Ja miten kävi Diorin?

Laura de Lille

On kulunut lähes vuosi siitä, kun mesoava Diorin entinen taiteellinen johtaja John Galliano huuteli asiattomuuksia netissä pyörineellä videolla. 

Potkuthan siitä seurasivat — sekä Diorilta että suunnittelijan omalta nimikkomerkiltä John Gallianolta. Puolta vuotta myöhemmin Ranskan oikeus iski suunnittelijan niskaan vielä ehdollisen 6000 euron sakkotuomion. Jotkut kommentoivat, että ikävästi käyttäytyvästä britistä oltiin haluttu eroon talossa jo pidemmän aikaa. Toiset lähteet palloilivat kilpaa potentiaalisten seuraajaehdokkaiden nimillä. Sama arpominen jatkuu edelleen.

Mutta miten kävi itse muotitalon? No eipä paljon mitenkään. Pian alkavilla Pariisin muotiviikoilla Dior esittelee jo toisen ilman taiteellista johtoa syntyneen ready-to-wear-mallistonsa. Ja hyvin menee: Tätä nykyä vaatetusmallistoja ohjaa Gallianon entinen assistentti suunnittelijatiimeineen, ja syyskuussa 2011 talo julisti myyntiensä nousseen 27% verran sitten vuoden alun. Myös Diorin laukut sekä hajusteet myyvät paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Talon klassikkotuoksu J'adore kiri äskettäin maailman myydyimmäksi päihittäen kisassa jopa Chanelin ikisuosikin no 5:n. Että se siitä.

Gallianon kuusitoista vahvaa vuotta talossa tekivät tehtävänsä, mitä taitavaan brändipositiointiin tulee. Talo siis seisoneekin vielä toistaiseksi aivan hyvin entisen taiteellisen johtajansa rakentamilla peruspilareilla. Ongelmiin joudutaan siinä vaiheessa, kun Dior joutuu perustavanlaatuisten kysymysten eteen — aivan kuten vuonna 1995. Ajan hermolla pysyminen ei olekaan aivan niin yksinkertaista, ja saattaapa haute couture -mallistojenkin tyhjästä nyhjäisy olla jo sinällään aika kinkkinen juttu.

Kerrottakoon, että Chanel uinui aikoinaan jopa kahdentoista vuoden ajan ilman taiteellista johtoa muotitalon perustajan Gabrielle Chanelin vuonna 1971 tapahtuneen poismenon jälkeen. Yritys eli tuolloin tasaisen mukavasti ikonisten jakkujensa ansiosta. Siis ihan kiva anekdootti, mutta siihen se taitaa jäädäkin. Sama kun tuskin onnistuisi enää tänä päivänä.

Huomattavasti mielenkiintoisempaa lienee nähdä, miten kauan Diorin iloisissa uutisissa vielä menee. Uskaltaisikohan niitä toivoa jo lähikuukausille?

Kuvat: Fashionologie.com

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielenkiintoista on ollut Diorin seuraaminen Gallianon potkujen jalkeen. Gayttenin ja tiimin mallistot ovat mun mielesta olleet ihan kammottavia, sekavia ja kliseisia, mutta mikas siina jos ne kerran menevat kaupaksi!

Laura Pollari
Laura de Lille

Vaan eivätpä välttämättä mene. Viimeisimpien mallistojen onnistuneisuuteen en sinänsä ota kantaa, mutta kommenttisi menee muuten asian ytimeen. Laukkujen ja hajusteiden myynneillähän nämä talot tätä nykyä elävät, ja esimerkiksi jo pitkän aikaa tappiollinen haute couture palvelee oikeastaan vain viestinnällisissä tarkoituksissa. Liekö sama kohtalo pian tuolla RTW:llakin?

Kaikesta huolimatta Galliano on kyllä niin omaperäinen ja ainutlaatuinen suunnittelija että vastaavaa tuskin enää Diorille tulee, jään odottamaan miten käy..

Kommentoi