaa. Ja joita jumiuduin lukemaan, kun pitäisi kirjoitella harkkaraporttia. Ja siitä päästäänkin näkkärigateen - uuteen harjoittelupaikkaan mennessäni osasin kokemuksesta kysyä heti ekalla lounaalla, missä välissä näkkileipää tarjotaan. Ilahduin (!), kun tässä yksikössä se annetaan Ihan Ensimmäiseksi, jotta lapset jaksavat odottaa ruoan jäähtymistä. Perin järkevää.

Lastentarhaaja

Hei tervetuloa messiin! No nyt oli järkevä ratkaisu näkkäridilemmaan, jess. Tsemppiä opintoihin ja tule kertomaan lisää harkka- ja työkokemuksia!

Niiiiiina (Ei varmistettu)

Erittäin hyvä teksti. Entä, jos on oppilas, joka ei kuudennella luokalla useimpina päivinä edes maista ruokaansa? Näin on siis luovinut kaikki kouluvuodet läpi, mahdollisesti siis päiväkodissakin. Kun on aikuinen, joka osallistuu päivittäin lapsen kasvatukseen (myös ruokailutilanteet ovat kasvatustilanteita), tekee kyllä varmasti kaikkensa, että lapselle muodostuisi terve, miellyttävä ruokasuhde ja hän söisi monipuolisesti ja terveellisesti. Enkä siis missään nimessä väitä, että tämä näkkärigate olisi joku ratkaisu asiaan!

Arkilounas eli viisi ateriaa viikon aikana tekee 20 ateriaa kuukaudessa ja 200 ateriaa vuodessa (karkeasti lomat arvioiden), joten kyllä sillä minun näkemyksen mukaan on suuri vaikutus lapsen ravitsemukseen, ruokasuhteeseen ja toimintatapoihin. Se on myös 200 tilaisuutta syödä tai maistaa monipuolista, terveellistä (tai ennemminkin ravitsemussuositusten mukaista) ruokaa. Aterioita, joihin esim. vanhempien ennakkoluulot ja mieltymykset eivät vaikuta. En siis näe sitäkään hyvänä vaihtoehtona, että nämä kerrat ruoka jäisi maistamatta ja sen sijaan syödään pari palaa näkkäriä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.