Koukussa kieliin

Laura de Lille

Yksi minut aikoinaan vaatetusalalle usuttanut tekijä oli ranskan kieli.

Sen päätin 15-vuotiaana oppia hinnalla millä hyvänsä – musiikkia kuunnellen, kieltä lukien ja kaksi lukiokesääni Pariisissa töitä tehden. Ykkösjuttu tuolloin oli ainut kotikaupungissani saatavilla oleva ranskankielinen naistenlehti Marie Claire. Sen kävin joka kuukausi nappaamassa tuoreeltaan lähimarketin lehtihyllyltä. 

Lehdessä ihanaa oli kaikki: mielikuvituksekkaat tyylijutut, rohkeasti stailatut kuvat ja kutkuttava, kielipäälle ennalta tuntematon sanavarasto. Lempilehteäni luin sanakirja kourassa: sanasto, substantiivien suvut ja adjektiivit upposivat innostuneeseen järisyttävällä voimalla. Harrastustani jatkoin yhteensä kolme vuotta. Lehtipinojen kasvattelu loppui vasta, kun abivuoden säästöillä hankitut Pariisin-lentoliput heiluivat kätösissä.

Rakkaus kieliin ei ole sittemminkään sammunut. Ranskan kielen haltuun otettuani opettelin ammattikäyttöön myös italian. Seuraavan kielellisen herätykseni koin Kööpenhaminan reissullani keväällä 2012. Tuolloin kotiin New Yorkiin palattuani ilmoittauduin oitis tanskan tunneille. 

Koukussa kieleen – aivan kuten ranskaan aikoinaan – olen ollut siitä lähtien, ja hyppäsipä peliin myös kohtalo: opintojeni ohessa tapasin ihanan tanskalaisen nuoren miehen, josta sittemmin tuli poikaystäväni. 

Kielen lukeminen ruotsipohjalla ei tuota suuriakaan vaikeuksia, mutta lausujana toivon kyllä kehittyväni. Lehtipinojen pariin on palattu jo – tällä kertaa 25-vuotiaana.

Mitäköhän sitä luetaan kolmivitosena?

 

P.s Tanskan kielen lempisanani on muuten suklaa, chokolade  kamujen kesken shokolääl. Hihii!

Kommentit

Ingrrrid (Ei varmistettu)

Laura, ei mulla muuta kuin että olet aivan ihana!! Keep up the good work; tykkään, arvostan, inspiroidun ja odotan aina uusia tekstejäsi innolla, kiitos! :)

Janey (Ei varmistettu) http://mapetitevieblog.blogspot.com

Kielien opiskelu, jos mikä, on antoisaa ja palkitsevaa! Pitäisiköhän sitä näin kolmekymppisenä ottaa tuo italia käsittelyyn ja katsoa kuinka pitkälle sen opiskelussa yksinään pääsekään?! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

miten sä saat kokoajan töistä lomaa että pääset reissuun? vai teetkö osa-aikatyötä? olispa mullakin mahis

Laura Pollari
Laura de Lille

 

Ingrrrid, voi sua! Kiitos :)

Janey, no kuule ota! :) Kielten opiskelu (matkustelun ja urheilun lisäksi, siis) on niitä harvoja asioita, joita ei koskaan tule katumaan!

Vierailija, hihii - en kyllä valitettavasti voi sanoa tekeväni osa-aikatyötä! Itse asiassa työskentelen 12 tuntia päivässä (9 tunnin päivätyö, 2-3 tuntia kirjoittamista.)

Meillä Jenkeissä on 2 viikkoa vuosilomaa. Esimerkiksi viime vuonna mulla kertyi 11 vapaapäivää ja tänä vuonna 14. Suomessa vuosilomista ja muista juhlapyhistä kertyy käsittääkseni viisi viikkoa. Ranskassa taisi olla sama määrä, ellei jopa kuusi. Lomailu onnistuu esimerkiksi niin, että kokonaisen viikon sijasta tekee pidennetyn viikonloppureissun. Esimerkiksi tulevaan reissuuni käytän 2 vapaapäivää. Puhdas järjestely- ja asennekysymys :) 

What else is there?

Tanskassahan on se juttu, että ruotsia osaavan on helppo lukea sitä mutta lausuminen on se mistä ei saa mitään selvää :D mä en erota ees sanoja lauseista!

 

Elsa Ö (Ei varmistettu)

Hih, törmäsin söpöön sarjakuvablogiin, jossa opetellaan tanskaa: http://mariogdansk.sarjakuvablogit.com/ Tämmösiä ois hauska löytää enemmänki!

Laura Pollari
Laura de Lille

kata_eric, hihii! Totta turiset :)

Elsa Ö, aivan IHANA! Kiitos jakamisesta :)

Sophia (Ei varmistettu)

Palasin juuri Köpiksestä ja hurahdin myös tanskan kieleen. Mulla on kyllä norjankin sujuva opettelu listalla, mutta nyt on niin tanska-motivaatio päällä, että se täytyy hyödyntää. Mitenkäs muuten sellaisia tanskalaisia poikkiksia onnistuu hankkimaan? Tai yksikin riittäisi. :D Kööpenhaminassa oli kyllä jo yksi ihana, hassu ja lyhyt kohtaaminen ja hymy. Tuntui, että ehkä se kohtalo luuraakin Tanskassa... ;)

Kommentoi