Lauran pieni Islannin-opas

Laura de Lille

Blogia pitempään seuranneille ei ole voinut jäädä epäselväksi, miten paljon tykkään Islannista.

Jos minun pitäisi kuvailla suosikkimaatani muutamalla adjektiivilla, olisivat ne uniikki, monipuolinen ja yllättävä, sattumanvarainenkin.

Islanti on maa, jonka luontoa ja monimuotoisuutta ei voi täysin käsittää ennen kuin sen itse kokee. Mykistyä saa joka askeleella: ei ole sora-autiomaata ilman sateenkaarta, pikkukylää ilman kuumaa lähdettä tai leirintäaluetta ilman jylhää jäätikköä. Se on paikka, jonka käsinkosketeltavan kauniiseen luontoon – vuorten, mäkien ja laaksojen kätköihin – on ripoteltu monta maailman ihmettä. Se on jäätä, vesiputouksia ja tulivuoria. Kuumaa ja kylmää.

Islanti on kirkkaiden kontrastien maa, josta ei puutu mitään. 

Kun minua vähän aikaa sitten pyydettiin kirjoittamaan Islannin-matkavinkeistäni, tiesin olevani pienen haasteen edessä. Ehkä siksi, että Islanti on kaikkea muuta kuin geneerinen, helposti niputettava reissukohde. Jos kaupunkilomailu kiinnostaa, kannattaa suunnata aivan toisaalle. Saarivaltion todellinen hienous piilee luonnossa, ja sen tietävät islantilaiset itsekin: ei ole sattumaa, että turismi syrjäytti kalastuksen maan pääelinkeinona viime vuonna.

Jos minulta kysytään, paras matkustusaika on heinä-elokuu: Islannin värit ja ihmeellisyydet nousevat loistoonsa juuri kesäaikaan. Toisaalta myös talvi voi olla unohtumaton revontulineen ja jäävesiputouksineen. 

Sitten pieni varoituksen sana: omat kokemukseni ja vinkkini rajoittuvat Etelä- ja Länsi-Islannin alueelle. Muuallekin kannattaa ja pitää mennä!

Tässä muutama oma tärppini – ensin pääkaupunki Reykjavikiin ja lopuksi pienimuotoiselle seikkailumatkalle Etelä-Islantiin.

1. Matkavinkkejä Reykjavikiin 

Liikkumisvinkki: 120 000 asukkaan piskuinen Reykjavik on kaupunki, jonka näkemiseen riittää päivä pari – itse suosittelen tsekkaamaan sen Islannin-reissun ensimmäisenä tai viimeisenä päivänä ennen kotiinpaluuta.

Parhaiten suloiseen, helposti haltuunotettavaan Reykjavikiin tutustuu jalkaisin: omintakeiseen islantilaisarkkitehtuuriin ja kaupungin pieniin mutta valloittaviin yksityiskohtiin kannattaa tutustua harhailupohjalta. Kiitos kaupungin kompaktin koon, eksymisen vaara on naurettavan pieni!

Reykjavikin keskustaa.

Yöpymisvinkki: Vanhan keksitehtaan tiloihin vuonna 2011 perustettu KEX (Skúlagata 28) on hostelli vailla vertaa. Kiitos islantilaisen kekseliäisyyden ja eriskummallisen tyylitajun, hostellin kuriositeettikabinettimainen sisustus ei heti anna ymmärtää, että kyseessä on – ainakin islantilaisten standardien mukaan – budjettihostelli. Halvimmasta jaetusta, 16 hengen huoneesta saa pulittaa noin 18 euroa.

Budjettivalinta tai ei, perinteistä reppureissaajamajapaikkaa KEX:istä ei saa tekemälläkään – paitsi hostelli, KEX on myös ravintola, baari ja keikkapaikka. Kaiken kaikkiaan KEX:in ilmapiiri on rento, ja hostelli kuin iso olohuone, jonne hengailemaan tulevat reykjavikilaiset itsekin.

Paikan aamiainen kannattaa muuten kokeilla ainakin kerran – näkymät vuorille ovat huikeat! 

Hurmaava KEX-hostelli.

