Jardin du Palais Royal

Laura de Lille

Eräänä talvena Pariisissa oli niin kylmä, että pyöräni lukko jäätyi viikoksi.

Minua se ei kauheasti harmittanut. Se tarkoitti vain koulumatkani taittamista jalkaisin —Jardin du Palais Royalin läpi.

 

Sen hyisen talven 2009 jälkeen Jardin du Palais Royalista onkin tullut yksi suosikkipuistojani, jossa on sittemmin käynyt kesät talvet. Välillä kävelyllä, toisinaan vain ohikulkumatkalla. Keväällä puiston puut, runsaat kukkaistutukset ja pensaat heräävät eloon, ja kesällä puiston suihkulähde viilentää helteiden keskellä. Syksyllä kaikesta tulee keltaoranssia, ja sinnikkäimmät ruusut taistelevat elonsa puolesta vielä talvikuukausinakin. Aivan. Jardin du Palais Royalissa ei ole koskaan huonoa vuodenaikaa.  

Uskallan väittää, että tämä Pariisin pikkuinen helmi on varmasti täyttänyt tehtävänsä kaupunkilaisten silmissä, myös minun. Tänne ollaan menty ensitreffeille, pussailtu puiston penkeillä. Särjetty sydän, mietitty epätoivoisena mitä järkeä tässä kaikessa on. Ja onhan siinä oltava — eihän yksi ihminen ole mitään puistoa ympäröivän palatsin historiassa. Siinä se on nököttänyt lähes neljäsataa vuotta aivan mainiosti. Täysin tietämättömänä sydänsuruista.

Enkä usko olevani ainut. Palais Royalin sisäpihalta löytyvä puutarha on ollut jo Ranskan vallakumouksesta saakka, toisin sanoen 1700-luvun lopusta lähtien, kansan kohtaamispaikka. Sen katoksien alta löytyivät jo silloin kahvilat ja pikkukauppiaat. Tätä nykyä puiston reunoilta löytyvien luksusravintoloiden sekä -merkkien tarjonta ei juuri tavallisen kansan tarpeita palvele, mutta mikäpä unelmoimista estäisi. Puutarhan kupeesta löytyvä Didier Ludot'n vintage-putiikki myy suurien muotitalojen luomuksia 1920-luvulta asti, ja löytyypä Jardin du Palais Royalista Stella McCartneyn ainoa Pariisin myymäläkin — suuri lempparini tietenkin. 

Tässä siis loistava paikka iltapäiväkävelyille, vuoden ympäri. Ja varokaakin sitten niitä sydänsuruja! Sanokaa minun sanoneen.

P.s Jotain taikuutta lienee Lilyssä tapahtunut kategorioita päivitellessäni, kun asupostaukseni joulukuulta on pompannut palstani etusivulle. Oh well, tuleepa ainakin nämä puistot kierreltyä!

Kommentoi