Ruokavinkki: Kasvisravintola Babalú (Skólavörðustígur 22) on reykjavikilaisklassikko, jossa kannattaa piipahtaa ainakin kerran. Alakerran kahvilan voi skipata huoletta, sillä todellinen magia löytyy mummolan olohuonetta muistuttavasta yläkerrasta – plussana maittava ruoka, ihanan outo henkilökunta ja hyvä lautapelivalikoima. Jos tuuri käy, sohvilla löhöilee söpöjä islantilaisopiskelijapoikia. 

Tekemisvinkki: Reykjavikissa on varsin vilkas ja monipuolinen kulttuurielämä. Päivän mittaisella visiitillä hyviä vierailukohteita ovat ainakin Reykjavikin taidemuseo (Tryggvagata 17) ja aivan naapurista, kaupunginkirjaston yhteydestä löytyvä Reykjavikin valokuvamuseo (Tryggvagata 15). Jos islantilainen, englanniksi tekstitetty elokuva kiinnostaa, suunnaksi kannattaa ottaa indie-leffateatteri Bíó Paradís (Hverfisgata 54). 

Piipahtaa kannattaa myös johonkin keskustan alueella toimivista, paikallisten suosimista maauimaloista. Kuumalähdealtaissa lilluminen ja sosialisointi on paitsi hauskaa myös islantilaisinta mitä voit uikkareissasi tehdä – alle neljän euron hintaan. 

Reykjavikin valokuvamuseo.

2. Matkavinkkejä Etelä-Islantiin

Islannin todellinen kauneus piilee sen luonnossa, ja niinpä myös mieleenpainuvimmat kokemukset löytyvät kaukana ihmisasutuksesta. Tässä muutama täsmävinkkini Islannin-maaseutumatkalle.

Liikkumisvinkki: Koska Islannissa reissaaminen on ennen kaikkea tutkimusmatkailua ja jatkuvat pysähdykset odotettavissa, matkaan kannattaa lähteä omalla vuokra-autolla. Oma-aloitteinen, itsenäinen matkustustapa toimii täällä parhaiten jäykkien nähtävyyskierrosten ja turistibussien sijaan.

Yöpymisvinkki: Koska Islannin sää on viileähkö läpi vuoden eikä hellettä esiinny, tarjoaa maan ilmasto lähestulkoon täydelliset olosuhteet telttailulle.

Vaikka telttaretki ei lähtökohtaisesti omalta jutulta tuntuisikaan, yllättyy Islannissa pesunkestävinkin camping-skeptikko: kun ympäristönä toimii vehreä laakso surrealistisen kauniine maisemineen, luonnossa yöpyminen on kaukana ankeista telttailukliseistä. 

Jos minun pitäisi antaa yksi lyömätön telttailuvinkki, olisi se lumoava Landmannalaugar. Suosittuna patikointikohteenakin tunnetulla laaksolla on oma leirintäalueensa, jolta löytyy jättimäinen kuuma lähde. Landmannalaugarilta on helppo suunnata Skaftafellille, jonka leirintäalueella voi yöpyä jäätikön kupeessa. En muista eläissäni hengittäneeni yhtä raikasta ilmaa!

Landmannalaugar ja Blue Lagoon.

Tekemisvinkki: Etelä-Islannin-kiertueen lomassa kannattaa käydä ihailemassa esimerkiksi Islannin aktiivisinta tulivuorta Heklaa tai jäälaguuni Jökulsárlónia. Varsinaisten nähtävyyksien lisäksi aikaa kannattaa varata myös spontaanille tutkimusmatkailulle sen ollessa ehdottomasti elämyksekkäin tapa tutustua maahan. 

Ja miten sitten ne paljon puhutut kuumat lähteet? Mitä luonnollisempi, sen parempi on oma ohjenuorani Islannin pittoreskeissä maisemissa kylpemiseen. Matkareittiä suunnitellessa kannattaa huomioida, että uimiseen kelvollisia lähteitä ja jokia on monenlaisia ja -lämpöisiä. Koska kaikki kuumat lähteet eivät ole kelpoja uimapaikkoja, kannattaa vaihtoehtoja tutkia jo ennakkoon. 

Jos luonnon helmassa kylpeminen ei syystä tai toisesta onnistu, hyvä kakkosvaihtoehto voi olla Blue Lagoonin kaltainen, turisteille suunnattu geotermaalinen kylpylä. Kylpylä on hinnakas ja melko ruuhkainen, mutta takuuvarma tärppi esimerkiksi lyhyemmällä Islannin-pyrähdyksellä.

Ihanaa Islannin-matkaa!

Kommentit

ElinaPK
Sataman valot

Kiitos mainiosta postauksesta! Täällä ollaan suunnittelemassa Islannin matkaa ja siksi kysyisinkin näkeekö mielestäsi puolen viikon pituisella (ke-su) reissulla mitään, jos haluaa matkata myös maaseudulle? Ja onko eteläisessä Islannissa B&B -tyyppisiä majoitusmahdollisuuksia, joihin pystyisi poikkeamaan extempore, jos päättää lähteä reissuun vilkkaimman sesongin ulkopuolella, esim. syyskuun alussa?

ViviS (Ei varmistettu) http://www.atelierofideas.com

Jostain syystä Islanti ei ole koskaan kuulunut omalle pakko matkustaa- listalleni... Paitsi että nyt kuuluu! Tuo keksitehdas varsinkin kuulostaa näkemisen arvoiselta jutulta, joten kiitos vinkistä!

Hosuli
Hömppäblogi

 

Huippua, kiitos paljon! Tämäkin postaus menee kirjanmerkkeihin. Pakko päästä lillumaan lähteisiin, oooooh.

marley (Ei varmistettu)

Voeee kauuuhea mikä Islannin ikävä iskikään tästä jutusta... Vaihdossa olin Rekjavíkissä viime syksyn ja edelleen ajatukset palaa niihin maisemiin harva se päivä :)

Laura Pollari
Laura de Lille

Hei! :)

En ole autoihmisiä, mutta vuokra-automme oli käsittääkseni aika peruskämänen. Noin yleisesti ottaen Islannin haastavamaastoisella maaseudulla on oltava hyvä menopeli.

Jäimme mm. jumiin Hekla-tulivuoren päälle (don't ask) ja saarroksiin etäiseen laaksoon, josta paikalliset rangersit kävivät meidät jeesimässä pois. Hyvällä jeepillä oltaisiin näistäkin selvitty ilman apuja.

Bussiyhteyksiä on hyvin ja runsaasti, myös turisteille. Niiden varaan voi siis kääntyä viimeisinä oljenkortena. Bussimatkailun ainut problematiikka on se, että reiteiltä ei voi poiketa oman mielen mukaan, ja nimenomaan seikkailumatkailu on Islannin parasta antia.

Millon ootte muuten lähdössä?

P.s. Go teltta go! :)

Hannako/ (Ei varmistettu)

Kiitos vastauksesta! Vähän huonosti tuntuu netistä (kerrankin..) löytyvän infoa näistä jutuista, mutta onhan tässä vielä aikaa tutkia! Keskellä kesää menossa ja kyseessä on häämatka! :)

Laura Pollari
Laura de Lille

Siis EIKÄ! Miten ihanaa! :-)

Jos tulee lisäkysymyksiä, laita meiliä: laurapollari (at) hotmail.com.

Ihan huikeaa häämatkaa teille!

Jelena (Ei varmistettu) http://karhu-junassa.blogspot.fi/

ah, kiitos hyvistä vinkeistä ja suosituksista! tää sun tekstis sai jo mut malttamattomana odottamaan että koska itse pääsee kokemaan tän kaiken upeuden! olen jo useamman vuoden haaveillut islannin matkasta ja toivottavasti nyt elokuussa saatais vihdoin lähdettyä reissuun. mitä kaikkia nähtävyyspaikkoja voisit suositella? patikointiretket sekä jonkinmoiset valokuvausretket islannin luonnossa kiinnostaa :)

M.A (Ei varmistettu)

Jos meillä on mahdollisuus värilliseen tulostukseen. Saadaanko käyttää joitakin sun Reykjavik kuvia kouluesitelmässä?

Kommentoi